Kdo je to?
Kdo byl Jana Novotná? Životopis Jana Novotná, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jana Novotná

Kdo byl Jana Novotná? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jana Novotná byla česká profesionální tenistka, světová jednička ve čtyřhře a jedna z nejlepších českých tenistek v historii. Novotná se narodila v říjnu 1968 v Brně, kde později absolvovala gymnázium.
S tenisem začala Novotná již v dětském věku. Mezi profesionály debutovala v 19 letech. Na okruhu WTA Tour hrála celkem dvanáct let (1987-1999). Ve své čtvrté profesionální sezóně se stala poprvé světovou jedničkou ve čtyřhře (1990). Během kariéry byla úspěšnější ve čtyřhře než ve dvouhře, když získala celkem dvanáct grandslamových titulů (4x Wimbledon, 3x French Open, 3x US Open, 2x Australian Open). Ve smíšené čtyřhře vybojovala další čtyři grandslamové tituly (2x Australian Open, 1x Wimbledon a US Open). S tenistkou Helenou Sukovou dokázaly v roce 1990 vyhrát 44 zápasů ve čtyřhře po sobě.
Ve dvouhře se Novotná radovala z vítězství na Wimbledonu až v roce 1998. Předtím prohrála dvě finále, a to v letech 1993 a 1997. Turnaj mistryň v New Yorku (1995) vyhrála jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře. O dva roky později úspěch ze čtyřhry zopakovala. Ve dvouhře byla Novotná nejvýše postavená na 2. místě (1997).
Jana Novotná reprezentovala Česko na třech Letních Olympijských hrách. Z LOH 1988 a 1996 přivezla stříbrné medaile ze čtyřhry. Z LOH 1996 vybojovala také bronzovou medaili ve dvouhře.
S Petrem Kordou vyhráli v roce 1994 Hopmanův pohár.
Po profesionální kariéře Novotná chvíli trénovala. Mezi její svěřenkyně patřily např. Marion Bartoliová nebo Barbora Krejčíková. Na sportovním britském kanále Eurosport komentovala různé sportovní události. Roku 2010 se objevila v ČT, když komentovala zápasy ve Fed Cupu.
Od roku 2005 patří do Mezinárodní tenisové síně slávy.
Novotná neměla děti. Její dlouholetou partnerkou byla polská tenistka Iwona Kuczyńská.
Jana Novotná zemřela v listopadu 2017 ve věku 49 let na rakovinu vaječníku.



Kdo byl Jana Novotná? Životopis Jana Novotná, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Jana Novotná

Národnost: česká
Datum narození: 2. 10. 1968
Místo narození: Brno, Československo
Datum úmrtí: 19. 11. 2017

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Jana Novotná sdílet s kolegy na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Vzpomenete si na definici slova Twerk? Znáte definici termínu Elaborát? Vzpomněli byste si co znamená slovo Garsonka? Pamatujete si definici pojmu Kreativita?

Klíčová slova: datum úmrtí, sport, informace, nežijící, popis, národnost, životopis, datum narození, vysvětlení, národnost, Jana Novotná, wiki, wikipedie, zajímavosti, kdy se narodil Jana Novotná?, osobnost

Pojem Jana Novotná je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na další online zdroje

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jana Novotná ve Wikimedia Commons

Zkusit najít slovo Jana Novotná ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat slovo Jana Novotná ve vyhledávači Qwant

Hledejte bez špehování slovo Jana Novotná ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Jana Novotná ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Jana Novotná například v Google obrázcích, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, v metavyhledávači Info.com nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Vybrané odborné pojmy, osobnosti, termíny a slova

Biografie, životopis, kdo je to Jana Novotná?

Právě jste zjistili Kdo byl Jana Novotná? Kdy se narodil Jana Novotná? Kde se narodil Jana Novotná? Kdy zemřel Jana Novotná? Jana Novotná patří do sekce Sport

Kategorie sport, potápěč, jana Novotná, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro server Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Jana Novotná například v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jana Novotná i v jiné kategorii než je sport.