Kdo je to?
Kdo je Novak Djoković? Životopis Novak Djoković, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Novak Djoković

Kdo je Novak Djoković? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Novak Djoković je profesionální tenista. Už ve čtyřech letech se začal věnovat tenisu a když mu bylo šest let, objevila ho slavná srbská tenistka Jelena Genčićová. Řekla o něm, že patří mezi největší tenisové talenty, jaké kdy poznala. Následná kariéra Djokoviće tato slova potvrdila. Na turnaje ATP Tour se poprvé dostal v roce 2004 a podařilo se mu vyhrát řadu her proti silným hráčům. Na začátku sezóny byl na 186. místě žebříku, ale na konci roku se dostal až na 78. pozici. První titul na okruhu ATP získal v roce 2006, když vyhrál Dutch Open. V roce 2007 se udržel na vítězné vlně a na Rogers Cupu porazil Andyho Roddicka, Rafaela Nadala a Rogera Federera, tedy světovou trojku, dvojku i jedničku. Díky tomu poprvé v životě pronikl mezi deset nejlepších tenistů světa.
V roce 2008 Djoković získal první grandslamový titul, když se mu podařilo vyhrát Australian Open. Zúčastnil se také Letních olympijských her v Pekingu, na kterých v boji o třetí místo porazil Jamese Blakea a získal tak bronzovou olympijskou medaili. V roce 2009 odehrál velký počet zápasů a vyhrál celkem pět turnajů ATP. Na turnaji Davidoff Swiss Indoors se mu ve finále podařilo porazit favorizovaného Federera a sezónu zakončil na třetím místě světového žebříčku. V následující sezóně se probojoval do finále US Open. V semifinále dokázal po dlouhé bitvě vyřadit Federera, ale ve finále nestačil na Nadala. Poté se zúčastnil Davis Cupu a družstvo Srbska dovedl k historicky prvnímu titulu z této soutěže.
Sezóna 2011 byla pro Djokoviće velmi úspěšná. Získal tři grandslamové tituly a pět titulů z ATP Tour Masters 1000. Ve finálových zápasech často narážel na Nadala, kterého dokázal šestkrát porazit. Stal se tak poprvé v životě světovou jedničkou a rovněž nejlépe vydělávajícím tenistou všech dob. V roce 2012 vyhrál Australian Open. Ve finále porazil Nadala po zápase, který trval téměř šest hodin a stal se nejdelším finálovým zápasem grandslamu. Během roku jej na chvíli předběhl Federer, ale konec roku Djoković opět zakončil jako světová jednička. Příští rok znovu zvítězil na Australian Open a získal tak šestý grandslamový pohár. V roce 2014 podruhé vyhrál Wimbledon a v roce 2015 vyhrál tři grandslamy, pouze na French Open ho porazil Federer. V roce 2016 poprvé v životě vyhrál French Open. Vedle toho vyhrál Australian Open a překonal světový rekord, když vyhrál 30 grandslamových zápasů v řadě.
Rok 2017 se od předchozích úspěšných sezón lišil. Djoković nejprve ukončil spolupráci s trenérem a rozpustil svůj realizační tým, poté musel kvůli zranění lokte předčasně přerušit sezónu. V roce 2018 se ale vrátil a dokázal vyhrát Wimbledon i US Open. Dva grandslamové poháry vyhrál také v roce 2019. V další sezoně vyhrál Australian Open, stejně tak v roce 2021. Z Australian Open tak získal rekordní devátý titul.



Kdo je Novak Djoković? Životopis Novak Djoković, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Novak Djoković

Národnost: srbská
Datum narození: 22. května 1987
Místo narození: Bělehrad, Srbsko

Tento text (Novak Djoković) můžete samozřejmě sdílet s vašimi kamarády, známými a přáteli na sociálních sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Znáte termín Sugesce? Víte, co je to Konflikt? Vzpomenete si na definici slova Semestr? Rozumíte pojmu Civilizace?

Klíčová slova: místo narození, popis, wikipedie, informace, osobnost, sport, zajímavosti, národnost, narození, Novak Djoković, osobnosti, Novak Djoković, životopis, život, biografie, kde se narodil Novak Djoković?

Pojem Novak Djoković je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Vyhledat výraz Novak Djoković na Google.cz

Zkusit najít pojem Novak Djoković ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Novak Djoković na Youtube

Vyhledat termín Novak Djoković ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít Novak Djoković v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Novak Djoković například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v Google překladači, v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google obrázcích nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané výrazy, osobnosti, termíny a odborné pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Novak Djoković

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Novak Djoković? Kdy se narodil Novak Djoković? Kde se narodil Novak Djoković? Novak Djoković se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, judistka, novak Djoković, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Provozovatel neručí za to, že informace uvedené na portálu, nebo na stránkách na které portál odkazuje, jsou správné, úplné a aktuální. Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. Doporučujeme vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Novak Djoković např. na české Wikipedii, kde naleznete podrobný text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Novak Djoković i v jiné kategorii než je sport.