Kdo je to?
Kdo byl Václav Vrbata? Životopis Václav Vrbata, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Václav Vrbata

Kdo byl Václav Vrbata? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Václav Vrbata byl český lyžař. Tragicky zahynul při závodě v běhu na lyžích v Krkonoších.
Vrbata patřil v rámci sportovního lyžování a běhu na lyžích k českým průkopníkům, stejně jako jeho přítel z války Bohumil Hanč.
Dne 24. března 1913 se v Krkonoších konal 8. ročník mezinárodního mistrovského závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů. Na počátku závodu bylo velmi příznivé počasí, které se však v průběhu radikálně zhoršilo. Většina závodníků odstoupila v průběhu závodu, Hanč však zůstal na trati a potýkal se s vážnými problémy. Václav Vrbata mu dal svůj kabát a vydal se pro pomoc. Pak se však rozhodl vrátit k Hančovi - to se mu stalo osudným. Zůstal v prudké sněhové vichřici a umrzl, bylo mu 27 let. Ani Hanče se nepodařilo zachránit.
Příběh této tragédie se stal velmi známým a věnuje se mu řada knih a filmů - například filmy Synové hor (1956) a Poslední závod (2022) či knihy Synové hor nebo Na hřebenech vichřice.



Kdo byl Václav Vrbata? Životopis Václav Vrbata, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Václav Vrbata

Národnost: česká
Datum narození: 11. října 1885
Místo narození: Kruh, Semilsko
Datum úmrtí: 24. března 1913

Tento text (Václav Vrbata) můžete samozřejmě sdílet s ostatními na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Znáte termín Pohoří? Vzpomněli byste si co označuje výraz Zákon? Vzpomenete si na definici slova Kustovnice? Znáte termín Parkinsonova nemoc?

Klíčová slova: nežijící, osobnost, kdo to je, sport, sport, životopis, wiki, lexikon, kde se narodil Václav Vrbata?, informace, život, kdy se narodil Václav Vrbata?, místo narození, wikipedie, popis, zajímavosti

Pojem Václav Vrbata je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další možné informační zdroje

Hledat výraz Václav Vrbata ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Václav Vrbata ve Wikimedia Commons

Hledejte bez špehování slovo Václav Vrbata ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít termín Václav Vrbata v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít Václav Vrbata ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Václav Vrbata například ve ruském vyhledávači Yandex, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve videích na Youtube nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Vybrané odborné pojmy, slova, osobnosti, termíny

Stručná biografie, resp. životopis osoby Václav Vrbata

Teď už víte Kdo byl Václav Vrbata? Kdy se narodil Václav Vrbata? Kde se narodil Václav Vrbata? Kdy zemřel Václav Vrbata? Václav Vrbata je v sekci Sport

Kategorie sport, lyžařka, václav Vrbata, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Na texty zde uvedené neposkytujeme žádnou záruku. Mohou obsahovat pravopisné i faktické chyby, za které se předem omlouváme. Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Můžete se pokusit také najít informace osobnost, osobu, člověka Václav Vrbata řekněme v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete o něco delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Václav Vrbata i v jiné kategorii než je sport.