Kdo je to?
Kdo je to Protektor? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Protektor? Lidé, politika

Protektor

Jaký je význam slova Protektor? Co to znamená?

Protektor je osoba stojící v čele protektorátu. Protektorát je autonomní území, která však podléhá správě jiné země. Protektorát má obvykle vlastní státní správu, která však více či méně podléhá protektorské vládě.
Slovo vzniklo z latinského protectio, což znamená ochrana. V původním slova smyslu sloužil tedy protektorát jako forma ochrany slabšího státu silnějším. Z hlediska mezinárodního práva stále jde o dva samostatné státy, protektorát tedy není vnímán jako území protektorského státu.
V domácím kontextu je nejznámější Protektorát Čechy a Morava, který byl zřízen po okupaci Československa nacistickým Německem v březnu 1939 a zanikl s koncem války v květnu 1945. V roli říšských protektorů (případně zastupujících říšských protektorů) se vystřídali Konstantin von Neurath, Reinhard Heydrich, Kurt Daluege a Wilhelm Frick.
Protektoráty však byly v minulosti zřizovány i v jiných případech. Týkalo se to především zámořských území koloniálních velmocí. V 1. polovině 20. století byl například Egypt britským protektorátem, Francie měla od konce 19. století své protektoráty na Madagaskaru a v Tunisku atd.



Kdo je to Protektor? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Protektor? Lidé, politika

Uvedený text s definicí slova Protektor můžete samozřejmě sdílet s ostatními na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co označuje výraz Puntíkovaný trikot? Pamatujete si definici pojmu Okroška? Znáte pojem YMCA? Vzpomněli byste si co znamená slovo Celta?

Klíčová slova: odborný výraz, wikipedie, co znamená, termín, popis, lexikon, pojem, slovo, formulace, Protektor, wiki, význam slova, heslo, Protektor, význam pojmu, význam

Pojem Protektor je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Pro další informace o termínu Protektor zkuste tyto odkazy

Vyhledat heslo Protektor ve vyhledávači Yahoo

Hledat termín Protektor na Google.cz

Vyhledat termín Protektor ve Wikislovníku

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Protektor ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Protektor ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Protektor například ve Wikislovníku, v Lingea slovnících, ve Wikipedii, v Google obrázcích nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané výrazy, osobnosti, termíny a odborné pojmy

Vysvětlení významu slova Protektor, definice, vysvětlení pojmu

Nyní už nejspíš víte Kdo je to Protektor? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Protektor? Definice pojmu Protektor je v sekci Politika

Kategorie politika, ministryně žena, protektor, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Přes veškerou snahu mohou texty obsahovat faktické i pravopisné chyby za což se předem omlouváme. Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Doporučujeme vyhledat informace pojem, slovo, termín, definici dejme tomu třeba na webovkách projektu Wikipedia, kde můžete najít nejspíše delší a podrobnější text. Berte prosím v úvahu, že pojmy mohou mít víc definic vzhledem k tomu, že se používají v rozdílných oborech lidské činnosti. Doporučujeme proto pokusit se najít heslo Protektor i jinde než v sekci než v politika.