Kdo je to?
Kdo je Jaromír Jágr? Životopis Jaromír Jágr, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jaromír Jágr

Kdo je Jaromír Jágr? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jaromír Jágr je slavný kladenský odchovanec a jeden z nejúspěšnějších hokejových útočníků všech dob. Vyrůstal na statku ve vesnici Hnidousy, která je dnes součástí Kladna. Od dětství pomáhal rodičům s prací a sám to označuje za základ budoucí síly a mohutnosti. Když začal s hokejem, trenéři si okamžitě všimli, že nad ostatními vyniká. Vždy proto hrál ve starší kategorii, než kam podle věku patřil. První zápas nejvyšší soutěže hrál v 16 letech, kdy většina hokejistů hraje teprve za dorostence a na zápasy mezi dospělými si musí ještě několik let počkat.
Jeho talentu si všimli i v zámořské NHL, zejména díky úspěšné reprezentaci Československa na mistrovství světa, a v roce 1990 byl draftován klubem Pittsburgh Penguins. Hned v prvních dvou sezónách vyhrál Stanley Cup a navzdory mládí nebyl jen do počtu, ale okamžitě se zařadil mezi nejlepší hráče. V roce 1995 vyhrál individuální trofej Art Ross Trophy, která je udělována hráči s nejvyšším počtem kanadských bodů. Mezi lety 1998 a 2001 tuto trofej získal čtyřikrát v řadě. V roce 1999 vyhrál zároveň Hart Memorial Trophy, tedy nejstarší individuální trofej, o které rozhoduje odborná hokejová veřejnost. V roce 2001 poprvé opustil Pittsburgh a přesunul se do Washingtonu. V hlavním městě Ameriky strávil tři roky, ale na výkony z předchozích sezón nenavázal a byl vyměněn do slavného týmu New York Rangers. Díky výluce NHL mohl během sezóny 2004/2005 hrát v Evropě. Nejdříve nastoupil za Kladno, ale poté odešel do Ruska a zbytek roku hrál za ruský klub Avangard Omsk. Po návratu do NHL se mu herně dařilo a překonal řadu ligových rekordů.
V roce 2008 opustil NHL a zamířil do ruské Kontinentální hokejové ligy, která v té době nabízela vysoké platy a lákala zámořské hvězdy. Stejně jako během výluky, i nyní hrál za Avangard Omsk a v roce 2011 s ním vyhrál titul. V následující sezóně se vrátil do NHL, ve které hrál do roku 2018 a postupně vystřídal Philadelphii, Dallas, Boston, New Jersey, Floridu a Calgary, takže si v závěru zámořské kariéry poprvé zahrál i za kanadský tým. Po odchodu z NHL se vrátil do Kladna, za které plánuje hrát do konce profesionální kariéry.
Vedle klubových trofejí Jágr úspěšně reprezentoval Českou republiku na mezinárodních akcích. V roce 1998 se účastnil jednoho z největších úspěchů českého hokeje, když český tým posílil na zimní olympiádě v Naganu a pomohl k zisku zlaté medaile. Hrál rovněž na mistrovství světa v roce 2004, které se konalo v Praze a v Ostravě, ale tentokrát český tým vypadl už ve čtvrtfinále. Úspěšnější byl rok 2005, kdy Jágr poprvé získal zlatou medaili z mistrovství světa a stal se tak členem Triple Gold Clubu, do kterého patří vítězové Stanley Cupu, mistrovství světa a zimní olympiády. O rok později přidal bronzovou medaili ze zimní olympiády v Turíně. V roce 2010 získal druhou zlatou medaili z mistrovství světa, když český tým po úvodních nezdarech v základní skupině překvapivě došel až do finále, ve kterém porazil ruský výběr. Následující rok se mistrovství světa konalo na Slovensku a Jágr na něm vyhrál poslední medaili z reprezentační akce, tentokrát bronzovou. Reprezentační kariéru ukončil po mistrovství světa v roce 2015, které se konalo v České republice a mohl se tak rozloučit před domácím publikem.



Kdo je Jaromír Jágr? Životopis Jaromír Jágr, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Jaromír Jágr

Národnost: česká
Datum narození: 15. února 1972
Místo narození: Kladno

Tento text (Jaromír Jágr) můžete samozřejmě sdílet s blízkými na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Rozumíte pojmu Call centrum? Vzpomněli byste si co znamená slovo Malagelo? Znáte definici termínu Narážecí nástroj? Víte co je Amarant?

Klíčová slova: wikipedie, kdy se narodil Jaromír Jágr?, lexikon, informace, osobnost, sport, osobnosti, vysvětlení, kdo je Jaromír Jágr?, wiki, sport, biografie, život, popis, narození, datum narození

Pojem Jaromír Jágr je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Hledat heslo Jaromír Jágr ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Jaromír Jágr v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít termín Jaromír Jágr ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledejte bez špehování slovo Jaromír Jágr ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít frázi Jaromír Jágr ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Jaromír Jágr například ve Wikislovníku, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Google.cz, ve fulltextu Yahoo.com nebo v projektu slovnik.cz.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Jaromír Jágr?

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Jaromír Jágr? Kdy se narodil Jaromír Jágr? Kde se narodil Jaromír Jágr? Jaromír Jágr je v kategorii Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Můžete též zkusit najít informace osobnost, osobu, člověka Jaromír Jágr kupř. na české Wikipedii, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jaromír Jágr i v jiné kategorii než je sport.