Kdo je to?
Kdo je Jaroslav Míl? Životopis Jaroslav Míl, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Jaroslav Míl

Kdo je Jaroslav Míl? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Jaroslav Míl je český manager svým zaměřením na energetiku. Narodil se 10. srpna 1958. Vystudoval ekonomiku a řízení energetiky na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Poté se ještě více zaměřil na jadernou energetiku a v rámci manažerského programu MBA absolvoval postgraduální studium ve Velké Británii.
Svou profesní kariéru započal svým působením ve společnosti ČEZ. V období let 1994 až 2000 působil v této společnosti jako ředitel sekce Nákupu a palivových zdrojů. Byl také generálním ředitelem a předsedou představenstva Elektráren Opatovice. V roce 2000 byl tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem jmenován generálním ředitelem a předsedou představenstva ČEZ. V období, kdy stál v čele společnosti, se zvýšily tržby ČEZ o více než polovinu. Přesto dlouhodobě čelil tlaku na své sesazení. K tomuto kroku nakonec skutečně došlo v roce 2003 za vlády Vladimíra Špidly. Důvodem jeho odvolání byla snaha zapojit ČEZ do privatizace Sokolovské uhelné a Severočeských dolů. Dostal se tak do střetu zájmů především s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu Milanem Urbanem. Ti svůj nesouhlas s jednáním ČEZ zaslali dozorčí radě a ta nakonec Jaroslava Míla pod tlakem odvolala.
V roce 2004 byl zvolen valnou hromadou prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tato instituce má zásadní vliv na hospodářskou a sociální politiku v České republice. V čele tohoto resortu stál až do roku 2011. V roce 2018 působil jako poradce premiéra Andreje Babiše pro energetiku. V únoru 2019 byl jmenován vládním zmocněncem pro jadernou energetiku, když vystřídal v této funkci Jána Štullera. V období chystaného tendru na dostavbu nového jaderného bloku v jaderné elektrárně Dukovany byl v březnu 2021 nečekaně z této funkce odvolán. V tomto období se také aktivně zasazoval proti účasti ruských a čínských společností na dostavbě Dukovan. Oficiálním důvodem jeho odvolání bylo stanovisko tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Havlíčka, že nemá bezpečnostní prověrku.
V současné době se Jaroslav Míl netají svou kritikou vládního návrhu kabinetu Petra Fialy ohledně zestátnění ČEZ. Jde především o záměr vytěsnit minoritní akcionáře a oddělit distribuční část od zbytku, jak sám uvádí.



Kdo je Jaroslav Míl? Životopis Jaroslav Míl, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Hlavní informace o osobě Jaroslav Míl

Národnost: česká
Datum narození: 10. srpna 1958

Popis osobnosti Jaroslav Míl můžete sdílet s vašimi známými a kamarády na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si na význam slova Rajský plyn? Rozumíte pojmu Bianco směnka? Víte co je Finanční rezerva? Znáte pojem LSD?

Klíčová slova: kdo je Jaroslav Míl?, wiki, Jaroslav Míl, popis, Jaroslav Míl, osobnosti, datum narození, zajímavosti, biografie, wikipedie, život, životopis, kdy se narodil Jaroslav Míl?, osobnost, lexikon, politika

Pojem Jaroslav Míl je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Hledat termín Jaroslav Míl ve Wikislovníku

Hledat slovo Jaroslav Míl ve vyhledávači Yahoo

Hledat heslo Jaroslav Míl ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jaroslav Míl ve Wikimedia Commons

Hledejte bez špehování slovo Jaroslav Míl ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Jaroslav Míl například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve Wikislovníku, v evropském vyhledávači Qwant nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Jaroslav Míl

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Jaroslav Míl? Kdy se narodil Jaroslav Míl? Jaroslav Míl se nachází v sekci Politika

Kategorie politika, první ministryně, jaroslav Míl, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Provozovatel neručí za úplnost, pravdivost či aktuálnost informací na těchto webových stránkách. Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. Zkuste též najít informace osobnost, osobu, člověka Jaroslav Míl dejme tomu třeba ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíše delší a podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jaroslav Míl i v jiné kategorii než je politika.