Kdo je to?
Kdo byla Harriet Laneová? Životopis Harriet Laneová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Harriet Laneová

Kdo byla Harriet Laneová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Harriet Rebecca Lane Johnstonová zaujímá v americké historii výjimečné postavení. V letech 1857 až 1861 totiž zastávala funkci úřadující první dámy Spojených států v době prezidentství svého strýce Jamese Buchanana, který zůstal celoživotním starým mládencem. Harrietina role nebyla jen ceremoniální, v Bílém domě působila dynamicky a do své funkce vnášela šarm, diplomacii a moderní přístup. Získala přezdívku Demokratická královna a později byla srovnávána s Jacqueline Kennedyovou.
Narodila se 9. května 1830 v okrese Franklin v Pensylvánii a její raný život byl poznamenán tragédií. V devíti letech přišla o matku a o dva roky později se po smrti otce stala sirotkem. Tehdy požádala svého oblíbeného strýce Jamese Buchanana, aby se stal jejím zákonným zástupcem. Buchanan, demokratický senátor za Pensylvánii, zajistil Harriet a její sestře kvalitní vzdělání a zapsal je do prestižních internátních škol. Jak Buchananova politická kariéra postupovala, Harriet se dostala do elitních módních a politických kruhů. V roce 1854 ho doprovázela do Londýna, kde působil jako ministr u dvora svatého Jakuba. Díky svému půvabu a kráse se stala u anglického dvora oblíbenou postavou a královna Viktorie jí netradičně udělila hodnost manželky velvyslance.
Po Buchananově zvolení prezidentem Spojených států převzala Harriet roli první dámy. Byla oblíbenou osobností, určovala módní trendy a pořádala v Bílém domě velkolepé akce. Harriet využívala svého postavení k prosazování sociálních cílů a zasazovala se o zlepšení situace původních obyvatel Ameriky. Její vliv se rozšířil i do oblasti umění, kdy díky ní umělci a hudebníci pravidelně navštěvovali akce v Bílém domě. Harrietino působení ve funkci první dámy se vyznačovalo schopností orientovat se ve složité politické situaci, zejména když se země blížila občanské válce.
Během pobytu v Anglii dostala Harriet nabídku k sňatku od sira Fitzroye Kellyho, kterou odmítla. Nakonec se provdala za baltimorského bankéře Henryho Elliotta Johnstona. Manželé měli dva syny, kteří oba tragicky zemřeli v raném věku. V pozdějších letech se věnovala filantropii. Ve své závěti zanechala významné odkazy, včetně prostředků na založení Domova Harriet Laneové pro nemohoucí děti v nemocnici Johnse Hopkinse v Baltimoru. Tato instituce se stala průkopnickou léčebnou a výzkumnou klinikou pro děti.



Kdo byla Harriet Laneová? Životopis Harriet Laneová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Základní údaje o osobě Harriet Laneová

Národnost: americká
Datum narození: 9.5.1830
Místo narození: Mercersburg, Pensylvánie, USA
Datum úmrtí: 3.7.1903

Zaujala vás biografie osobnosti Harriet Laneová? Potom se podělte s kolegy, přáteli a partnery na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co znamená slovo Žlutá linka? Víte, co je to Dřevina? Víte, co je to Epifora? Rozumíte pojmu Genius loci?

Klíčová slova: národnost, místo narození, narození, život, kdo je Harriet Laneová?, národnost, kde se narodila Harriet Laneová?, nežijící, kdo to je, osobnost, zajímavosti, biografie, informace, politika, vysvětlení, Kdy zemřela Harriet Laneová

Pojem Harriet Laneová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Vyhledat heslo Harriet Laneová ve Wikipedii

Vyhledat pojem Harriet Laneová na Google obrázcích

Hledat slovo Harriet Laneová ve vyhledávači Yandex

Najít výraz Harriet Laneová ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít heslo Harriet Laneová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Harriet Laneová například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve Wikislovníku, v Microsoft Bing nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr osobností, hesel, pojmů a odborných termínů

Biografie, životopis, kdo je to Harriet Laneová?

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo byla Harriet Laneová? Kdy se narodila Harriet Laneová? Kde se narodila Harriet Laneová? Kdy zemřela Harriet Laneová? Harriet Laneová je v sekci Politika

Kategorie politika, náčelnice, harriet Laneová, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Chyby vyhrazeny. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Harriet Laneová třeba na stránkách Wikipedie, kde můžete najít podrobný popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Harriet Laneová i v jiné kategorii než je politika.