Kdo je to?
Kdo je to Revolucionář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Revolucionář? Lidé, politika

Revolucionář

Jaký je význam slova Revolucionář? Co to znamená?

Revolucionář je aktivní účastník či názorový podporovatel revoluce.
Revoluce je společenský proces, kdy dochází k prudkému přechodu k jiné vládě, jinému politickému systému a zřízení nebo k velkým politickým změnám.
Mezi nejznámější revoluce patří Velká francouzská revoluce, která započala v roce 1789 dobytím Bastily a kdy došlo ke změně absolutisticky vedené monarchie v republikánské zřízení. Podobně vedla ruská Říjnová revoluce v roce 1917 k přechodu ze státu řízeného carem na stát řídící se komunistickými idejemi. V obou případech můžeme vidět, že revoluce mající za cíl změnu státního zřízení mají obvykle násilný a krvavý charakter. Výjimkou je potom například tzv. sametová revoluce v Československu, která v roce 1989 vedla k přechodu ze socialistického zřízení na demokratické - už samotný název "sametová" ukazuje, že poklidný průběh revoluce není obvyklý. Ve všech třech případech byly revoluce úspěšné a došlo k naplnění (alespoň části) jejich cílů, nicméně revoluční snahy mohou být i neúspěšné, jako příklad uveďme rok 1848 v Rakousku-Uhersku.
Revolucionáři a revolucionářky na sebe obvykle berou velké osobní riziko, neboť v případě násilných revolucí mohou být zraněni či zabiti během revoluce, případně mohou ze strany stávající vlády čelit věznění, mučení či trestu smrti. Revolucionáři mohou být vnímáni jak hrdinové (ze strany svých podporovatelů, z pohledu dějin), tak také jako teroristé, nepřátelé státu, provokatéři a podobně (ze strany zastánců stávajícího zřízení).
Známe však například také pojem "průmyslová revoluce", která neoznačuje změnu politického režimu, ale prudké změny ve společnosti, k nimž v tomto případě došlo vlivem technologického pokroku.
Označení revolucionář může pak být použito například i pro osobu, která v nějakém (vědním, kulturním, uměleckém apod.) oboru provádí a prosazuje výrazné změny či v něm dosáhla překotného pokroku.



Kdo je to Revolucionář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Revolucionář? Lidé, politika

Sdílejte tento text s heslem Revolucionář s jinými lidmi na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Rozumíte pojmu Taser? Znáte pojem Minaret? Znáte definici termínu Indukčnost? Vzpomenete si na definici slova Fyziologie?

Klíčová slova: Revolucionář, wikipedie, wiki, formulace, pojem, vysvětlení, význam slova, synonymum, termín, původ slova, co znamená, definice, informace, politika, přesný výraz, přesný význam

Pojem Revolucionář je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Další informace o pojmu Revolucionář hledejte v níže uvedených zdrojích

Vyhledat slovo Revolucionář ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Revolucionář ve Wikimedia Commons

Hledat slovo Revolucionář ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít frázi Revolucionář v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít heslo Revolucionář ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Revolucionář například ve fulltextu Google.cz, v projektu slovnik.cz, ve ruském vyhledávači Yandex, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Často hledaná hesla, osobnosti, odborné termíny, pojmy, slova

Co znamená Revolucionář? Definice pojmu, význam a vysvětlení slova

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo je to Revolucionář? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Revolucionář? Definice pojmu Revolucionář patří do kategorie Politika

Kategorie politika, premiér, revolucionář, ilustrační obrázek

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Pakliže jste v textech objevili chyby, tak se nebojte nám napsat. Budeme vám vděčni za jakoukoliv zpětnou vazbu.Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. Pro aktuální informace zkuste hledat pojem, slovo, termín, heslo, definici, výraz dejme tomu v české Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text. Nezapomeňte, že termíny a hesla mohou mít víc významů podle toho o jaký obor se jedná. Zkuste hledání odborného pojmu Revolucionář i v jiné kategorii než je sekce politika.