Kdo je to?
Kdo byl Maurice Richard? Životopis Maurice Richard, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Maurice Richard

Kdo byl Maurice Richard? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Maurice Richard, přezdívaný The Rocket, byl kanadský hokejový útočník a leganda týmu Montréal Canadiens. Celým jménem Joseph Henri Maurice Richard se narodil v Montréalu ve státě Quebec. Maurice měl celkem 7 dalších sourozenců a byl z nich nejstarší. Ve 4 letech dostal své první brusle. Během mládí hrál také baseball a boxoval, avšak jeho vášní byl především lední hokej.
V dorosteneckém věku hrával za několik různých týmů v nižších kanadských soutěžích. V sezoně 1938-1939 sám vsítil 133 gólů z celkového počtu 144 gólů jeho týmu. V 18 letech se připojil k týmu Verdun Juniors, se kterým vyhrál provinční ligu.
Navzdory zraněním, které ho provázely, se Richard dostal do týmu Montréal Canadiens (sezona 1942-1943). Během následujících několika sezon se z Richarda stal jeden z nejlepších hráčů týmu a celé soutěže. Spolu s hráči Toe Blakem a Elmer Lachem tvořili trio zvané Punch line. V jeho druhé sezoně slavil s týmem zisk Stanley Cupu. V další sezoně se mu podařilo pokořit hranici 50 gólů za 50 zápasů. Úspěšná sezona 1945-1946 znamenala další Stanley Cup. O rok později vyhrál Hart Trophy za nejužitečnějšího hráče. Třetí Stanley Cup přišel v sezoně 1949-1950, čtvrtý o 3 sezony později. Od roku 1955 se podařilo Montrealu Canadiens vyhrát Stanley Cup 5x po sobě (tento rekord nebyl nikdy překonán). V roce 1956 se stal kapitánem svého týmu. Za Montréal Richard nastřílel celkem 544 branek během 18 sezon.
V roce 1961 vstoupil do hokejové síně slávy. Podle něj je pojmenována cen za nejlepšího střelce NHL.
Maurice Richard zemřel v 78 letech na rakovinu břicha.



Kdo byl Maurice Richard? Životopis Maurice Richard, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Maurice Richard

Národnost: kanadská
Datum narození: 4. 8. 1921
Místo narození: Montréal, Kanada
Datum úmrtí: 27. 5. 2000

Zaujala vás biografie osobnosti Maurice Richard? Potom se podělte s jinými lidmi na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si na význam slova Kupole? Rozumíte pojmu Dip? Víte co je Želírovací cukr? Znáte pojem Skot?

Klíčová slova: sport, národnost, Maurice Richard, místo narození, popis, narození, zajímavosti, nežijící, život, wikipedie, Kdy zemřel Maurice Richard, lexikon, informace, datum úmrtí, životopis, Maurice Richard

Pojem Maurice Richard je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Zkusit najít slovo Maurice Richard na Google.cz

Zkusit najít výraz Maurice Richard ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Maurice Richard ve Wikimedia Commons

Zkusit najít slovo Maurice Richard na Google obrázcích

Zkusit najít frázi Maurice Richard ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Maurice Richard například v metavyhledávači Info.com, v Lingea slovnících, ve Wikislovníku, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Náhodná hesla, významy slov, odborné termíny, výrazy, pojmy, osobnosti

Životopis, kdo je Maurice Richard? Stručná biografie

Teď už znáte odpověď na otázku Kdo byl Maurice Richard? Kdy se narodil Maurice Richard? Kde se narodil Maurice Richard? Kdy zemřel Maurice Richard? Maurice Richard patří do kategorie Sport

Kategorie sport, muž akvabela, maurice Richard, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Pakliže jste v textech objevili chyby, tak se nebojte nám napsat. Budeme vám vděčni za jakoukoliv zpětnou vazbu.Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Maurice Richard dejme tomu v internetové Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Maurice Richard i v jiné kategorii než je sport.