Kdo je to?
Kdo je to Proletář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Proletář? Lidé, politika

Proletář

Co znamená a jaký je význam slova Proletář?

Proletář je člověk z nejnižší dělnické či zaměstnanecké vrstvy (třídy). Termín je spojen především s marxistickou teorií.
V díle Karla Marxe jsou jako proletáři vnímáni primárně dělníci a obecně zaměstnanci. Podle Marxe svou prací vytvářejí nadhodnotu, ze které však nezískávají žádný prospěch, neboť zisk a ostatní benefity končí u jejich zaměstnavatelů. Proletáři jsou navíc podle této teorie obíráni o svá práva a utlačováni. Cílem podle Marxe a dalších bylo rozpoutat socialistickou (též proletářskou) revoluci, která odstraní kapitalistické zřízení a předá moc do rukou pracujícího lidu, tedy proletariátu.
Marxistické, socialistické a komunistické teorie se vyvíjely především v 19. století - Komunistický manifest byl vydán v roce 1848. 20. století přineslo v řadě zemí snahy uvést je do praxe, to však obvykle vedlo ke vzniku totalitních režimů.



Kdo je to Proletář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Proletář? Lidé, politika

Uvedený text s definicí slova Proletář můžete samozřejmě sdílet s ostatními na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Znáte definici termínu Zelený trikot? Vzpomněli byste si co označuje výraz Krov? Vzpomněli byste si co označuje výraz Showroom? Znáte termín Wi-fi?

Klíčová slova: etymologie, význam, Proletář, definice, popis, termín, heslo, wikipedie, odborný výraz, slovo, přesný výraz, původ slova, synonymum, politika, informace, přesný význam

Pojem Proletář je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné weby

Hledat termín Proletář v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledejte bez špehování slovo Proletář ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Proletář ve Wikimedia Commons

Najít termín Proletář ve Wikislovníku

Vyhledat výraz Proletář na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Proletář například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v projektu slovnik.cz, v Microsoft Bing, ve videích na Youtube nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Doporučené odborné pojmy, osobnosti, termíny, výrazy a hesla

Vysvětlení významu slova Proletář, definice, vysvětlení pojmu

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Proletář? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Proletář? Definice pojmu Proletář je v sekci Politika

Kategorie politika, vlajka čtyři barvy, proletář, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Vyhrazujeme si možnost chyb v textech. Pochopte prosím, že nemáme prostředky na častou aktualizaci všech textů. Můžete též zkusit najít informace výraz, definici, slovo, termín dejme tomu třeba na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete nejspíš komplexnější text. Jednotlivé termíny, pojmy, slova mohou mít vícero významů podle různých oborů. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Proletář i jinde než v sekci než v politika.