Kdo je to?
Kdo je Ivan Lendl? Životopis Ivan Lendl, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ivan Lendl

Kdo je Ivan Lendl? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ivan Lendl je tenisový trenér, nejúspěšnější český tenista všech dob a jeden z nejlepších hráčů tenisové historie. Oba jeho rodiče byli skvělí tenisté, takže měl ideální zázemí pro úspěšnou sportovní kariéru. Už v juniorské kategorii byl výrazným hráčem. Získal titul ve dvouhře na French Open i z Wimbledonu a byl juniorskou světovou jedničkou. V roce 1978 se stal profesionálním hráčem. V roce 1980 získal sedm titulů ve dvouhře a turnaje pravidelně vyhrával i v dalších letech, takže se postupně vypracoval na jednoho z nejlepších světových hráčů.
V roce 1983 se poprvé stal světovou jedničkou. O dva roky později vyhrál US Open a s výjimkou krátké přestávky byl od té doby několik let na prvním místě světového žebříčku. Vytvořil nový světový rekord, když se na první příčce držel 270 týdnů v kuse. Navzdory několikaletému dominantnímu postavení se mu nikdy nepodařilo vyhrát Wimbledon. V roce 1986 Lendl emigroval do USA a usiloval o americké občanství, které získal až v roce 1992. Hráčskou kariéru ukončil roku 1994. Dvakrát vyhrál Australian Open, třikrát French Open a další tři tituly přidal z US Open. V rámci Wimbledonu se dostal nejdále do finále v letech 1986 a 1987.
Lendl byl vzorem pro řadu českých i zahraničních hráčů, vliv měl mimo jiné na Rogera Federera. Pro jeho herní styl byl důležitý těžký, důrazný a rychlý forhend, díky kterému diktoval tempo hry a vysloužil si přezdívky typu Terminátor nebo Ivan Hrozný. Díky schopnosti převzít hru a určit její ráz dokázal Lendl přinutit protivníky, aby změnili vlastní styl, takže nemohli využívat přednosti a silné stránky. Navzdory výšce a mohutnosti byl na kurtu překvapivě rychlý. Slabinou byla nedůsledná hra v okolí sítě, problém měl především s nečekanými odskoky. To je důvod, proč nikdy nevyhrál Wimbledon, jehož travnatá plocha přinášela nejhorší odskoky.
V roce 2011 si zkusil trenérskou roli, když začal trénovat skotského hráče Andyho Murraye. Tato spolupráce se osvědčila, protože Murray získal zlatou medaili na Letních olympijských hrách v roce 2012, poprvé vyhrál US Open a zvítězil rovněž na Wimbledonu. V roce 2014 Lendl spolupráci přerušil kvůli pracovnímu vytížení.



Kdo je Ivan Lendl? Životopis Ivan Lendl, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Ivan Lendl

Národnost: česká
Datum narození: 7. března 1960
Místo narození: Ostrava

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Ivan Lendl sdílet s přáteli a kamarády na veřejných sociálních sítích (Facebook, Pinterest, Reddit či Twitter).

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Víte, co je to Interakce? Pamatujete si definici pojmu Lečo? Vzpomněli byste si na význam slova Metaxa? Vzpomněli byste si co znamená slovo Dědická smlouva?

Klíčová slova: život, kde se narodil Ivan Lendl?, lexikon, životopis, osobnost, wiki, wikipedie, biografie, osobnosti, sport, narození, sport, zajímavosti, Ivan Lendl, Ivan Lendl, národnost

Pojem Ivan Lendl je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Hledat výraz Ivan Lendl ve vyhledávači Yandex

Najít termín Ivan Lendl ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat heslo Ivan Lendl ve Wikislovníku

Najít termín Ivan Lendl ve vyhledávači Qwant

Vyhledat výraz Ivan Lendl v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Ivan Lendl například v Microsoft Bing, v Lingea slovnících, ve vyhledávači Seznam.cz, ve fulltextu Google.cz nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Jaké osobnosti, pojmy, odborné termíny a hesla lidé hledají?

Životopis, kdo je Ivan Lendl? Stručná biografie

Právě nyní již víte Kdo je to Ivan Lendl? Kdy se narodil Ivan Lendl? Kde se narodil Ivan Lendl? Ivan Lendl je v kategorii Sport

Kategorie sport, gymnastka výskok, ivan Lendl, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Neručíme za pravdivost uvedených informací. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Ivan Lendl dejme tomu třeba v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ivan Lendl i v jiné kategorii než je sport.