Kdo je to?
Kdo byl George Best? Životopis George Best, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

George Best

Kdo byl George Best? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

George Best je bývalý irský fotbalový záložník, reprezentant Severního Irska a jeden z nejlepších hráčů historie fotbalu. Best se narodil v hlavním městě Severního Irska Belfastu. V pouhých 15 letech se připojil k mládežnickému týmu anglického velkoklubu Manchester United, ve kterém působil v letech 1961-1963. V 17 letech debutoval v A-týmu. V dresu rudých ďáblů následně hrál 11 sezón (1963-1974). Za 11 let v klubu odehrál 361 ligových utkání a vstřelil 137 branek. V té době patřil mezi tzv. Busbyho děti (podle trenéra Matta Busbyho), které vytvořily slavnou éru týmu z Manchesteru. S týmem slavil dvakrát mistrovský titul (1964-1965 a 1966-1967). Největší úspěch zaznamenal v roce 1968, kdy vyhrál anketu Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy a s klubem slavil vítězství v Poháru mistrů evropských zemí.
Po 11 letech opustil Manchester. Od roku 1974 až do roku 1983 následně vystřídal několik klubů po celém světě. Hrál v Anglii (Stockport County, FC Fulham, AFC Bournemouth), Irsku (Cork Celtic), Skotsku (Hibernian), USA (Los Angeles Aztecs, Fort Lauderdale Strikers, San Jose Earthquakes), Jihoafrické republice (Jewish Guild) a v Austrálii (Brisbane Lions).
V letech 1964-1977 reprezentoval Severní Irsko. V 37 mezistátních utkáních dal 9 branek. S profesionálním fotbalem skončil ve věku 37 let.
Během svého života byl Best dvakrát ženatý. Poprvé se oženil s Angie Best, se kterou žil v letech (1978-1986). Z Manželství vzešel syn Calum Best (televizní hvězda v USA). Podruhé se George oženil v roce 1995 s Alex Best. I druhé manželství nakonec skončilo rozvodem v roce 2004.
Best měl v průběhu kariéry problémy s alkoholem. Po konci s profesionálním fotbalem alkoholu propadl naplno a roku 2002 musel na transplantaci jater. Zemřel o tři roky později na zánět jater ve věku 59 let (2005).



Kdo byl George Best? Životopis George Best, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě George Best

Národnost: irská
Datum narození: 22. 5. 1946
Místo narození: Belfast, Severní Irsko
Datum úmrtí: 25. 11. 2005

Sdílejte tuto stránku s osobností George Best s blízkými na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo Právo? Rozumíte pojmu Monogamie? Víte, co je to Šíráz? Znáte pojem Antologie?

Klíčová slova: lexikon, Kdy zemřel George Best, kdo to je, narození, nežijící, George Best, životopis, popis, osobnost, osobnosti, národnost, kdo je George Best?, život, wikipedie, místo narození, kde se narodil George Best?

Pojem George Best je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem George Best ve Wikimedia Commons

Vyhledat termín George Best v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Vyhledat heslo George Best ve Wikipedii

Najít výraz George Best ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem George Best na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo George Best například ve vyhledávači Seznam.cz, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve fulltextu Yahoo.com, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Biografie, životopis, kdo je to George Best?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl George Best? Kdy se narodil George Best? Kde se narodil George Best? Kdy zemřel George Best? George Best je v kategorii Sport

Kategorie sport, jezdkyně formule, george Best, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Veškeré texty jsou bez záruky. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Můžete se pokusit také najít informace osobnost, osobu, člověka George Best řekněme třeba v populární Wikipedii, kde naleznete podrobný text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost George Best i v jiné kategorii než je sport.