Kdo je to?
Kdo byl Ferenc Puskás? Životopis Ferenc Puskás, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ferenc Puskás

Kdo byl Ferenc Puskás? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ferenc Puskás Biró, rodným jménem Purczeld Ferenc, byl slavný maďarský fotbalový útočník. Puskás se narodil v Budapešti. Jako šestnáctiletý se v roce 1943 připojil k A-týmu Honvéd Budapešť. V klubu Ferenc působil v letech 1943-1956. Za tu dobu získal s klubem pět mistrovských titulů (1950, 1951, 1952, 1954 a 1955) a v 350 utkáních vstřelil 358 branek.
Z Budapešti Puskás přestoupil do slavného španělského klubu Real Madrid. V Madridu vytvořil společně s argentinským fotbalistou Alfredem di Stéfanem obávanou útočnou dvojici. V té době vznikla přezdívka klubu Bílý balet. V hlavním městě Španělska hrál Puskás v letech 1958-1966. Během osmi sezón odehrál 180 utkání a přispěl 156 góly. S Realem slavil mistrovský titul hned pětkrát po sobě (1961-1965). Celkem třikrát si s týmem dokráčel pro prvenství v Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), a to v sezónách 1958-1959, 1959-1960, 1965-1966. Ve finále PMEZ v roce 1960 proti Eintrachtu Frankfurt zvítězil Real Madrid poměrem 7:3 a sám Puskás přispěl čtyřmi zásahy.
Puskás reprezentoval Maďarsko během let 1945-1956. Roku 1952 získal zlatou medaili z Olympijských her ve Finsku. Ferenc se objevil v 85 utkáních, ve kterých se mu podařilo vstřelit 84 branek. V letech 1961-1962 reprezentoval ve 4 utkáních také Španělsko.
Po konci hráčské kariéry začal působit jako trenér. Během své trenérské kariéry trénoval desítku klubů po celém světě, např. španělské kluby Hércules, Alavés, Real Murcia, americký Golden Gate Gales, kanadský Vancouver Royals, řecký Panathinaikos a AEK Athény, a další.
Po Puskásovi je pojmenovaná anketa o nejhezčí gól roku – Cena Ference Puskáse (od roku 2009). Jméno po něm dostal také stadion v Budepešti – Puskás Ferenc Stadion.
Puskás byl ženatý v letech 1950-2006 s Erzsébet Hunyadvári, se kterou měl dceru Anikó (*1952).
Ference Puskáse trápila před koncem jeho života Alzheimerova choroba. Zemřel v roce 2006 ve věku 79 let na zápal plic.



Kdo byl Ferenc Puskás? Životopis Ferenc Puskás, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Ferenc Puskás

Národnost: maďarská
Datum narození: 1. 4. 1927
Místo narození: Budapešť, Maďarsko
Datum úmrtí: 17. 11. 2006

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Ferenc Puskás sdílet s ostatními na sociálních sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Rozumíte pojmu Pověst? Víte, co je to Fosfor? Znáte definici termínu Kalibrace? Rozumíte pojmu App Store?

Klíčová slova: narození, lexikon, život, wiki, biografie, Ferenc Puskás, Ferenc Puskás, národnost, nežijící, sport, datum úmrtí, informace, kde se narodil Ferenc Puskás?, wikipedie, osobnost, popis

Pojem Ferenc Puskás je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte výraz Ferenc Puskás v dalších zdrojích

Hledat výraz Ferenc Puskás ve fulltextu vyhledávače Info.com

Vyhledat heslo Ferenc Puskás ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Ferenc Puskás na Google.cz

Hledat pojem Ferenc Puskás ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít pojem Ferenc Puskás ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Ferenc Puskás například v metavyhledávači Info.com, v projektu slovnik.cz, ve Wikislovníku, v Google obrázcích nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů, osobnosti

Stručná biografie, resp. životopis osoby Ferenc Puskás

Právě jste zjistili Kdo byl Ferenc Puskás? Kdy se narodil Ferenc Puskás? Kde se narodil Ferenc Puskás? Kdy zemřel Ferenc Puskás? Ferenc Puskás je v sekci Sport

Kategorie sport, muž akvabela, ferenc Puskás, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Ferenc Puskás řekněme v projektu Wikipedie, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ferenc Puskás i v jiné kategorii než je sport.