Kdo je to?
Kdo je to Socialista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Socialista? Lidé, politika

Socialista

Co znamená a jaký je význam slova Socialista?

Socialista je člověk vyznávající ideje socialismu, to jest levicového politicko-ekonomického směru, který stojí na myšlence kolektivního vlastnictví.
Socialismus jako myšlenkový směr se začal vyvíjet v 19. století, jeho základy však můžeme hledat už v dobách humanismu, a dokonce i v antice. Stojí v opozici k liberalismu a kapitalismu a jeho hlavní myšlenkou je přerozdělování statků (ideálně) rovným dílem mezi všechny lidi.
Socialismus má několik odnoží. Ve vedení moderních států často narazíme na sociální demokracie, které reprezentuje umírněný proud v rámci socialismu a patří ke standardním levicovým stranám.
Do dějin 20. století však výrazně zasáhli radikální socialisté (též komunisté), kteří se inspirovali učením Karla Marxe a Bedřicha Engelse. Nejdříve se komunisté dostali k moci v Rusku, poté se jejich vliv rozšířil i do dalších zemí tzv. východního bloku. Především v období 2. poloviny 20. století docházelo v zemích ovládaných komunisty k násilným kolektivizacím, vzniku diktatur a porušování lidských práv. Většina socialistických vlád v Evropě skončila na počátku 90. let po rozpadu Sovětského svazu, v řadě zemí jsou však komunistické strany stále součástí politického boje. Socialistické strany a vůdce dále velmi často nalezneme v zemích Jižní a Střední Ameriky.
Socialismus též existuje jako filozofický směr, tehdy můžeme mluvit o "utopickém" socialismu či komunismu.



Kdo je to Socialista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Socialista? Lidé, politika

Sdílejte uvedený text s jinými osobami na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co označuje výraz Předhypoteční úvěr? Znáte pojem Paleontologie? Znáte pojem Vimeo? Vzpomenete si na definici slova Hoblice?

Klíčová slova: Socialista, formulace, odborný výraz, přesný význam, přesný výraz, lexikon, pojem, význam pojmu, Socialista, etymologie, wiki, vysvětlení, definice, co znamená, informace, wikipedie

Pojem Socialista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Více informací o pojmu Socialista lze najít v následujících zdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Socialista ve Wikimedia Commons

Hledat pojem Socialista ve fulltextu Seznam.cz

Hledat heslo Socialista ve vyhledávači Yahoo

Hledejte bez špehování slovo Socialista ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Socialista na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Socialista například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Lingea slovnících, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve videích na Youtube nebo v Google překladači.

Náhodné definice slov, pojmů a odborných termínů, osobnosti

Co znamená Socialista? Definice pojmu, význam a vysvětlení slova

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Socialista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Socialista? Definice pojmu Socialista je v kategorii Politika

Kategorie politika, politik proslov, socialista, ilustrační obrázek

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Můžete též vyzkoušet hledat informace výraz,heslo, text, pojem dejme tomu například v populární Wikipedii, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text. Jednotlivá slova můžou mít několik významů v různém kontextu, v různých oborech. Můžete se proto pokusit najít heslo Socialista i v jiné sekci než v politika.