Kdo je to?
Kdo je Roy Emerson? Životopis Roy Emerson, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Roy Emerson

Kdo je Roy Emerson? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Roy Emerson byl australský tenista. S rodinou se později přestěhoval do Brisbane, kde získal lepší výuku v Brisbane Grammar School a Ipswich Grammar School. Jeho sportovní kariéra byla plná úspěchů, které mu zajistily přední místo mezi největšími tenisty historie. Byl populárně známý jako Emmo, zejména mezi svými spoluhráči z Aussie Davis Cupu.
Emerson začal hrát tenis již v mladém věku a velmi brzy prokázal svůj talent. V roce 1959 se stal profesionálním hráčem a začal sbírat své první vítězství na turnajích. O rok později získal svůj první grandslamový titul v mužské čtyřhře na French Open společně s Nealem Frazerem. O dva roky později získal první grandslamový turnajový titul ve dvouhře na australském šampionátů, když ve finále porazil Roda Lavera ve čtyřech setech. Později téhož roku Emerson získal svou druhou korunu na Major singlu, když ve finále mistrovství USA znovu porazil Lavera.
Od té doby se Emersonova kariéra stále zlepšovala a jeho úspěchy byly více než pozoruhodné. Během své kariéry vyhrál celkem 12 grandslamových turnajů v mužské dvouhře a 16 titulů v mužské čtyřhře, celkem tedy 28 grandslamových titulů.
V roce 1964 dokázal něco, co se nikomu před ním nepodařilo. Získal všechny čtyři grandslamové turnaje v jednom roce. Tuto zlatou sezónu dokázal zopakovat o rok později, což mu zajistilo neuvěřitelných osm grandslamových titulů v řadě.
Na trávě, kde získal 4 ze svých 12 grandslamových titulů v mužské dvouhře. Byl zde první, kdo vyhrál 12 titulů Major ve dvouhře, rekord, který trval 33 let, poté ho překonal Pete Sampras ve Wimbledonu roku 2000.
Kromě grandslamových titulů dosáhl také řady dalších vítězství na turnajích po celém světě. V roce 1967 dokázal vyhrát celkově 18 turnajů, což je stále rekord v počtu turnajových vítězství za jediný kalendářní rok.
Na kurtu byl plynulý a hbitý, především díky svému zaměření na fitness a kondici.
V roce 1977 odehrál jen několik turnajů. Naposledy se objevil na turnaji ve švýcarském Gstaadu, roku 1983.
Na konci 70. let se stal úspěšným hráčem/trenérem pro Boston Lobsters ve World Team Tennis.
Roy Emerson byl v roce 1982 zařazen do Mezinárodní tenisové síně slávy a do Sport Australia Hall of Fame v roce 1986. Roku 2009 byl uveden do Queenslandské sportovní síně slávy.
V seriálu Tennis Channel 100 Greatest of All Time roku 2012 byl hodnocen jako 11. nejlepší mužský tenista všech dob a druhý nejlépe hodnocený Australan v sérii, hned za Rodem Laverem.
Kromě sportovní kariéry měl Emerson také šťastný rodinný život. V roce 1963 se oženil s Joy Barry a spolu mají dvě děti, syna Antonyho a dceru Heidi.
Anthony Emerson následoval otcovy kroky a stal se profesionálním tenistou. Nejlepšího umístění dosáhl jako 249. hráč světa v roce 1986.
Roy Emerson nyní bydlí v Newport Beach v Kalifornii a má dům v Gstaadu, kde provozuje každé léto tenisovou kliniku. Na jeho počest byl pojmenován hlavní kurt pro Allianz Suisse Open Gstaad.



Kdo je Roy Emerson? Životopis Roy Emerson, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Roy Emerson

Národnost: australská
Datum narození: 3. listopadu 1936
Místo narození: Blackbutt, Queensland

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Roy Emerson s rodinou a kamarády na vašich účtech sociálních sítích jako je Pinterest, Reddit, Facebook anebo Twitter.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Znáte definici termínu Energie? Víte co je Blockchain? Vzpomněli byste si co označuje výraz Deontologie? Vzpomněli byste si co označuje výraz Veletucet?

Klíčová slova: narození, sport, wiki, biografie, kdo je Roy Emerson?, wikipedie, popis, osobnost, místo narození, zajímavosti, informace, život, sport, lexikon, národnost, životopis

Pojem Roy Emerson je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte výraz Roy Emerson v dalších zdrojích

Najít výraz Roy Emerson ve vyhledávači Qwant

Hledat termín Roy Emerson v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledejte bez špehování slovo Roy Emerson ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Roy Emerson ve Wikimedia Commons

Zkusit najít slovo Roy Emerson ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Roy Emerson například v Google obrázcích, v Google překladači, ve fulltextu Google.cz, v metavyhledávači Info.com nebo v Lingea slovnících.

Výběr z náhodných odborných pojmů, osobností, hesel, termínů

Stručná biografie, resp. životopis osoby Roy Emerson

Právě jste zjistili Kdo je to Roy Emerson? Kdy se narodil Roy Emerson? Kde se narodil Roy Emerson? Roy Emerson je v kategorii Sport

Kategorie sport, řidič kamionu, roy Emerson, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Nemůžeme ručit za přesnost, správnost a aktuálnost informací. Veškeré zde uvedené informace jsou bez záruky. Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. Zkuste též najít informace osobnost, osobu, člověka Roy Emerson řekněme v projektu Wikipedia, kde můžete najít delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Roy Emerson i v jiné kategorii než je sport.