Kdo je to?
Kdo je Mario Lemieux? Životopis Mario Lemieux, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Mario Lemieux

Kdo je Mario Lemieux? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Mario Lemieux byl hokejista a v současnosti působí jako majitel klubu Pittsburgh Penguins. Hokej začal hrát s bratry na zahradním kluzišti, které jim postavil otec. Hráčskou kariéru začal v klubu Laval Voisins v Quebec Major Junior Hockey League. V sezóně 1983-1984 získal 282 bodů a překonal ligový rekord. Následně ho draftovali Pittsburgh Penguins. Sláva Tučňáků v té době zdaleka nebyla taková, jaká je dnes. Klub měl finanční potíže a na zápasy chodilo jen pár tisíc diváků. Lemieux byl očekáván jako záchrana. Hned v prvním zápase dokázal skórovat. Přestože Lemieux během sezóny vynechal sedm zápasů, zaznamenal 100 bodů a získal Calder Memorial Trophy jako nováček roku. V následující sezóně skončil Lemieux se 141 body na druhém místě v ligovém bodování.
V sezóně 1987-1988 Lemieux nasbíral 168 bodů a vyhrál bodování NHL. Získal také svou první Hart Memorial Trophy za nejužitečnějšího hráče ligy. Navzdory individuálním úspěchům se klubu nedařilo a Pittsburgh se nedostal ani do play-off. Sezóna 1990-1991 bylo pro Lemieuxe i Pittsburgh přelomová. Tým došel do finále proti Minnesotě a díky vítězství získal první Stanley Cup. Lemieux získal Conn Smythe Trophy jako nejužitečnější hráč play-off. V sezóně 1991-1992 Pittsburgh titul obhájil, když ve finále porazil Chicago. V roce 1993 Lemieux oznámil, že mu byl diagnostikován Hodgkinův lymfom. Po léčbě se dokázal vrátit ve výborné formě a sbíral jeden bod za druhým. Vedle únavy z léčby se však potýkal s bolestmi zad, proto v roce 1997 ukončil kariéru. Kvůli utrácení se Pittsburgh dostal do finančních potíží a hrozilo stěhování do jiného města. Záchrana přišla, když klub překvapivě koupil Lemieux a stabilizoval finanční situaci.
V roce 2000 se Lemieux v dresu Penguins vrátil k hokeji. V této době byl kapitánem týmu Jaromír Jágr. Lemieux vydržel hrát až do roku 2006 a bodově se mu dařilo. Když Jágr odešel do Washingtonu, stal se Lemieux znovu kapitánem. Po konci hráčské kariéry zůstal majitelem klubu a v této pozici přidal další tři Stanley Cupy.



Kdo je Mario Lemieux? Životopis Mario Lemieux, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Mario Lemieux

Národnost: kanadská
Datum narození: 5. říjen 1965
Místo narození: Montreal, Kanada

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Mario Lemieux s přáteli a kamarády na Pinterestu, Redditu, Twitteru či Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomenete si na definici slova Public domain? Vzpomenete si na definici slova Agonie? Vzpomněli byste si co znamená slovo Turecká káva? Vzpomněli byste si na význam slova Occamova břitva?

Klíčová slova: osobnost, Mario Lemieux, sport, osobnosti, kdo je Mario Lemieux?, kde se narodil Mario Lemieux?, zajímavosti, informace, život, Mario Lemieux, místo narození, popis, národnost, kdy se narodil Mario Lemieux?, životopis, datum narození

Pojem Mario Lemieux je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Najít heslo Mario Lemieux ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat heslo Mario Lemieux na Google.cz

Vyhledat heslo Mario Lemieux na Google obrázcích

Najít výraz Mario Lemieux ve Wikipedii

Hledat videa s názvem Mario Lemieux na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Mario Lemieux například ve Wikipedii, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v Google překladači.

Výběr z náhodných odborných pojmů, osobností, hesel, termínů

Životopis, kdo je Mario Lemieux? Stručná biografie

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo je to Mario Lemieux? Kdy se narodil Mario Lemieux? Kde se narodil Mario Lemieux? Mario Lemieux je v kategorii Sport

Kategorie sport, řidič kamionu, mario Lemieux, ilustrační obrázek

Sepsáno redaktory Superia.cz. Neručíme za pravdivost uvedených informací. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Mario Lemieux dejme tomu třeba v projektu Wikipedia, kde můžete najít nejspíše podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Mario Lemieux i v jiné kategorii než je sport.