Kdo je to?
Kdo je Jan Koller? Životopis Jan Koller, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jan Koller

Kdo je Jan Koller? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jan Koller je bývalý český fotbalový reprezentační útočník a nejlepší střelec české fotbalové reprezentace. Koller se narodil ve vesnici Smetanova Lhota, která leží kousek od jihočeského města Písek. Od malička hrál fotbal. Díky jeho výšce 202 cm začínal v mládežnických klubech na postu brankáře. Nicméně brzy se objevil jeho potenciál střelce a začal nastupovat v útoku.
Ve 21 letech jej z divizního týmu FC ZVVZ Milevsko koupil prvoligový klub AC Sparta Praha (1994). Ve Spartě odehrál dvě sezóny (1994-1996) a vstřelil pět gólů. Po dvou letech se stěhoval do belgického týmu KSC Lokeren, kde se mu začalo střelecky dařit. Během tří sezón (1996-1999) nastřílel 43 gólů. V sezóně 1998/1999 se stal dokonce nejlepším ligovým kanonýrem (24 gólů). Z Lokerenu se v roce 1999 Koller stěhoval do hlavního města Belgie, konkrétně do týmu RSC Anderlecht. Za dvě sezóny nastřílel dalších 43 branek a s týmem dokonce dvakrát slavil zisk mistrovského titulu a belgického Superpoháru (1999/2000, 2000/2001). Roku 2000 získal cenu Zlatá kopačka pro nejlepšího hráče sezóny.
Z Bruselu se v roce 2001 stěhoval do německého velkoklubu Borussia Dortmund, kde hrál po boku českého reprezentanta Tomáše Rosického. Hned na konci první sezóny slavil s Dortmundem ligový titul (2001/2002). O rok později se Dortmund probojoval do finále Poháru UEFA (dnešní Evropská liga), kde i přes jeden Kollerův gól nakonec prohráli 2:3 s nizozemským klubem Feyenoord Rotterdam. Za pět sezón odehrál 137 zápasů, ve kterých vsítil 59 branek (2001-2006).
Následující rok a půl (2006-2007) oblékal dres francouzského týmu AS Monaco. V 51 zápasech si připsal 12 branek.
V sezóně 2007/2008 se vrátil zpět do Německa, kde patřil k týmu 1. FC Norimberk. Tým však po této sezóně sestoupil do druhé nejvyšší německé soutěže a Koller podepsal smlouvu na rok a půl v ruském klubu PFK Křídla Sovětů Samara. V Rusku odehrál celkem 46 zápasů a připsal si dalších 16 zásahů. Následně se s rodinou přestěhoval do Monaka a začal působit ve třetiligovém francouzském klubu AS Cannes. Za Cannes hrál od začátku roku 2010 až do léta 2011. Ve 43 zápasech přidal na své konto dalších 21 gólů. Po sezóně 2010/2011 ukončil kvůli zdravotním problémům profesionální kariéru. Později hrával okresní přebor za jeho rodnou vesnici Smetanova Lhota.
Do reprezentační U21 se dostal v roce 1995 a hned v prvním utkání vstřelil gól týmu Norska. Posléze se dostal do A mužstva. Za reprezentaci si zahrál Euro 2000 v Nizozemsku a Belgii. O čtyři roky později získal na Euro 2004 v Portugalsku bronzovou medaili. Poté si zahrál také na Mistrovství světa 2006 v Německu a na Euro 2008 v Rakousku a Švýcarsku. V letech 1999-2009 odehrál celkem 91 reprezentačních zápasů, ve kterých vstřelil 55 gólů, čímž se stal nejlepším střelcem České reprezentace.
Kromě fotbalu reprezentoval Česko také v plážové kopané.
Se svou bývalou ženou Hedvikou má dvě dcery (Hedvika a Kateřina).
V roce 2022 vznikl o jeho životě dokumentární film s názvem Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.



Kdo je Jan Koller? Životopis Jan Koller, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Jan Koller

Národnost: česká
Datum narození: 30. 3. 1973
Místo narození: Smetanova Lhota, Československo

Tento text (Jan Koller) můžete samozřejmě sdílet s bližními na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Znáte termín Oportunismus? Vzpomněli byste si co označuje výraz Zkracovač URL? Vzpomenete si na definici slova Fibroskopie? Znáte termín Anaerobní cvičení?

Klíčová slova: život, Jan Koller, sport, zajímavosti, sport, osobnosti, wikipedie, popis, wiki, narození, lexikon, osobnost, národnost, Jan Koller, kde se narodil Jan Koller?, vysvětlení

Pojem Jan Koller je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu Jan Koller v následujících zdrojích

Hledat videa s názvem Jan Koller na Youtube

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jan Koller ve Wikimedia Commons

Hledat heslo Jan Koller na Google obrázcích

Hledejte bez špehování slovo Jan Koller ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat heslo Jan Koller na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Jan Koller například ve Wikislovníku, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Doporučené pojmy, slova, osobnosti, odborné termíny a výrazy

Životopis, kdo je Jan Koller? Stručná biografie

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo je to Jan Koller? Kdy se narodil Jan Koller? Kde se narodil Jan Koller? Jan Koller se nachází v sekci Sport

Kategorie sport, lyžařka, jan Koller, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Při tvorbě obsahu (textů a obrázků) bylo postupováno s maximální péčí, ale přesto nelze zcela vyloučit možnost výskytu chyb. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Jan Koller dejme tomu v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete nejspíš komplexnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jan Koller i v jiné kategorii než je sport.