Kdo je to?
Kdo byl Josef Hasil? Životopis Josef Hasil, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Josef Hasil

Kdo byl Josef Hasil? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Josef Hasil, také známý jako Král Šumavy, byl československý převaděč a po útěku z ČSR agent americké zpravodajské služby CIC.
Josef se narodil 8. února 1924 v Zábrdí do poměrně chudé rodiny. Měl 4 sestry a 3 bratry, o všechny děti se starala matka. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v Pasově. Koncem války utekl do Čech a dělal spojku partyzánům v partyzánské skupině Šumava II. Po válce nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti (SNB) a v roce 1948 k pohraničnímu útvaru Zvonková, který měl zabezpečovat česko-německo-rakouské pomezí. Po komunistickém převratu se však rozhodl převádět uprchlíky na západní stranu. Využíval k tomu uniformu SNB, takže se mu nějaký čas dařilo, ale pak byla jeho činnost prozrazena a on byl odsouzen za protistátní chování na 9 let vězení. Vězněn byl na Borech a pak v Českém Jiřetíně, odkud se mu podařilo ještě s jedním spoluvězněm utéct a dostat se do Západního Německa. V Bavorsku pak začal pracovat pro americkou zpravodajskou službu CIC (později CIA) a dále převáděl uprchlíky na západ. Pomáhal mu i bratr Bohumil, který byl však již v roce 1950 zabit v přestřelce. Po postavení železné opony již nebylo možné osoby převádět, takže pracoval jen v Bavorsku. V roce 1954 se přestěhoval do USA, usadil se v Chicagu, ale vzhledem k tomu, že již neměl využití v CIA, začínal tam jako každý obyčejný přistěhovalec (myl nádoby, pracoval jako dělník), nakonec se začal věnovat kreslení pro automobilku General Motors, což mu vydrželo dlouhých 30 let až do důchodu. Po roce 1989 přijel na návštěvu Československa, ale trvale bydlel dále v USA. Byl ženatý a měl syna Josefa (*1949), který se za ním přijel do USA také po 40 letech podívat. V roce 2001 byl vyznamenán prezidentem Václavem Havlem Medailí za zásluhy.
Josef Hasil byl tak významnou osobností, že se propsal i do filmu a literatury. Podle něj a jeho spolupracovníků byl natočen film Král Šumavy, dokumentární film Zpráva o Králi Šumavy a v nedávné době i seriál Král Šumavy: Fantom temného kraje. V literatuře vyšel román Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka a komiksová trilogie Návrat Krále Šumavy od autorů Ondřeje Kavalíra, Vojtěcha Maška a malíře Karla Osohy.



Kdo byl Josef Hasil? Životopis Josef Hasil, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Základní údaje o osobě Josef Hasil

Národnost: česká
Datum narození: 8. 2. 1924
Místo narození: Zábrdí (Československo)
Datum úmrtí: 15. 11. 2019

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Josef Hasil s dalšími osobami na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si na význam slova Lufa? Znáte termín Obec? Víte co je Kybernetický útok? Víte, co je to Kerblík?

Klíčová slova: kdo je Josef Hasil?, vysvětlení, kdy se narodil Josef Hasil?, kde se narodil Josef Hasil?, osobnosti, osobnost, informace, biografie, Josef Hasil, nežijící, lexikon, datum úmrtí, život, narození, zajímavosti, Kdy zemřel Josef Hasil

Pojem Josef Hasil je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Hledat pojem Josef Hasil ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít pojem Josef Hasil ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín Josef Hasil na Google obrázcích

Vyhledat pojem Josef Hasil ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat videa s názvem Josef Hasil na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Josef Hasil například ve videích na Youtube, v Google překladači, ve fulltextu Yahoo.com, v metavyhledávači Info.com nebo v Lingea slovnících.

Často hledaná hesla, osobnosti, odborné termíny, pojmy, slova

Biografie, životopis, kdo je to Josef Hasil?

Nyní už nejspíš víte Kdo byl Josef Hasil? Kdy se narodil Josef Hasil? Kde se narodil Josef Hasil? Kdy zemřel Josef Hasil? Josef Hasil se nachází v kategorii Politika

Kategorie politika, náčelnice štábu, josef Hasil, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Neručíme za pravdivost poskytovaných informací. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Josef Hasil kupř. v projektu Wikipedia, kde můžete najít komplexní popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Josef Hasil i v jiné kategorii než je politika.