Kdo je to?
Kdo je Billie Jean King? Životopis Billie Jean King, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Billie Jean King

Kdo je Billie Jean King? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Billie Jean Kingová je jedna z nejlepších tenistek v historii a zároveň jednou z nejvýznamnějších osobností v boji za rovnoprávnost žen a mužů. Rodina byla sportovně založena. Krom toho, že matka byla hospodyňkou, také výborně plavala a otec, který pracoval jako hasič vynikal v basketbalu a basebollu. Měla staršího bratra Randyho, který se stal nadhazovačem pro Major League Baseball a 12 let nadhazoval v předních ligách.
Tenis začala hrát již v dětství a brzy projevila svůj talent. V roce 1958 vyhrála svou věkovou kategorii v šampionátu v jižní Karolíně.
Do pozornosti se však poprvé dostala, když v roce 1961 vyhrála Wimbledon juniorský titul ve čtyřhře. V té době jí bylo pouhých 17 let.
Roku 1961 začala hrát profesionálně a během své kariéry vyhrála 12 grandslamových turnajů ve dvouhře, 16 ve čtyřhře a 11 ve smíšené čtyřhře (mixu). Její nejúspěšnější sezónou byl rok 1972, kdy vyhrála 10 titulů v řadě, včetně Wimbledonu, US Open, Australian Open a Franch Open.
Kingová se však nestala slavnou pouze díky svým tenisovým úspěchům. V roce 1973 se stala jednou z hlavních postav v historickém zápase Bitva pohlaví proti Bobbymu Riggsovi, který tvrdil, že muži jsou lepší hráči než ženy a že by i v 55 letech dokázal porazit nejlepší tenistky světa. Kingová Riggsa v zápase snadno porazila a tím dokázala, že ženy jsou schopné nejen hrát stejně dobře jako muži, ale dokážou je i porazit.
Celkem odehrála 183 finálových zápasů ve dvouhře na ženských turnajích, z nichž 129 vyhrála.
V roce 1996 se stala jednou z prvních tenistek, které začaly bojovat za rovnoprávnost žen v tenise.
Byla hráčka-trenérka Philadelphia Freedoms, čímž se stala jednou z prvních žen, které trénovaly profesionální mužské sportovce. Mezi její zásluhy patří také to, že byl tenis na Letních olympijských hrách v roce 1984 poprvé zařazen jako oficiální sport.
Ona a její manžel Larry King (manželství 1965-1987), byli součástí skupiny, která založila v roce 1974 World Team Tennis.
Kingová byla klíčovou postavou v začátcích profesionálního tenisu pro ženy. V roce 1973 spolu s osmi dalšími tenistkami založila Ženskou profesionální tenisovou asociaci (WTA).
Bojovala za rovnoprávnost žen v celé společnosti. Stala se také první tenistkou, která vydělala více než 100 000 dolarů za rok, což bylo tehdy pro ženy nevídané množství peněz.
Kingová je také úspěšnou spisovatelkou. Napsala několik knih o tenisu a autobiografii s názvem Billie Jean.
Tenisová asociace Spojených států amerických po ní v srpnu 2006 přejmenovala Národní tenisové centrum, domov US Open, na národní tenisové centrum Billie Jean Kingové. V roce 2009 jí prezident Barack Obama udělil Nejvyšší civilní vyznamenání země, prezidentskou medaili svobody.
Billie Jean Kingová je stále aktivní a podporuje tenis. Založila nadaci Billie Jean King Leadership Initiative, která se zaměřuje na rozvoj leadershipu u mladých lidí a rovnosti.
V roce 1965 se provdala za Larryho Williama Kinga, který byl americký sportovní propagátor. V roce 1971 se jim narodila dcera Christy, avšak roku 1987 se Kingová a Larry rozvedli.
Kingová se přiznala, že během manželství s Larrym došlo k intimnímu vztahu mezi ní a její sekretářkou Marilyn Barnett.
Byla otevřená ohledně své sexuality a přiznala se ke svému lesbickému vztahu s Ilanou Klossovou již v roce 1981. Jejich vztah byl často diskutován v médiích a Kingová se stala významnou postavou v boji za práva LGBT komunity. Kingová a Klossová se angažují v charitativních organizacích, zejména v oblasti tenisu a rovnosti.
Momentálně žije se svou partnerkou v New Yorku a Chicagu.



Kdo je Billie Jean King? Životopis Billie Jean King, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Hlavní data o osobě Billie Jean King

Národnost: americká
Datum narození: 22. listopadu 1943
Místo narození: Long Beach, Kalifornie

Sdílejte tuto stránku s osobností Billie Jean King s vašimi kamarády, známými a přáteli na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Znáte pojem Diskriminace? Znáte termín Báchorka? Pamatujete si definici pojmu Integrál? Víte, co je to Perseidy?

Klíčová slova: wikipedie, život, kde se narodila Billie Jean King?, kdo je Billie Jean King?, sport, wiki, životopis, biografie, sport, zajímavosti, osobnost, vysvětlení, kdy se narodila Billie Jean King?, informace, narození, místo narození

Pojem Billie Jean King je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné weby

Najít termín Billie Jean King ve vyhledávači Yahoo

Hledejte bez špehování slovo Billie Jean King ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat pojem Billie Jean King ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat výraz Billie Jean King ve vyhledávači Yandex

Najít pojem Billie Jean King v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Billie Jean King například ve videích na Youtube, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve Wikipedii nebo v Lingea slovnících.

Doporučujeme tyto osobnosti, pojmy, výrazy a termíny

Stručná biografie, resp. životopis osoby Billie Jean King

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo je to Billie Jean King? Kdy se narodila Billie Jean King? Kde se narodila Billie Jean King? Billie Jean King se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, jezdec formule, billie Jean King, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Neručíme za správnost a aktuálnost uvedených informací. Pochopte prosím, že nemáme prostředky na častou aktualizaci všech textů. Doporučujeme vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Billie Jean King řekněme například v populární Wikipedii, kde naleznete delší popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Billie Jean King i v jiné kategorii než je sport.