Kdo je to?
Kdo je to Protektor? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Protektor? Lidé, politika

Protektor

Co znamená a jaký je význam slova Protektor?

Protektor je osoba stojící v čele protektorátu. Protektorát je autonomní území, která však podléhá správě jiné země. Protektorát má obvykle vlastní státní správu, která však více či méně podléhá protektorské vládě.
Slovo vzniklo z latinského protectio, což znamená ochrana. V původním slova smyslu sloužil tedy protektorát jako forma ochrany slabšího státu silnějším. Z hlediska mezinárodního práva stále jde o dva samostatné státy, protektorát tedy není vnímán jako území protektorského státu.
V domácím kontextu je nejznámější Protektorát Čechy a Morava, který byl zřízen po okupaci Československa nacistickým Německem v březnu 1939 a zanikl s koncem války v květnu 1945. V roli říšských protektorů (případně zastupujících říšských protektorů) se vystřídali Konstantin von Neurath, Reinhard Heydrich, Kurt Daluege a Wilhelm Frick.
Protektoráty však byly v minulosti zřizovány i v jiných případech. Týkalo se to především zámořských území koloniálních velmocí. V 1. polovině 20. století byl například Egypt britským protektorátem, Francie měla od konce 19. století své protektoráty na Madagaskaru a v Tunisku atd.



Kdo je to Protektor? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Protektor? Lidé, politika

Tento text (Protektor) můžete sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co označuje výraz Puntíkovaný trikot? Víte co je Ateista? Znáte pojem YMCA? Vzpomněli byste si co označuje výraz Splín?

Klíčová slova: definice, význam pojmu, význam slova, pojem, přesný výraz, přesný význam, co znamená, Protektor, odborný výraz, vysvětlení, význam, heslo, synonymum, politika, přesný výraz, etymologie

Pojem Protektor je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Vyhledat výraz Protektor ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Protektor ve vyhledávači Yandex

Vyhledat heslo Protektor ve Wikipedii

Hledejte bez špehování slovo Protektor ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít heslo Protektor ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Protektor například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Microsoft Bing, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Význam slova, definice, pojem, vysvětlení co znamená Protektor

Nyní již víte Kdo je to Protektor? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Protektor? Definice pojmu Protektor patří do kategorie Politika

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. Zkuste též najít informace výraz, slovo, definici, slovíčko řekněme třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete komplexní text. Berte prosím v potaz, že jednotlivá slova mohou mít víc definic v závislosti na oboru a kontextu. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než Politika).