Kdo je to?
Kdo je Phil Esposito? Životopis Phil Esposito, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Phil Esposito

Kdo je Phil Esposito? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Phil Anthony Esposito je bývalý kanadský profesionální hokejový útočník, který odehrál v zámořské NHL (National Hockey League) celkem 18 sezón, stal se členem Hokejové síně slávy a je jedním z nejlepších hráčů historie NHL. Esposito se narodil v kanadském městě Sault Ste. Marie ve státě Ontario. Jeho bratr Tony byl brankář, který je stejně jako Phil členem Hokejové síně slávy.
První profesionální smlouvu podepsal s týmem Chicago Blackhawks roku 1960 a následně byl poslán do juniorského mužstva Sarnia Legionnaires. V dresu Legionnaires dokázal během 32 zápasů vsítit 47 gólů a 61 asistencí (108 bodů). V následující sezóně pokračoval v týmu St. Catharines Teepees (Ontario Hockey Association). Další dvě sezóny si odkroutil na farmě Chicaga St. Louis Braves, kde za dvě sezóny nasbíral 170 kanadských bodů. Od roku 1964 začal pravidelně hrát za Blackhawks. V týmu strávil čtyři sezóny a následně se stěhoval do týmu Boston Bruins (1967). Za Boston odehrál Esposito celkem osm sezón v letech 1967-1975. Roku 1969 jako první hráč v historii získal 100 kanadských bodů v jedné sezóně (1968/1969) a získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy. Celkem pětkrát získal cenu Art Ross Trohpy pro hráče s největším počtem bodů (1969, 1971-1974). V sezóně 1970/1971 nasbíral 152 bodů za 76 gólů a 76 asistencí a vytvořil tak gólový rekord, který překonal roku 1982 Wayne Gretzky. Ve stejné sezóně vytvořil rekord v počtu střel (550), který nebyl nikdy překonán. Během osmi let v klubu slavil dvakrát zisk Stanley Cupu, a to v roce 1970 a 1972.
Roku 1972 získal Lou Marsh Trophy pro nejlepšího kanadského sportovce a rovněž obdržel ocenění Order of Canada. V průběhu sezóny 1975/1976 přestoupil do New York Rangers, kde odehrál celkem šest sezón. Kariéru ukončil v roce 1981 a následně začal pracovat jako generální manažer a trenér týmu New York Rangers. U týmu strávil tři roky.
Poté založil hokejový klub Tampa Bay Lightning na Floridě. V letech 1992-1998 působil jako manažer klubu.
Roku 1984 se stal Phil Esposito členem Hokejové síně slávy. O tři roky později vyřadil tým Boston Bruins dres s číslem 7. Celkem desetkrát se zúčastnil Utkání hvězd NHL.
Když ukončil kariéru, byl druhým nejlepším střelcem historie, druhým v bodování a třetím nejlepším nahrávačem historie.



Kdo je Phil Esposito? Životopis Phil Esposito, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Phil Esposito

Národnost: kanadská
Datum narození: 20. 2. 1942
Místo narození: Sault Ste. Marie, Ontario, Kanada

Líbí se stručný životopis s osobou Phil Esposito? Pak se podělte s kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Znáte pojem Pecorino? Víte co je Mild-hybrid? Pamatujete si definici pojmu Husokachna? Vzpomněli byste si co označuje výraz ASMR?

Klíčová slova: osobnosti, kde se narodil Phil Esposito?, Phil Esposito, životopis, místo narození, kdy se narodil Phil Esposito?, život, lexikon, biografie, kdo je Phil Esposito?, sport, Phil Esposito, narození, popis, sport, zajímavosti

Pojem Phil Esposito je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Zkusit najít frázi Phil Esposito ve vyhledávači Yandex

Najít slovo Phil Esposito v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Vyhledat termín Phil Esposito na Google.cz

Hledat videa s názvem Phil Esposito na Youtube

Vyhledat termín Phil Esposito na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Phil Esposito například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google překladači, v Microsoft Bing, ve ruském vyhledávači Yandex nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Doporučujeme tyto osobnosti, pojmy, výrazy a termíny

Životopis, kdo je Phil Esposito? Stručná biografie

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Phil Esposito? Kdy se narodil Phil Esposito? Kde se narodil Phil Esposito? Phil Esposito se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, cyklistka, phil Esposito, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Přes veškeré přiměřené úsilí tomu, aby informace na těchto stránkách byly správné, jejich přesnost nelze stoprocetně zaručit. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Phil Esposito třeba v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Phil Esposito i v jiné kategorii než je sport.