Kdo je to?
Kdo je Kareem Abdul-Jabbar? Životopis Kareem Abdul-Jabbar, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Kareem Abdul-Jabbar

Kdo je Kareem Abdul-Jabbar? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Kareem Abdul-Jabbar, rodným jménem Ferdinanrd Lewis Alcindor Jr., je bývalý americký basketbalista a druhý nejlepší střelec NBA v historii. Abdul-Jabbar se narodil v New Yorku v Harlemu do rodiny pokladní a dopravního policisty původem z Trinidadu. Vyrůstal na Manhattanu, kam se jeho rodina přestěhovala, když měl 3 roky. Již ve 14 letech měřil 2,03 metrů a dokázal zasmečovat do koše.
Docházel na střední školu Power Memorial Academy, které pomohl ke třem titulům v řadě. Díky skvělým výkonům si vysloužil přezdívku Věž z Poweru. Následně studoval na University of California v Los Angeles, kde hrál za tým Bruins. Během studií se stal 3x nejlepším univerzitním hráčem USA (1967-1969).
V roce 1969 přestoupil do týmu Milwaukee Bucks. V Milwaukee hrál v letech 1969-1975. Za tu dobu vyhrál s týmem jeden titul v NBA (1970-1971), roku 1970 se stal nejlepším nováčkem a byl 3x zvolen nejužitečnějším hráčem sezóny (1971, 1972, 1974).
V roce 1975 Abdul-Jabbar přestoupil do týmu Los Angeles Lakers, kde následně odehrál 14 sezón (1975-1989). S týmem Lakers vyhrál 5x NBA (1980, 1982, 1985, 1987, 1988) a 3x se stal nejužitečnějším hráčem NBA (1976, 1977, 1980).
Profesionální kariéru Abdul-Jabbar ukončil roku 1989 ve věku 42 let. Měřil celkem 218 cm a na dresu nosil číslo 33. Za svou kariéru nasázel 38 387 bodů, což je druhý nejvyšší počet v historii. Více bodů má už jen LeBron James (rekord stanovil začátkem roku 2023).
Po konci kariéry působil v letech 1998-2011 jako asistent trenéra v týmech Alchesay HS (1998-1999), Los Angeles Clippers (2000), Oklahoma Storm (2002) a Los Angeles Lakers (2005-2011).
Kromě basketbalu si zahrál v několika filmech, ke kterým ho přivedl jeho velký přítel Bruce Lee. Vytvořil role ve filmech jako Hra smrti (1978), Připoutejte se, prosím! (1980), Zapomeň na Paříž (1995), Pivní bratři (1998), Na nože: Glass onion (2022) a další. Objevil se také v několika epizodách televizních seriálů Svědectví, Fresh Prince, Scrubs: Doktůrci, iZombie, Teorie velkého třesku.
Jméno Kareem Abdul-Jabbar si zvolil poté, co konvertoval roku 1968 k islámu.
V letech 1971-1978 byl ženatý s Habibou Abdul-Jabbar, se kterou má 5 dětí (Kareem Jr., Habiba, Adam, Sultana a Amir).



Kdo je Kareem Abdul-Jabbar? Životopis Kareem Abdul-Jabbar, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Kareem Abdul-Jabbar

Národnost: americká
Datum narození: 16. 4. 1947
Místo narození: New York, New York, USA

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Kareem Abdul-Jabbar sdílet s vašimi kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co znamená slovo Štěstí? Víte, co je to Ekzém? Víte, co je to Celiakie? Rozumíte pojmu Sponse?

Klíčová slova: narození, sport, Kareem Abdul-Jabbar, místo narození, biografie, Kareem Abdul-Jabbar, národnost, život, vysvětlení, informace, osobnosti, sport, kdo je Kareem Abdul-Jabbar?, datum narození, popis, kdy se narodil Kareem Abdul-Jabbar?

Pojem Kareem Abdul-Jabbar je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informace o pojmu Kareem Abdul-Jabbar hledejte v níže uvedených zdrojích

Zkusit najít slovo Kareem Abdul-Jabbar ve Wikipedii

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Kareem Abdul-Jabbar ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Kareem Abdul-Jabbar ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít slovo Kareem Abdul-Jabbar ve vyhledávači Yahoo

Hledat slovo Kareem Abdul-Jabbar ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Kareem Abdul-Jabbar například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, v Google obrázcích, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodných výběr osobností, odborných pojmů, termínů a slov

Životopis, kdo je Kareem Abdul-Jabbar? Stručná biografie

Z předchozího textu jste se dozvěděli Kdo je to Kareem Abdul-Jabbar? Kdy se narodil Kareem Abdul-Jabbar? Kde se narodil Kareem Abdul-Jabbar? Kareem Abdul-Jabbar je v sekci Sport

Kategorie sport, krasobruslař, kareem Abdul-Jabbar, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Chyby vyhrazeny. Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. Můžete také vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Kareem Abdul-Jabbar kupříkladu v projektu Wikipedie, kde můžete najít o mnoho podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Kareem Abdul-Jabbar i v jiné kategorii než je sport.