Kdo je to?
Kdo je to Komunista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Komunista? Lidé, politika

Komunista

Co znamená a jaký je význam slova Komunista?

Komunista je člověk, který se pasivně či aktivně hlásí ke komunistické ideologii, také může jít o příslušníka Komunistické strany.
Komunismus je krajně levicová ideologie, která staví na kolektivním vlastnictví, setření společenských rozdílů a předání moci do rukou tzv. pracující třídy.
Za rozšířením komunistických myšlenek stáli v 19. století myslitelé Karl Marx a Friedrich Engels. Jejich myšlenky se hojně rozšířily ve 20. století. Zásadní pro etablování této ideologie byl rok 1917, kdy se komunisté v čele s V.I. Leninem po převratu chopili moci v Rusku. Pod vlivem Sovětského svazu se potom komunistické režimy objevovaly především po 2. světové válce po celé střední a východní Evropě, ale také například ve Střední a Jižní Americe nebo Asii.
V Československu se komunisté dostali k moci po únorovém převratu v roce 1948. Po 50. letech, během kterých docházelo k tvrdému potlačování oponentů, následovalo v roce 1968 uvolnění známé jako Pražské jaro. Snahu o zmírnění tuhé totality však přerušila okupace vojsky Varšavské smlouvy. Komunistický režim zůstal v Československu až do roku 1989.
Prosazování komunistické ideologie vedlo v těchto zemích ke vzniku totalitních režimů. V zemích byla zavedena cenzura, zlikvidována nezávislá justice, ovládnuta média i školství. Centrálně plánovaná ekonomika přinášela obvykle špatné výsledky. Docházelo k zinscenovaným soudním procesům s odpůrci komunistických režimů a násilnému potlačování protestů a demokratizačních snah.
Komunistické režimy v centrální a východní Evropě se zhroutily na přelomu 80. a 90. let, v dalších zemích však stále přetrvávají. Komunistické strany jsou v řadě zemí součástí levicového politického spektra.



Kdo je to Komunista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Komunista? Lidé, politika

Tento text (Komunista) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Znáte pojem Trojský kůň? Víte co je Interakce? Pamatujete si definici pojmu Sugesce? Vzpomněli byste si co označuje výraz Lesopark?

Klíčová slova: slovo, Komunista, vysvětlení, informace, wiki, definice, význam slova, přesný výraz, přesný výraz, původ slova, etymologie, formulace, heslo, politika, význam pojmu, termín

Pojem Komunista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Hledat výraz Komunista v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Vyhledat termín Komunista ve Wikipedii

Zkusit najít heslo Komunista na Google obrázcích

Zkusit najít Komunista ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem Komunista na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Komunista například v Google obrázcích, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, ve fulltextu Google.cz nebo v Google překladači.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Význam slova, definice, pojem, vysvětlení co znamená Komunista

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku Kdo je to Komunista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Komunista? Definice pojmu Komunista patří do kategorie Politika

Kategorie politika, politická mapa, komunista, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Zkuste též najít informace výraz, slovo, definici, slovíčko řekněme třeba v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete komplexní text. Berte prosím v potaz, že jednotlivá slova mohou mít víc definic v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto hledat termín Komunista hledat i v jiných kategoriích (než politika).