Kdo je to?
Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis Dmitrij Utkin, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Dmitrij Utkin

Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Dmitrij Utkin je ruský důstojník, bývalý příslušník speciálních sil a ruské vojenské rozvědky GRU. Zakladatel paramilitární Vagnerovy skupiny.
Dmitrij Utkin celou svou kariéru strávil v ruských armádních strukturách. Působil ve speciálních silách a dosáhl hodnosti podplukovníka. Po skončení aktivní vojenské kariéry se zapojil jako člen Slovanské brigády do války v Sýrii.
Kolem roku 2013 založil tzv. Vagnerovu skupinu (často též psáno Wagnerova skupina). Jde o tzv. soukromou armádu. Jde o paramilitární organizaci, kterou oficiálně nezřizuje žádný stát, nicméně Vagnerovci jsou velmi úzce napojeni na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Vagnerovci se pohybují ve válečných konfliktech po celém světě a plní vojenské cíle. Výrazně působili ve válce v Sýrii, zasáhli i do války v Libyi, objevují se však i v dalších vojenských konfliktech. Velmi zásadní je jejich činnost v bojích na východní Ukrajině a po roce 2022 v rusko-ukrajinské válce. Spekulovalo se o tom, že po začátku války měli Vagnerovci za úkol zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další členy ukrajinské vlády.
Vagnerova skupina je ve všech konfliktech, do kterých se zapojila, viněna z mučení zajatců a válečných zločinů.
Napojení na Vladimira Putina a jeho režim mimo jiné dokazuje i několik vyznamenání, které Utkin od Putina dostal a také blízká spolupráce s Jevgenijem Prigožinem, jenž je oligarchou blízkým Kremlu.
Dmitrij Utkin jakožto velitel Vagnerovy skupiny čelí řadě sankcí uvalených zeměmi demokratického Západu.



Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis Dmitrij Utkin, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Hlavní data o osobě Dmitrij Utkin

Národnost: ruská
Datum narození: 11. června 1970
Místo narození: Asbest, Rusko

Sdílejte tuto stránku s osobností Dmitrij Utkin s partnery, kolegy a kamarády na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co znamená slovo Off-road? Rozumíte pojmu Internát? Víte, co je to Kvásek? Znáte pojem Gestační váček?

Klíčová slova: Dmitrij Utkin, kdo je Dmitrij Utkin?, popis, vysvětlení, informace, zajímavosti, osobnost, životopis, osobnosti, politika, kdy se narodil Dmitrij Utkin?, narození, život, národnost, Dmitrij Utkin, kde se narodil Dmitrij Utkin?

Pojem Dmitrij Utkin je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Zkusit najít Dmitrij Utkin ve vyhledávači Yandex

Najít pojem Dmitrij Utkin ve vyhledávači Yahoo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Dmitrij Utkin ve Wikimedia Commons

Hledat slovo Dmitrij Utkin ve Wikipedii

Vyhledat pojem Dmitrij Utkin ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Dmitrij Utkin například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v Google obrázcích nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodných výběr osobností, odborných pojmů, termínů a slov

Životopis, kdo je Dmitrij Utkin? Stručná biografie

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Dmitrij Utkin? Kdy se narodil Dmitrij Utkin? Kde se narodil Dmitrij Utkin? Dmitrij Utkin patří do sekce Politika

Kategorie politika, náčelnice žena, dmitrij Utkin, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Můžete také vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Dmitrij Utkin dejme tomu třeba na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete podrobný text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Dmitrij Utkin i v jiné kategorii než je politika.