Kdo je to?
Kdo byl Emil Zátopek? Životopis Emil Zátopek, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Emil Zátopek

Kdo byl Emil Zátopek? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Emil Zátopek byl československý vytrvalostní běžec, reprezentant a čtyřnásobný olympijský vítěz z roku 1952, který je považován za jednoho z největších běžců na dlouhé tratě v historii atletiky.
Zátopek se narodil 19. září 1922 v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji jako šesté z osmi dětí. Jeho otec byl truhlář a jeho matka pracovala v továrně.
Zátopek v mládí ukončil základní školu v Kopřivnici ve 14 letech a hned poté začal pracovat v továrně na obuv Baťa ve Zlíně. V letech 1937-1941 zde také studoval na Průmyslové škole. Následně studoval na Vyšší průmyslové škole chemické Zlín. Zde se poprvé seznámil s atletikou, když se účastnil firemních závodů.
Po druhé světové válce se učil na Vojenské akademii v Hranicích (1945-1947). Roku 1948 se oženil s Danou Ingrovou v Uherském Hradišti. Působil jako voják z povolání a roku 1953 se stal členem Komunistické strany Československa. V roce 1956 začal spolupracovat s Vojenskou kontrarozvědkou pod krycím jménem Macek. Roku 1969 byl nucen opustit armádu. Měl hodnost plukovníka. Následně pracoval jako dělník šest let ve firmě Stavební geologie (1969-1975).
Zátopek začal svou atletickou kariéru v roce 1940 a rychle se propracoval k mezinárodnímu uznání. Byl známý svými náročnými tréninky a svým specifickým stylem běhu. Mezi jeho charakteristické rysy patřily bolestivé a křečovité výrazy.
Zátopek zaznamenal mnoho úspěchů v běhu na dlouhé tratě. Na Olympijských hrách v Londýně 1948 vybojoval svou první zlatou medaili v běhu na 10 km. V běhu na 5 km skončil na druhém místě. Vrcholem jeho kariéry byly Letní olympijské hry v Helsinkách v roce 1952, kde získal tři zlaté medaile v běhu na 5 km, 10 km a v maratonu. Bylo to vůbec poprvé, co někdo vyhrál všechny tři tyto disciplíny na jedné olympiádě. Maraton tehdy běžel poprvé ve svém životě. U nás získal přezdívku česká lokomotiva a Norové jej nazvali Satupekka – Pohádkový Péťa.
Kvůli poranění třísel se nezúčastnil Olympijských her 1956 a sportovní kariéru ukončil o dva roky později.
Zátopek obdržel řadu ocenění, včetně Řádu republiky (1952), Zasloužilý mistr sportu (1953), medaili Za zásluhy 1. stupně (1998) a další.
Zátopek byl ženatý s další významnou českou atletkou - oštěpařkou Danou Ingrovou, která také získala zlatou medaili na olympiádě v Helsinkách v roce 1952. Neměli žádné děti.
Zátopek byl znám svými inovativními tréninkovými metodami, které často zahrnovaly náročné intervalové tréninky a běh v těžkých botách a v jakémkoli počasí.
Zátopek zemřel 21. listopadu 2000 ve věku 78 let.



Kdo byl Emil Zátopek? Životopis Emil Zátopek, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Emil Zátopek

Národnost: česká
Datum narození: 19. 9. 1922
Místo narození: Kopřivnice, Československo
Datum úmrtí: 21. 11. 2000

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Emil Zátopek? s přáteli a kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si na význam slova Cmunda? Víte, co je to Tapioka? Víte co je Wrestling? Rozumíte pojmu Krysí závod?

Klíčová slova: sport, Emil Zátopek, zajímavosti, datum úmrtí, narození, wikipedie, kde se narodil Emil Zátopek?, národnost, život, wiki, popis, Kdy zemřel Emil Zátopek, kdo je Emil Zátopek?, kdo to je, národnost, datum narození

Pojem Emil Zátopek je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Hledat výraz Emil Zátopek ve Wikipedii

Zkusit najít slovo Emil Zátopek v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Emil Zátopek ve Wikimedia Commons

Vyhledat slovo Emil Zátopek ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít pojem Emil Zátopek ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Emil Zátopek například ve Wikislovníku, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Google.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodných výběr osobností, odborných pojmů, termínů a slov

Životopis, kdo je Emil Zátopek? Stručná biografie

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo byl Emil Zátopek? Kdy se narodil Emil Zátopek? Kde se narodil Emil Zátopek? Kdy zemřel Emil Zátopek? Emil Zátopek je v kategorii Sport

Kategorie sport, gymnasta, emil Zátopek, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Chyby vyhrazeny. Neručíme za faktickou přednost a aktuálnost informací. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Emil Zátopek dejme tomu v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete rozsáhlejší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Emil Zátopek i v jiné kategorii než je sport.