Kdo je to?
Kdo byl Eusébio? Životopis Eusébio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Eusébio

Kdo byl Eusébio? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Eusébio da Silva Ferreira, zvaný též jako Černá perla z Mosambiku nebo Černý panter, byl slavný portugalský fotbalista. Eusébio se narodil v hlavním městě Mosambiku v Maputu, kde vyrůstal v chudinské čtvrti s rodiči a třemi bratry. Jeho otec byl běloch a pocházel z Angoly, zatímco matka byla domorodá černoška. Otec zemřel, když měl Eusébio 8 let. V 15 letech začal hrát za mosambický klub FC Sporting Lourenço Marques, kde v letech 1957-1960 vstřelil 77 branek.
Odtud v 19 letech Eusébio přestoupil do portugalského klubu FC Benfica Lisabon. V Lisabonu hrával v letech 1961-1975 a stal se nejslavnějším hráčem v klubové historii. Za 14 let v klubu odehrál 440 zápasů, ve kterých nastřílel neuvěřitelných 473 branek. Svými výkony pomohl Benfice k 11 mistrovským titulům, 5 portugalským pohárům a 1 vítězství v Poháru vítězů pohárů (dnešní Liga Mistrů). Ve finále ročníku 1961-1962 přispěl dvěma góly proti Realu Madrid (5:3).
Eusébio obdržel v roce 1965 Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. Po sezóně 1967-1968 měl na kontě 42 ligových branek a vysloužil si tak Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského kanonýra. Stejnou cenu získal o 5 let později po sezóně 1972-1973, kdy nastřílel 40 branek.
Za portugalskou reprezentaci hrál od roku 1961 až do roku 1973. Odehrál 64 mezistátních utkání a připsal si 41 gólů (více mají na kontě už jen Pauleta a Cristiano Ronaldo). Eusébio na Mistrovství světa 1966 v Anglii dal za Portugalsko 9 gólů, čímž se stal nejlepším střelcem turnaje. Portugalsko nakonec vybojovalo bronzové medaile, když porazili Sovětský svaz 2:1. Eusébio otevřel skóre z penalty na 1:0.
Po roce 1975 opustil Lisabon a v následujících čtyřech letech oblékal dresy různých klubů z USA, Mexika a Portugalska. S hráčskou kariérou skončil v roce 1979 kvůli zdravotním problémům. Jako hráč musel během kariéry podstoupit 7 operací svých kolen.
Poté začal působit jako trenér, hledač talentů a v komisi pro portugalský národní tým. Navíc propagoval fotbal všude po světě. Roku 2004 obdržel portugalský Řád za Zásluhy.
Od roku 1965 byl Eusébio ženatý s Florou Bruheimovou, se kterou vychovával 2 dcery (Carla a Sandra).
Eusébio prodělal na Mistrovství Evropy v Polsku v roce 2012 mozkovou příhodu. Zemřel o dva roky později na infarkt (2014). V den smrti mu bylo 71 let.



Kdo byl Eusébio? Životopis Eusébio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Eusébio

Národnost: portugalská
Datum narození: 25. 1. 1942
Místo narození: Maputo, Mosambik
Datum úmrtí: 5. 1. 2014

Líbí se stručný životopis s osobou Eusébio? Pak se podělte s jinými lidmi prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Víte, co je to Plugin? Znáte definici termínu Služební cesta? Vzpomněli byste si na význam slova Hotspot? Pamatujete si definici pojmu Rýžové víno?

Klíčová slova: Eusébio, nežijící, národnost, lexikon, datum narození, zajímavosti, kdy se narodil Eusébio?, vysvětlení, sport, místo narození, národnost, popis, kde se narodil Eusébio?, Kdy zemřel Eusébio, kdo je Eusébio?, narození

Pojem Eusébio je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Hledat výraz Eusébio ve fulltextu Seznam.cz

Najít pojem Eusébio ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Eusébio ve Wikimedia Commons

Najít slovo Eusébio ve vyhledávači Qwant

Hledejte bez špehování slovo Eusébio ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Eusébio například ve videích na Youtube, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Životopis, kdo je Eusébio? Stručná biografie

Nyní už nejspíš víte Kdo byl Eusébio? Kdy se narodil Eusébio? Kde se narodil Eusébio? Kdy zemřel Eusébio? Eusébio patří do kategorie Sport

Kategorie sport, sumo muž, eusébio, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro server Superia.cz. Za uvedené informace neručíme. Přes veškerou pečlivost se mohou v textech objevit chybné údaje nebo pravopisné chyby. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Vyzkoušejte nalézt informace osobnost, osobu, člověka Eusébio dejme tomu například v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete podrobnější popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Eusébio i v jiné kategorii než je sport.