Kdo je to?
Kdo je Monika Selešová? Životopis Monika Selešová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Monika Selešová

Kdo je Monika Selešová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Monika Selešová je bývalá jugoslávská a americká profesionální tenistka.
Monika Selešová (též Monica Seles) pochází z maďarské rodiny, která v době jejího narození žila v tehdejší Jugoslávii. Selešová se však proslavila nejen jako jugoslávská, ale také jako americká tenistka, neboť od poloviny 90. let měla americké občanství a hrála za USA.
Tenisu se věnovala od velmi útlého dětství a už v juniorských kategoriích sbírala řadu úspěchů, které naznačovaly její budoucí zářnou sportovní kariéru.
Nejúspěšnějším obdobím její kariéry byla první polovina 90. let. Už v roce 1990 vyhrála French Open jako svůj první grandslam. Poté následoval fantastický rok 1991, kdy si sáhla na trofej z French Open, US Open i Australian Open. Podobně rozjela i rok 1992, kdy opět vítězila na zmíněných třech turnajích a o čtvrtý titul ve Wimbledonu ji připravila až ve finále Stefi Grafová. Rok 1993 zahájila Selešová dalším vítězstvím na Australian Open.
30. dubna 1993 však zasáhla do jejího života tragická událost. Na turnaji v Hamburku ji nožem napadl psychicky nemocný útočník, který byl obsesivně upnutý na sokyni Selešové Stefi Grafovou. Selešová byla vážně zraněna v oblasti zad. Na tenisový okruh se vrátila o více než dva roky později. Útok pro ni neznamenal jen fyzické zranění, ale hlavně vážnou psychickou újmu. Po incidentu se potýkala nejen s depresemi, ale i s poruchou příjmu potravy.
Po návratu na kurty se i přes psychické problémy dokázala opět vrátit do tenisové špičky. Hned v roce 1995 si zahrála finále US Open (prohrála proti Stefi Grafové), o rok později pak zvítězila na oblíbeném Australian Open. Již v barvách USA dokázala se svými kolegyně vyhrát Fed Cup (v letech 1996, 1999 a 2000). V roce 2000 si odvezla bronz z dvouhry na Letních olympijských hrách v Sydney.
Svou profesionální tenisovou kariéru Selešová ukončila v roce 2008, reálně však nehrála již několik let před tímto oznámením.
V roce 2009 vydala knihu pamětí Getting A Grip: On My Body, My Mind, My Self.



Kdo je Monika Selešová? Životopis Monika Selešová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Základní informace o osobě Monika Selešová

Datum narození: 2. prosince 1973
Místo narození: Novi Sad, dnešní Srbsko

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Monika Selešová? s jinými osobami na Redditu, Facebooku, Pinterestu nebo na jiných tzv. sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo ESP? Znáte termín Afekce? Víte, co je to Karcinom? Víte, co je to Nick?

Klíčová slova: sport, život, Monika Selešová, narození, wikipedie, životopis, osobnost, místo narození, kdo je Monika Selešová?, wiki, Monika Selešová, popis, osobnosti, lexikon, kde se narodila Monika Selešová?, zajímavosti

Pojem Monika Selešová je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Zkusit najít frázi Monika Selešová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat výraz Monika Selešová ve vyhledávači Yandex

Najít slovo Monika Selešová na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Monika Selešová ve Wikimedia Commons

Najít slovo Monika Selešová na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Monika Selešová například ve vyhledávači Seznam.cz, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve Wikislovníku, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodná hesla, významy slov, odborné termíny, výrazy, pojmy, osobnosti

Životopis, kdo je Monika Selešová? Stručná biografie

Z předchozího textu jste se dozvěděli Kdo je to Monika Selešová? Kdy se narodila Monika Selešová? Kde se narodila Monika Selešová? Monika Selešová je v kategorii Sport

Kategorie sport, lyžař, monika Selešová, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Pokuste se také najít informace osobnost, osobu, člověka Monika Selešová dejme tomu například v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete podrobnější popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Monika Selešová i v jiné kategorii než je sport.