Kdo je to?
Kdo je Josef Baxa? Životopis Josef Baxa, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Josef Baxa

Kdo je Josef Baxa? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Josef Baxa je český soudce, v současné době předseda Ústavního soudu ČR, předtím předseda Nejvyššího správního soudu ČR a také náměstek ministra spravedlnosti.
Josef Baxa se narodil 31. prosince 1959 v Klatovech. Po maturitě odešel studovat do Prahy na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po absolvování působil jako trestní soudce, a to nejprve u Okresního soudu Plzeň-město, potom u Krajského soudu v Plzni. Tam se později stal i místopředsedou. Během svého působení odsoudil sedmnáctiletého chlapce za pokus o emigraci, uložil mu však jen dvouletou podmínku. Naopak také ještě během komunistického režimu osvobodil dva signatáře Charty 77, kteří byli souzeni za výtržnictví. Byl kandidátem KSČ, do strany však nevstoupil. Neodsoudil ani petici Několik vět. Po revoluci v roce 1989 se stále ještě v Plzni věnoval rehabilitačním procesům lidí odsouzených komunistickým režimem v 50. letech. Má svůj podíl na založení Právnické fakulty ZČU v Plzni, kde rovněž vyučoval trestní právo. Zde se podílel na odhalení plagiátorské aféry na fakultě, která se odehrávala po roce 2009. Kromě toho je autorem komentáře k trestnímu řádu (trestní právo správní).
V roce 1998 se stal náměstkem ministra spravedlnosti a tuto funkci vykonával 4 roky. Potom v letech 2003 až 2018 vykonával funkci předsedy Nejvyššího správního soudu. Od roku 2023 je předsedou Ústavního soudu ČR, kam byl jmenovaný prezidentem Petrem Pavlem po tom, co jej nejprve ústavně-právní výbor Senátu nedoporučil, avšak senátní výbor pro lidská práva jej naopak doporučil.
Josef Baxa byl za svou dlouholetou činnost oceněn například cenou Právník roku za správní právo v roce 2009.
V edici Vyšehrad vyšla kniha Hledání rovnováhy aneb Život soudce, kde právě Josef Baxa odpovídá na otázky Tomáše Němečka ohledně svého života, soukromí i profesních záležitostí.



Kdo je Josef Baxa? Životopis Josef Baxa, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Základní informace o osobě Josef Baxa

Národnost: česká
Datum narození: 31. 12. 1959
Místo narození: Klatovy

Líbí se stručný životopis s osobou Josef Baxa? Pak se podělte s vaším okruhem známých osob na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Znáte termín Konvektomat? Vzpomněli byste si co označuje výraz Pedig? Vzpomenete si na definici slova Fakultativní výlet? Znáte termín Fusilli?

Klíčová slova: narození, wiki, místo narození, Josef Baxa, kdo je Josef Baxa?, život, osobnosti, wikipedie, informace, národnost, osobnost, kde se narodil Josef Baxa?, Josef Baxa, lexikon, politika, politika

Pojem Josef Baxa je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Najít heslo Josef Baxa v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít slovo Josef Baxa ve vyhledávači Yandex

Hledat slovo Josef Baxa ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít výraz Josef Baxa ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat videa s názvem Josef Baxa na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Josef Baxa například v Google obrázcích, v Lingea slovnících, ve fulltextu Yahoo.com, ve Wikipedii nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané pojmy, osobnosti, výrazy, odborné termíny a slova

Stručná biografie, resp. životopis osoby Josef Baxa

Z předchozího textu jste se dozvěděli Kdo je to Josef Baxa? Kdy se narodil Josef Baxa? Kde se narodil Josef Baxa? Josef Baxa patří do sekce Politika

Kategorie politika, poslanec muž, josef Baxa, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. Můžete též vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Josef Baxa např. v projektu Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Josef Baxa i v jiné kategorii než je politika.