Kdo je to?
Kdo je Eddy Merckx? Životopis Eddy Merckx, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Eddy Merckx

Kdo je Eddy Merckx? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Eddy Merckx je belgický bývalý profesionální cyklista a jedna z nejvýznamnějších postav v historii cyklistiky. V průběhu své kariéry získal mnoho významných titulů a rekordů, včetně 5 celkových vítězství na Tour de France a 5 celkových vítězství na Giro d’Italia. Byl také 3krát celkovým vítězem Vuelty a 7krát celkovým vítězem Milána – San Rema.
Narodil se do cyklistické rodiny a již v mládí projevoval výrazný talent. Svou profesionální kariéru zahájil v roce 1965 a již v roce 1966 získal první vítězství na monumentálním závodě Lutych-Bastogne-Lutych. Nakonec skončil celkově čtvrtý. V dalších letech Merckx dominuje cyklistickým závodům a stává se jedním z nejúspěšnějších cyklistů v historii. Od roku 1965 do roku 1978 zaznamenal 445 vítězství v 1585 závodech.
Byl známý pod přezdívkou Kanibal, díky jeho nenasytné touze po vítězstvích.
Roku 1969 se mu při debutu na Tour de France podařilo získat celkové vítězství. Zvítězil také v závodě na Vulete a Levante.
Během svých vrcholných let (1969–75) vyhrál asi 35 procent závodů, do kterých vstoupil.
Avšak v září téhož roku 1969 přišla tragédie. Doma v Belgii zápasil na dráze v tradičním závodě Derny, kde jezdí cyklisté v závěsu za motocyklem. Připlete se k pádu na čele závodu, jeho vodič na motorce Fernand Wambst umírá a Merckx uniká smrti jen s vážnými zdravotními problémy. Merckx vyvázne s otřesem mozku, prasklým páteřním obratlem a v bezvědomí. Probere se až po 45 minutách na operačním sále. Lékaři doporučují skončit s cyklistickou kariérou. Merckx pokračuje, ale později přiznává, že už nikdy to na kole nebude jako dříve, před nešťastnou havárií. Potíže s páteří ho budou provázet už navždy.
V další sezóně roku 1970 vítězí na Giru i na Tour. Po výhře v etapě na vyprahlou horu Mont Ventoux mu musí být dodán kyslík, ale jinak je druhé kariérní vítězství na Tour bezproblémové, znovu s ohromujícím náskokem více než 12 minut před Nizozemcem Joopem Zoetemelkem.
V roce 1972 byl Merckx napaden fanouškem během závodu. Musel být hospitalizován se zlomeným lebkou a zápěstím, což ho donutilo odstoupit z několika závodů.
Merckxova kariéra byla poznamenána několika kontroverzemi, včetně podezření z dopingového užívání. V roce 1969 byl diskvalifikován z Giro d’Italia poté, co byl v jeho moči nalezen zakázaný stimulant.
Byl nejen cyklistou, ale také nadšeným běžcem. V roce 1972 dokonce běžel maraton v Římě za čas 2 hodiny 48 minut.
Po ukončení kariéry se Merckx stal úspěšným podnikatelem a cyklistickým manažerem. V roce 1996 byl jmenován nejlepším cyklistou 20. století Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) a byl povýšen do šlechtického stavu.
Jeho otec byl cyklistickým fanouškem a pojmenoval svého syna po slavném francouzském cyklistovi Edmondu Jacquelinovi.
Poté, co v roce 1978 odešel do závodního důchodu, otevřel Merckx nedaleko Bruselu továrnu na jízdní kola, která navrhuje a dodává kola na zakázku, včetně těch pro několik profesionálních týmů. Vlastní cyklistickou značku Eddy Merckx Cycles a také byl manažerem belgického týmu Quick-Step-Innergetic.
V roce 1967 se Eddy oženil se svou přítelkyní Claudine Acouovou, se kterou měl později tři děti – Sabrinu, Axela a Virginii. Acou byla učitelka a dcera trenéra národního amatérského týmu.
Merckxovi děti se staly cyklisty a závodily na profesionální úrovni. Sabrina se stala národní šampionkou v cyklokrosu a Virginie závodila na dráze. Axel Merckx se stal úspěšným profesionálním cyklistou a získal několik vítězství na závodech jako Giro d’Italia a Tour de Suisse.
Merckxův příběh ukazuje, jak tvrdá práce a neústupný zápal pro cyklistiku mohou vést k dosažení nejvyšší úrovně úspěchu.



Kdo je Eddy Merckx? Životopis Eddy Merckx, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Eddy Merckx

Národnost: belgická
Datum narození: 17. června 1945
Místo narození: Meensel-Kiezegem, Belgie

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Eddy Merckx s přáteli a kamarády na veřejných sociálních sítích (Facebook, Pinterest, Reddit či Twitter).

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Verifikace? Pamatujete si definici pojmu Fotovoltaika? Vzpomněli byste si co označuje výraz E-learning? Vzpomněli byste si co znamená slovo Litosféra?

Klíčová slova: wiki, datum narození, wikipedie, lexikon, popis, národnost, kdy se narodil Eddy Merckx?, osobnost, místo narození, osobnosti, informace, život, kdo je Eddy Merckx?, sport, narození, kde se narodil Eddy Merckx?

Pojem Eddy Merckx je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Najít heslo Eddy Merckx ve Wikislovníku

Najít výraz Eddy Merckx ve vyhledávači Yahoo

Hledat výraz Eddy Merckx ve Wikipedii

Hledejte bez špehování slovo Eddy Merckx ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Eddy Merckx na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Eddy Merckx například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Lingea slovnících, v Microsoft Bing, v Google obrázcích nebo v projektu slovnik.cz.

Doporučené pojmy, slova, osobnosti, odborné termíny a výrazy

Životopis, kdo je Eddy Merckx? Stručná biografie

Teďka už zajisté víte Kdo je to Eddy Merckx? Kdy se narodil Eddy Merckx? Kde se narodil Eddy Merckx? Eddy Merckx je v kategorii Sport

Kategorie sport, cyklista, eddy Merckx, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Neručíme za pravdivost uvedených informací. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Eddy Merckx dejme tomu třeba v projektu Wikipedia, kde můžete najít nejspíše podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Eddy Merckx i v jiné kategorii než je sport.