Kdo je to?
Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Odbojář? Lidé, politika

Odbojář

Co znamená a jaký je význam slova Odbojář?

Odbojář je člen odboje či odbojové skupiny.
Odboj je forma odporu vedená proti ustanovené moci - například proti vládě, totalitnímu režimu, okupačním silám apod. Obvykle si pod pojmem odboj představíme ozbrojený odpor, nicméně může jít o nenásilné, spíše aktivistické akce, například létákové kampaně apod. Odboj má za cíl změnit poměry v zemi; svrhnout dosavadní moc, proti které se vymezuje, a nastolit novou.
Odbojáři a odbojářky jsou tedy aktivní účastníci odboje. Účast v odbojovém hnutí je obvykle spojena s výraznými osobními riziky - odbojářům často hrozí tvrdé vězení, mučení či smrt.
V kontextu české historie rozlišujeme tři období odboje. První odboj, který probíhal v době první světové války a bojoval proti nadvládě Rakouska-Uherska a pracoval na vzniku samostatného státu. Druhý odboj se zformoval v období druhé světové války proti okupačním nacistickým silám. Za třetí odboj je potom označován odboj proti československé komunistické totalitě.
Odbojářské činy mohou být považovány za hrdinské, někdy jsou však také kontroverzní. To se týká především ozbrojených akcí či takových, po kterých ze strany protivníka následuje pomsta na civilním obyvatelstvu.



Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Odbojář? Lidé, politika

Definici slova Odbojář můžete sdílet s přáteli a kamarády na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Rozumíte pojmu Ionizátor? Rozumíte pojmu Leidenská mutace? Znáte definici termínu Taoismus? Znáte pojem Srp?

Klíčová slova: přesný výraz, odborný výraz, etymologie, wikipedie, lexikon, význam pojmu, informace, heslo, popis, přesný výraz, vysvětlení, význam slova, politika, slovo, pojem, synonymum

Pojem Odbojář je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Zkusit najít slovo Odbojář ve fulltextu Seznam.cz

Hledat pojem Odbojář ve Wikipedii

Zkusit najít výraz Odbojář ve vyhledávači Yandex

Najít slovo Odbojář ve Wikislovníku

Vyhledat výraz Odbojář na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Odbojář například ve Wikipedii, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve fulltextu Google.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodných výběr osobností, odborných termínů, pojmů a hesel

Co znamená Odbojář? Definice pojmu, význam a vysvětlení slova

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Odbojář? Definice pojmu Odbojář je v kategorii Politika

Kategorie politika, státnice, odbojář, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Uvedené informace jsou bez záruky. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pokuste se též vyhledat informace výraz, heslo, pojem, termín, text, slovo třeba v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete podrobně vysvětlený popis. Termíny, slova, pojmy, resp. hesla mohou mít různé významy v různém kontextu, v různých oborech. Doporučujeme vám proto zkusit i jinou sekci než je kategorie politika.