Kdo je to?
Kdo byl Doug Harvey? Životopis Doug Harvey, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Doug Harvey

Kdo byl Doug Harvey? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Doug Harvey byl kanadský hokejový obránce. Patří mezi nejvýznamnější obránce v historii NHL a často je považován za jednoho z nejlepších obránců vůbec.
Svou kariéru začal v roce 1945, když se připojil k Montreal Canadiens. Pod vedením trenéra Dicka Irvina byl jmenován do All-Star týmu 11krát po sobě, počínaje sezónou 1951-52 NHL. Hned v první sezóně zaznamenal 28 bodů a pomohl Canadiens k vítězství v Stanley Cupu. Toto bylo první z šesti Stanley Cupů, které Harvey vyhrál během své kariéry.
V roce 1961 se přesunul k New York Rangers, kde pokračoval v hraní na vysoké úrovni. Chvíli poté, co Canadiens prohráli v play-off 1961 byl vybrán generálním manažerem Canadiens Frankem J. Selkem pro špatný výkon týmu a začal hledat způsoby, jak se ho zbavit. Ačkoli byl stále považován za jednoho z nejlepších hráčů v NHL, Selke a Canadiens byli unaveni jeho dováděním a brzy diskutovali s New York Rangers o možné výměně. Trenér a generální ředitel Rangers, Muzz Patrick, souhlasil s tím, že se Harveyho ujme, pokud se z něj stane hráč – trenér. Zde se mu podařilo získat své poslední dva Stanley Cupy, jeden v roce 1964 a druhý v roce 1973. V roce 1962 získal Harvey také svou sedmou a poslední Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL.
V sezóně roku 1961-1962 se stal finalistou nejužitečnějšího hráče NHL (Hart Trophy).
Harvey se oženil s Ursulou Hardie v roce 1949 a měli spolu šest dětí. Jeho syn, Doug Harvey Jr., také hrál profesionální hokej a strávil několik sezón v minoritních ligách. Rodina žila v Notre-Dame-de-Grâce po celou dobu Harveyho hráčské kariéry, i když se během jeho první sezóny s Rangers přestěhovali na Long Island. Harvey a Ursula se v roce 1980 rozvedli.
Často byl označován jako Železný muž kvůli své schopnosti hrát i přesto, že trpěl různými zraněními.
Harvey získal sedm Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL, což bylo v té době rekordní číslo. Tento rekord byl později překonán Bobby Orr, který získal osm Norris Trophy. Jedenáctkrát byl pak jmenován nejlepším obráncem do All – Star týmu NHL.
Se svými bratry měl několik obchodních podniků. Poté, co si Harvey a jeho bratři postavili svůj vlastní dům, začali v roce 1953 podnikat v oblasti stavby domů a později také založili obchod s hliníkovými okny. Na začátku 60. let otevřel restauraci v Montrealu, Chez Doug Harvey, se společníkem, kterého potkal. Nakonec restaurace prokázala masivní finanční neúspěch, kdy jeho obchodní partner unikl s velkým množstvím peněz. Harveyho to nakonec stálo kolem 65 000 $, což se rovnalo téměř dvouleté výplatě za něj.
Harvey se oženil s Ursulou Hardie v roce 1949 a měli spolu šest dětí. Jeho syn, Doug Harvey Jr., také hrál profesionální hokej a strávil několik sezón v minoritních ligách. Rodina žila v Notre-Dame-de-Grâce po celou dobu Harveyho hráčské kariéry, i když se během jeho první sezóny s Rangers přestěhovali na Long Island, již po několika měsících se vrátili do Montrealu, kde žili v domě, který postavil se svými bratry v roce 1950. Harvey a Ursula se roku 1980 rozvedli.
Harvey ukončil svou kariéru v roce 1969 a stal se hlavním trenérem Laval Saints nově vytvořené Quebec Major Junior Hockey League. Před odchodem z týmu však trénoval pouze 16 zápasů a skončil bilancí 4 výher a 12 proher. Později se vrátil do Montrealu, kde zůstal až do své smrti v roce 1989.
Léta bojoval s alkoholismem a trpěl bipolární poruchou. Roku 1985 mu byla nabídnuta práce u Montreal Canadiens jako trenér skautingu.
Zemřel 26. prosince 1989 na cirhózu jater, týden po svých 65. narozeninách, a byl pohřben na hřbitově Notre-Dame-des-Neiges v Montrealu.
Doug Harvey byl uveden do Síně slávy hokejových mistrů v roce 1973 a je uznáván jako jedna z největších ikon v historii hokeje.



Kdo byl Doug Harvey? Životopis Doug Harvey, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Doug Harvey

Národnost: kanadská
Datum narození: 19. prosince 1924
Místo narození: Montreal, Kanada
Datum úmrtí: 26. prosince 1989

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Doug Harvey? s vaším okruhem známých osob na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si na význam slova Inkaso? Znáte pojem Opičí neštovice? Víte co je Majáles? Vzpomenete si na definici slova Polyester?

Klíčová slova: datum úmrtí, Doug Harvey, nežijící, zajímavosti, biografie, popis, Doug Harvey, sport, místo narození, lexikon, wiki, národnost, osobnost, národnost, wikipedie, osobnosti

Pojem Doug Harvey je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte výraz Doug Harvey v dalších zdrojích

Vyhledat heslo Doug Harvey ve Wikipedii

Hledejte bez špehování slovo Doug Harvey ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Doug Harvey na Google obrázcích

Hledat slovo Doug Harvey na Google.cz

Hledat termín Doug Harvey ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Doug Harvey například v metavyhledávači Info.com, v Lingea slovnících, ve videích na Youtube, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v projektu slovnik.cz.

Náhodných výběr osobností, odborných pojmů, termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Doug Harvey

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Doug Harvey? Kdy se narodil Doug Harvey? Kde se narodil Doug Harvey? Kdy zemřel Doug Harvey? Doug Harvey patří do sekce Sport

Kategorie sport, horolezkyně, doug Harvey, ilustrační obrázek

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Omlouváme se, ale nezaručujeme úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. Vyzkoušejte nalézt informace osobnost, osobu, člověka Doug Harvey řekněme například ve známé Wikipedii, kde naleznete nejspíš podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Doug Harvey i v jiné kategorii než je sport.