Kdo je to?
Kdo je Martin Brodeur? Životopis Martin Brodeur, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Martin Brodeur

Kdo je Martin Brodeur? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Martin Pierre Brodeur je bývalý hokejový brankář a nynější generální manažer týmu New Jersey Devils. Narodil se 6. května 1972 v kanadském Montréalu.
V sedmi letech mu před jedním z turnajů trenér položil otázku, zda chce být brankářem či útočníkem. On se rozhodl pro místo v brankovišti a tam také zůstal po zbytek své veleúspěšné kariéry. Ostatně i jeho otec Denis Brodeur, jenž reprezentoval Kanadu na OH v roce 1956, byl hokejovým brankářem.
Po sezónách v kanadských juniorských soutěžích si jej v roce 1990 vybral jako dvacítku draftu tým New Jersey Devils. Na svůj první zápas v nejslavnější lize světa, který byl proti Boston Bruins, si však Martin musel počkat do 26. března 1992. Dne 20. října 1993 si zapsal svou první vychytanou nulu proti týmu Anaheim Ducks. Přestože byl v bráně Devils stále ještě dvojkou, na konci sezóny získal cenu Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka. V následující sezóně se stal jedničkou v bráně. Také díky jeho fantastickým výkonům zvedli tehdy poprvé v historii hráči New Jersey Devils nad hlavu pohár pro vítěze ligy. V letech 1997 a 1998 získal cenu William M. Jennings Trophy, jež je udělována brankáři s nejmenším počtem obdržených branek v základní části. To pak zopakoval v letech 2003 a 2004, v té době byl již hvězdou svého týmu a byla na něm postavena týmová taktika. V roce 2003, 2004, 2007 a 2008 získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. V sezónách 1999–2000 a 2002–2003 pak dovedl svůj tým k zisku dalších dvou poháru a vlastní celkem tři prsteny pro vítěze ligy.
V roce 1996 si zahrál poprvé v dresu národního týmu na MS a na konci si zavěsil na krk stříbrnou medaili. Ve finále podlehl tým Kanady reprezentaci ČR. Ze světového poháru ve stejném roce si odvezl taktéž stříbrnou medaili po finálové porážce od USA. Zúčastnil se také dvou olympijských her, z nichž má dvě zlaté medaile, a to z let 2002 a 2010. Ještě jednu stříbrnou medaili má pak z MS 2005.
Po mnoha letech v týmu New Jersey Devils na postu jedničky v bráně se na sklonku své úspěšné kariéry ještě pro sezónu 2014–2015 přesunul do týmu St. Louis Blues. Po pár zápasech byl však kvůli zdravotním komplikacím nucen svou úspěšnou kariéru ukončit.
V roce 2017 byl u příležitosti 100. výročí NHL vybrán mezi sto nejlepších hráčů celé historie soutěže. V základní části NHL odchytal celkem 1266 zápasů. Jeho velkým vzorem byl Patrick Roy.



Kdo je Martin Brodeur? Životopis Martin Brodeur, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Martin Brodeur

Národnost: kanadská
Datum narození: 6. května 1972
Místo narození: Montréal

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Martin Brodeur sdílet s kolegy na internetových společenských sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter či Facebooku, který je z nich nejznámější a nejpopulárnější.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Znáte pojem Globalizace? Vzpomněli byste si co označuje výraz Pragmatismus? Pamatujete si definici pojmu Xoxo? Znáte termín Aleluja?

Klíčová slova: Martin Brodeur, informace, životopis, zajímavosti, lexikon, Martin Brodeur, život, vysvětlení, místo narození, kdo je Martin Brodeur?, osobnost, datum narození, popis, wiki, biografie, kde se narodil Martin Brodeur?

Pojem Martin Brodeur je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Více informací o slovu Martin Brodeur doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Vyhledat pojem Martin Brodeur ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Martin Brodeur v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít pojem Martin Brodeur na Google.cz

Vyhledat slovo Martin Brodeur ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít Martin Brodeur ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Martin Brodeur například ve fulltextu Yahoo.com, v projektu slovnik.cz, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve Wikislovníku nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodná hesla, významy slov, odborné termíny, výrazy, pojmy, osobnosti

Biografie, životopis, kdo je to Martin Brodeur?

Na této webové stránce jste se dozvěděli Kdo je to Martin Brodeur? Kdy se narodil Martin Brodeur? Kde se narodil Martin Brodeur? Martin Brodeur patří do sekce Sport

Kategorie sport, parašutista, martin Brodeur, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Martin Brodeur například v projektu Wikipedie, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Martin Brodeur i v jiné kategorii než je sport.