Kdo je to?
Kdo je Bobby Clarke? Životopis Bobby Clarke, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bobby Clarke

Kdo je Bobby Clarke? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bývalý kanadský hokejový útočník Robert Earle Clarke (známý jako Bobby Clarke) odehrál za tým Philadelphia celou svoji hokejovou kariéru v NHL. Ta trvala dlouhých 15 let. Některými je uznáván nejen jako jeden z nejlepších hráčů hokeje, ale také jako kapitán mužstva všech dob. Za dlouholeté fenomenální výsledky byl v roce 1987 uveden do Hokejové síně slávy. O třicet let později (2017) byl Clarke jmenován jedním ze sto nejlepších hráčů NHL v historii.
V letech 1983-84, kdy Clarke ukončil svoji hráčskou kariéru se stal generálním manažerem Flyers. Tam působil celkem 19 sezón. Krátce také zastupoval funkci generálního manažera Minnesota North Stars a Florida Panthers. Z postu generálního manažera odstoupil v roce 2006 po roztržce s Ericem Lindrosem. V současné době působí jako starší viceprezident Flyers.
Clarke si začal oťukávat hokejku coby malý prcek. Už v osmi letech začal honit puk po ledě v organizovaném hokejovém týmu pro mladší žáčky v jeho rodném Manitobanu. I přes svoje zdravotní problémy, které u něho vypukly v pouhých 12 letech (cukrovka 1. typu), se Clarke nevzdal a dokázal, že je velký bojovník, a to i přes špatné prognózy lékařů. Snad díky tomu se v roce 1969 Clarke propadl do druhého kola amatérského draftu NHL.
Clarke se ale nevzdal a už 11. října 1969 zažil svoji velkou premiéru v dresu s číslem 16 proti Minnesotě North Stars. O pár dnů později vstřelil svůj první gól proti New York Rangers. Za svoji nováčkovskou sezónu odehrál Bobby celkem 76 zápasů, kdy zaskóroval úžasnými 46 body. Dal 15 gólů a u 31 asistoval. Tímto výkonem si vysloužil účast na NHL. Dočkal se i ocenění nováčka roku NHL časopisem The Sporting News.
I přes svůj další zdravotní problém (zubní absces), který ho postihl během sezóny 1971-72, zvládl 5 gólů a 11 asistencí. Tehdy ztratil na váze 10 kilo, což byl při jeho výšce 178 cm docela problém. Jeho původní váha byla 84 kg. Clarke se však nevzdal a v posledních 47 zápasech vstřelil 30 gólů a byl u 35 asistencí. Tímto výkonem se stal prvním hráčem Flyers, který díky němu vyhrál hlavní cenu NHL. Poté s ním byla podepsána nová smlouva, kde se skvěla odměna na 100 000 dolarů za sezónu.
Ve věku pouhých 23 let, byl Bobby jmenován kapitánem Flyers, čímž se zapsal do historie jako nejmladší kapitán v historii NHL. Během sezóny 1974-75 se Clarke postaral o rekord NHL celkovým počtem 116 bodů.
V roce 2017 odešel Clarke do hokejového důchodu. Na šest sezón se stal generálním manažerem týmu Kanady, kdy byl mimo jiné pověřen výběrem hráčů za Kanadu na Zimních olympijských hrách. Jeho působení manažera provází i skandál v podobě vyhrocených neshod s Ericem Lindrosem a jeho rodiči zejména po kolapsu jeho plíce, kdy Bobbyho Erikovi rodiče obvinili z pokusu zabití jejich syna.
Clarke je ženatý a zplodil celkem čtyři potomky – dva syny a dvě dcery. S celou rodinou žije v Ocean City v New Jersey.



Kdo je Bobby Clarke? Životopis Bobby Clarke, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Bobby Clarke

Národnost: kanadská
Datum narození: 13. srpna 1949
Místo narození: Flin Flon, Manitoba, Kanada

Popis osobnosti Bobby Clarke můžete sdílet s blízkými na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Rozumíte pojmu Hoax? Víte, co je to Frita? Znáte definici termínu Klikva? Rozumíte pojmu Espadrilky?

Klíčová slova: lexikon, vysvětlení, popis, wikipedie, sport, datum narození, život, wiki, informace, životopis, Bobby Clarke, biografie, kdy se narodil Bobby Clarke?, sport, národnost, Bobby Clarke

Pojem Bobby Clarke je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Více informací o slovu Bobby Clarke doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Bobby Clarke ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Bobby Clarke ve vyhledávači Yandex

Vyhledat výraz Bobby Clarke ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat pojem Bobby Clarke ve fulltextu Seznam.cz

Hledejte bez špehování slovo Bobby Clarke ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Bobby Clarke například v evropském vyhledávači Qwant, v projektu slovnik.cz, ve fulltextu Yahoo.com, ve Wikislovníku nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Náhodných výběr osobností, hesel, pojmů a odborných termínů

Biografie, životopis, kdo je to Bobby Clarke?

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo je to Bobby Clarke? Kdy se narodil Bobby Clarke? Kde se narodil Bobby Clarke? Bobby Clarke je v kategorii Sport

Kategorie sport, vodní pólistka, bobby Clarke, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Neručíme za aktuálnost a správnost uvedených informací, chyby vyhrazeny. Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Pro aktuální informace zkuste hledat osobnost, osobu, člověka Bobby Clarke dejme tomu například ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíše delší a podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bobby Clarke i v jiné kategorii než je sport.