Kdo je to?
Kdo je Peter Šťastný? Životopis Peter Šťastný, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Peter Šťastný

Kdo je Peter Šťastný? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Peter Šťastný je legendární slovenský hokejista, který reprezentoval Československo i Kanadu. Narodil se v Bratislavě, kde započal svou hokejovou kariéru v klubu HC Slovan Bratislava (1974). V klubu spolu s jeho bratry Mariánem a Antonem tvořili nebezpečné útočné trio. V sezóně 1978/79 získal Šťastný s klubem ligový titul. O rok později obdržel ocenění Zlatá hokejka pro nejlepšího hokejistu roku.
Sezónu (1980/81) započal s bratrem Antonem v NHL v klubu Quebec Nordiques, ke kterému se po roce připojil i druhý bratr Marián (teprve druhé bratrské trio v jednom týmu NHL). Peter Šťastný po první sezóně získal cenu Calder Memorial Trophy za nejlepšího nováčka soutěže. Celkem strávil v klubu 10 sezón a poté přestoupil do klubu New Jersey Devils (1989/90). Po čtyřech sezónách odešel na jednu sezónu do klubu St. Louis Blues (1993/94), kde rok na to ukončil kariéru. V 80. letech byl druhým nejproduktivnějším hokejistou NHL. V NHL odehrál celkem 1070 zápasů, za které si připsal 1344 bodů (483 gólů a 861 asistencí). Účastnil se celkem 6x NHL All-Star Game. V roce 1998 se jako první Evropan objevil v hokejové síni slávy v kanadském Torontu.
V St. Louis Blues poté pracoval jako skaut do roku 2000. Po návratu na Slovensko byl do roku 2005 generálním manažerem Slovenského svazu ledního hokeje. Od roku 2004 zastával funkci poslance v evropském parlamentu.
S reprezentací Československa získal Šťastný dvě zlaté medaile z Mistrovství světa 1976 a 1977. Následující roky 1978 a 1979 získalo Československo stříbrné medaile.



Kdo je Peter Šťastný? Životopis Peter Šťastný, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Peter Šťastný

Národnost: slovenská
Datum narození: 18. 9. 1956
Místo narození: Bratislava, Československo

Popis osobnosti Peter Šťastný můžete sdílet s dalšími osobami na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Znáte termín Markýza? Znáte termín Kleptomanie? Vzpomenete si na definici slova Kontinentální snídaně? Víte, co je to Daň z nemovitosti?

Klíčová slova: sport, wiki, sport, osobnosti, vysvětlení, wikipedie, Peter Šťastný, kdy se narodil Peter Šťastný?, lexikon, životopis, popis, osobnost, Peter Šťastný, místo narození, informace, narození

Pojem Peter Šťastný je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informační zdroje

Vyhledat heslo Peter Šťastný na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Peter Šťastný ve Wikimedia Commons

Hledejte bez špehování slovo Peter Šťastný ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat výraz Peter Šťastný ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat výraz Peter Šťastný ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Peter Šťastný například v Microsoft Bing, v projektu slovnik.cz, ve Wikislovníku, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Lingea slovnících.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Peter Šťastný?

Teďka už zajisté víte Kdo je to Peter Šťastný? Kdy se narodil Peter Šťastný? Kde se narodil Peter Šťastný? Peter Šťastný se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, krasobruslařka, peter Šťastný, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Peter Šťastný řekněme třeba na webovkách projektu Wikipedia, kde můžete najít podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Peter Šťastný i v jiné kategorii než je sport.