Kdo je to?
Kdo byl Johan Cruijff? Životopis Johan Cruijff, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Johan Cruijff

Kdo byl Johan Cruijff? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Hendrik Johannes Cruijff, známější pod jménem Johan Cruyff, byl nizozemský fotbalový záložník, reprezentant, trenér a jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Cruijff se narodil v holandském Amsterdamu. V dětství začal hrát fotbal a ve 12 letech se připojil k mládežnickému týmu AFC Ajax Amsterdam, kde působil v letech 1959-1964. Teprve v 17 letech debutoval v A-týmu.
V Ajaxu Cruyff odehrál celkem 9 sezón (1964-1973), během kterých s týmem vyhrál šestkrát ligový titul, třikrát po sobě Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) v letech 1971-1973, Superpohár UEFA (1972) a Interkontinentální pohár (1972). Během působení v Ajaxu se dokonce třikrát stal držitelem ocenění Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy (1971, 1973, 1974).
Z Ajaxu Cruyff přestoupil do Barcelony v roce 1973. V katalánském velkoklubu působil 5 let (1973-1978). Na konci první sezóny 1973-1974 slavil jediný mistrovský titul a po sezóně 1977-1978 s klubem získal vítězství v poháru Copa del Rey.
Z Barcelony Johan Cruyff přestoupil na jednu sezónu do týmu Los Angeles Aztecs (1979-1980). Další sezónu odehrál v dalším americkém týmu Washington Diplomats (1980-1981). Roku 1981 odehrál několik zápasů za španělské Levante, odkud se přemístil zpět do rodného klubu – Ajaxu Amsterdam. V Ajaxu strávil 2 sezóny (1981-1983), během kterých slavil dva mistrovské tituly. Z Amsterdamu na jednu sezónu přestoupil do konkurenčního nizozemského klubu FC Feyenoord Rotterdam (1983-1984), se kterým na konci sezóny získal další mistrovský titul a KNVB Cup. Po této sezóně ukončil hráčskou kariéru ve věku 37 let.
Za nizozemskou reprezentaci hrál Cruyff v letech 1966-1978. Ve 48 mezistátních utkáních přispěl 33 góly. Na Mistrovství světa 1974 vybojoval s reprezentací stříbrnou medaili a o dva roky později na Mistrovství Evropy 1976 bronzovou medaili.
Po konci hráčské kariéry začal roku 1985 trénovat AFC Ajax Amsterdam, se kterým získal dvakrát KNVB Cup (1986, 1987) a Pohár vítězů pohárů (1987). Amsterdam vyměnil v roce 1988 za španělskou Barcelonu, kterou trénoval 8 sezón. Za 8 let s klubem vyhrál 4 ligové tituly (1991-1994), Pohár vítězů pohárů (1989), Pohár mistrů evropských zemí (1992) a Superpohár UEFA (1992). Díky těmto úspěchům se z něj stal nejúspěšnější trenér v historii Barcelony.
Po tomto slavném fotbalistovi je pojmenován nizozemský superpohár – Johan Cruijff Schaal.
Cruyff byl ženatý s Danny Costerovou, se kterou měl syna Jordiho Cruijffa. Jordi hrál v Barceloně, když klub trénoval právě jeho otec Johan.
Johan Cruyff zemřel v roce 2016 ve věku 68 let na rakovinu plic.



Kdo byl Johan Cruijff? Životopis Johan Cruijff, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Johan Cruijff

Národnost: nizozemská
Datum narození: 25. 4. 1947
Místo narození: Amsterdam, Nizozemsko
Datum úmrtí: 24. 3. 2016

Sdílejte tuto stránku s osobností Johan Cruijff s kamarády na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Znáte definici termínu Operační systém? Vzpomněli byste si co označuje výraz Reklama? Vzpomněli byste si co označuje výraz Bluetooth? Znáte termín Dogmatismus?

Klíčová slova: Kdy zemřel Johan Cruijff, biografie, datum úmrtí, sport, datum narození, život, kde se narodil Johan Cruijff?, informace, kdo je Johan Cruijff?, wikipedie, kdo to je, kdy se narodil Johan Cruijff?, lexikon, osobnosti, popis, narození

Pojem Johan Cruijff je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Hledat videa s názvem Johan Cruijff na Youtube

Zkusit najít Johan Cruijff ve Wikipedii

Zkusit najít pojem Johan Cruijff ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Johan Cruijff ve Wikimedia Commons

Vyhledat pojem Johan Cruijff ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Johan Cruijff například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, ve videích na Youtube nebo v Lingea slovnících.

Jaké osobnosti, pojmy, odborné termíny a hesla lidé hledají?

Životopis, kdo je Johan Cruijff? Stručná biografie

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku Kdo byl Johan Cruijff? Kdy se narodil Johan Cruijff? Kde se narodil Johan Cruijff? Kdy zemřel Johan Cruijff? Johan Cruijff se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, parašutista, johan Cruijff, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Přes veškeré přiměřené úsilí tomu, aby informace na těchto stránkách byly správné, jejich přesnost nelze stoprocetně zaručit. Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Johan Cruijff třeba na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete o něco delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Johan Cruijff i v jiné kategorii než je sport.