Kdo je to?
Kdo je Ronaldo? Životopis Ronaldo, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ronaldo

Kdo je Ronaldo? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Luis Nazario de Lima, známý jako Ronaldo, byl brazilský legendární útočník, mistr světa a dvojnásobný držitel Zlatého míče z let 1997 a 2002. Ronaldo se narodil v brazilském Rio de Janeiru v chudinské čtvrti Bento Ribeiro. Má bratra Nelinha a sestru Lone.
V letech 1990-1993 oblékal dres klubu São Cristóvão. Odtud jej získal další brazilský klub Cruzeiro, kde v sezóně 1993-1994 nastřílel ve 14 zápasech 12 branek. V klubu dostal přezdívku Ronaldinho. Ronaldo měl teprve 17 let, když ho nominoval trenér brazilské reprezentace na MS 1994 v USA. Na MS však nenastoupil, ale i tak získal svou první zlatou medaili a titul mistra světa.
V létě 1994 přestoupil do holandského klubu PSV Eindhoven, kde během 2 sezón odehrál 46 zápasů a vsítil 42 branek. Po sezóně 1994-1995 měl v lize na kontě 30 zásahů. Během druhé sezóny měl častější problémy s kolenem a vynechal několik zápasů. Na konci sezóny získal s týmem Nizozemský fotbalový pohár.
V létě 1996 přestoupil na jednu sezónu do španělské Barcelony za 15 milionů eur. V katalánském velkoklubu nastřílel v lize 34 gólů v 37 zápasech.
Po roce ve Španělsku podepsal ve 20 letech pětiletý kontrakt s milánským Interem za 28 milionů eur (nejdražší přestup v historii). Na konci první sezóny 1997-1998 získal s klubem Pohár UEFA a v lize měl na kontě 25 branek za 32 zápasů. Od druhé sezóny měl časté zdravotní problémy. Kvůli zranění vynechal celý ročník 2000-2001.
Po pěti letech v Interu přestoupil do španělského velkoklubu Real Madrid za 45 milionů eur (opět nejdražší přestup). V Madridu Ronaldo hrál v letech 2002-2007 a stal se součástí úspěšného týmu, kterému se přezdívalo El Galácticos (Raúl, Zidane, Beckham, a další). Za 127 zápasů skóroval celkem 83x a dopomohl týmu k zisku dvou mistrovských titulů v sezoně 2002-2003 a 2006-2007.
Z Madridu Ronaldo přestoupil za 7,5 milionů eur do Milána, tentokrát ke konkurenčnímu AC. V týmu Rossoneri (červenočerní) nastoupil ve dvou sezonách k pouhým dvaceti ligovým utkáním, ve kterých dal 8 branek. V Miláně však převládaly problémy s kolenem a musel jít na operaci.
Po vypršení dvouleté smlouvy Ronaldo odešel zdarma do brazilského týmu SC Corinthians Paulista. V týmu Corinthians hrál v letech 2009-2011. Ve 31 utkáních vstřelil 18 branek.
Za reprezentaci hrál Ronaldo na MS 1994, 1998, 2002 a 2006. Zlatou medaili získal na MS 1994 a 2002. Stříbro získal s reprezentací na MS 1998. Během zápasů na MS vsítil celkem 15 branek (2. nejlepší střelec MS). Dvakrát vyhrál s Brazílií Copa América (1997 a 1999). V letech 1994-2011 dal za Brazílii v 98 zápasech 62 branek. Kariéru ukončil v roce 2011 ve 34 letech.
Ronaldo měl přezdívku O Fenômeno (Fenomén).
V současnosti je spoluvlastníkem a ředitelem španělského týmu Real Valladolid.
Doposud byl třikrát ženatý. S bývalými ženami má Ronaldo 4 děti (Ronald Domingues, Alexander, Marie Alice a Maria Sophia).



Kdo je Ronaldo? Životopis Ronaldo, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Ronaldo

Národnost: brazilská
Datum narození: 18. 9. 1976
Místo narození: Bento Ribeiro, Brazílie

Zaujala vás biografie osobnosti Ronaldo? Potom se podělte s kolegy na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo Ovulace? Víte, co je to Bytový dům? Víte, co je to Kaki? Rozumíte pojmu Horská turistika?

Klíčová slova: informace, sport, národnost, životopis, wikipedie, datum narození, místo narození, zajímavosti, kdy se narodil Ronaldo?, život, lexikon, osobnost, Ronaldo, biografie, sport, kde se narodil Ronaldo?

Pojem Ronaldo je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Zkusit najít heslo Ronaldo ve vyhledávači Yandex

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ronaldo ve Wikimedia Commons

Najít pojem Ronaldo ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít pojem Ronaldo na Google obrázcích

Zkusit najít termín Ronaldo v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Ronaldo například ve fulltextu Yahoo.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Google.cz, ve vyhledávači Seznam.cz nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Podívejte se také na tyto osobnosti, odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Biografie, životopis, kdo je to Ronaldo?

Teď už víte Kdo je to Ronaldo? Kdy se narodil Ronaldo? Kde se narodil Ronaldo? Ronaldo patří do sekce Sport

Kategorie sport, golfistka, ronaldo, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Informace uvedené na těchto stránkách jsou bez záruky. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Ronaldo kupř. v internetové Wikipedii, kde můžete najít komplexní popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ronaldo i v jiné kategorii než je sport.