Kdo je to?
Kdo byl Jaroslav Holík? Životopis Jaroslav Holík, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jaroslav Holík

Kdo byl Jaroslav Holík? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jaroslav Holík byl český hokejista, který se stal jedním z nejvýznamnějších hráčů své doby. Narodil se 3. srpna 1942 v Havlíčkově Brodě a má bratra Jiřího. Jeho otec byl dělník a matka pracovala jako účetní. Mezi hokejovými spoluhráči byl nazýván Starej.
Holík se už jako mladý muž začal věnovat hokeji a brzy se stal jedním z nejlepších hráčů své generace. V roce 1956 začal hrát za tým Tesla Pardubice, kde se brzy stal oporou týmu. V roce 1965 se poprvé objevil v reprezentaci Československa a zúčastnil se prvního mistrovství světa, kde pomohl týmu získat stříbrnou medaili. O rok později se stal kapitánem reprezentace a vedl ji k zisku zlaté medaile na mistrovství světa roku 1972.
V roce 1961 Holík přestoupil do týmu Dukla Jihlava, kde se stal hlavní hvězdou a získal několik mistrovských titulů. V roce 1965 se však rozhodl odejít do zahraničí a podepsal smlouvu s týmem New York Rangers v NHL. V NHL hrál celkem čtyři sezóny a byl jedním z nejlepších hráčů. V roce 1968 se vrátil do Československa a začal hrát za tým Dukla Jihlava, kde vybojoval zlato.
V tomto klubu Holík začínal svou kariéru, bylo to také místo jeho největších úspěchů. S týmem získal celkem 11 mistrovských titulů a stal se jedním z nejvýznamnějších hráčů klubu v historii. Po ukončení aktivní kariéry působil jako trenér a vedoucí týmu, a to nejen v hokeji, ale i v dalších sportech, jako je například volejbal.
Roku 1972 se Holík stal kapitánem týmu Československa na olympijských hrách v Sapporu, kde tým získal bronzovou medaili. Ve stejný rok se mu podařilo tým dovést až k zisku zlaté medaile na mistrovství světa. V roce 1979 ukončil svou aktivní kariéru a stal se trenérem týmu Dukla Jihlava, který vedl po mnoho let.
Získal mnoho titulů a ocenění, včetně stříbrné medaile z roku 1965, 1966 a bronzové z roku 1972 v Sapporu na olympijských hrách. Byl také členem týmu, který vyhrál mistrovství světa v roce 1972, a kromě toho získal několik stříbrných a bronzových medailí z této soutěže.
Jaroslav Holík měl s manželkou celkem dvě děti, dceru a syna. Dcera Andrea a syn Bobby, byly velmi populárními sportovci. Andrea vyhrála juniorku Wimbledonu a provdala se za hokejistu Františka Musila. Syn Bobby odehrál v NHL přes 1300 utkání a dvakrát nad hlavou pozvedl Stanley Cup.
Jaroslav Holík zemřel 17. dubna 2015 ve věku 72 let. Jeho jméno je stále spojováno s českým hokejem a je považován za jednu z nejvýznamnějších a nejobdivovanějších postav v historii tohoto sportu. Je také vzpomínán jako skvělý člověk a vzor pro mnoho generací hokejistů i fanoušků.



Kdo byl Jaroslav Holík? Životopis Jaroslav Holík, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Jaroslav Holík

Národnost: česká
Datum narození: 3. srpna 1942
Místo narození: Havlíčkův Brod
Datum úmrtí: 17. dubna 2015

Popis osobnosti Jaroslav Holík můžete sdílet s rodinou a kamarády na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Registrační pokladna? Víte co je Pravý úhel? Vzpomněli byste si co označuje výraz Směnka? Vzpomněli byste si co označuje výraz Dvousměnný provoz?

Klíčová slova: datum úmrtí, život, zajímavosti, osobnosti, kdo je Jaroslav Holík?, Jaroslav Holík, osobnost, místo narození, informace, sport, životopis, nežijící, národnost, kdy se narodil Jaroslav Holík?, vysvětlení, datum narození

Pojem Jaroslav Holík je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné informační zdroje o frázi Jaroslav Holík

Hledat heslo Jaroslav Holík ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít termín Jaroslav Holík ve vyhledávači Yandex

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jaroslav Holík ve Wikimedia Commons

Hledat videa s názvem Jaroslav Holík na Youtube

Zkusit najít výraz Jaroslav Holík ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Jaroslav Holík například v evropském vyhledávači Qwant, v Lingea slovnících, v Google obrázcích, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Doporučené pojmy, slova, osobnosti, odborné termíny a výrazy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Jaroslav Holík

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Jaroslav Holík? Kdy se narodil Jaroslav Holík? Kde se narodil Jaroslav Holík? Kdy zemřel Jaroslav Holík? Jaroslav Holík je v kategorii Sport

Kategorie sport, golfistka, jaroslav Holík, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Omlouváme se za případné chyby, které se mohou vyskytnout na našich webových stránkách. Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Jaroslav Holík dejme tomu např. ve Wikipedii, kde můžete najít rozsáhlejší popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jaroslav Holík i v jiné kategorii než je sport.