Kdo je to?
Kdo je to Neomarxista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Neomarxista? Lidé, politika

Neomarxista

Jaký je význam slova Neomarxista? Co to znamená?

Neomarxista je označení pro člověka hlásícího se k moderním krajně levicovým názorům. Neomarxismus navazuje na marxismus a další filozofické směry spadající do levicového spektra.
Marxismus, resp. marxismus-leninismus byla politická ideologie, která tvořila páteř socialistických a komunistických režimů, které se chopily moci v řadě zemích světa ve 20. století. Marxismus vychází z filozofie Karla Marxe a Friedricha Engelse, která vytvořila komplexní teorii o třídní společnosti a třídním boji a o vykořisťujícím kapitalismu, který musí být odstraněn proletářskou (dělnickou) revolucí. Rusko bylo potom první mocností, která - v čele s Leninem - začala zavádět marxistické myšlenky do praxe. Sovětský svaz poté prosazoval ve sféře svého vlivu tvrdou socialistickou linii po většinu dvacátého století. Vznikaly tak totalitní systémy založené na marxisticko-leninistických myšlenkách, které potlačovaly základní lidská práva a také destruovaly ekonomiku daných států.
V neomarxismu existuje více proudů. Většina z nich se odklání od násilné a totalitní minulosti. Dále však pracuje s krajně levicovými myšlenkami, bojuje proti kapitalismu a požaduje nové systémové nastavení společnosti, které nebude podporovat nerovnosti mezi "třídami". K neomarxismu se hlásí řada světových levicových intelektuálů.
Za neomarxistickou bývá někdy označována také feministická či ekologická agenda. V takovém případě je toto označení obvykle myšleno hanlivě.



Kdo je to Neomarxista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Neomarxista? Lidé, politika

Zaujala vás definice pojmu Neomarxista? Pak se o ní podělte s partnery, kolegy a kamarády na veřejných sociálních sítích (Facebook, Pinterest, Reddit či Twitter).

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Víte co je Enduro? Pamatujete si definici pojmu Edukace? Rozumíte pojmu Balustráda? Vzpomněli byste si co znamená slovo Stres?

Klíčová slova: přesný výraz, formulace, význam, původ slova, význam pojmu, co znamená, etymologie, termín, slovo, přesný výraz, význam slova, Neomarxista, vysvětlení, pojem, politika, přesný význam

Pojem Neomarxista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Více informací o pojmu Neomarxista lze najít v následujících zdrojích

Zkusit najít heslo Neomarxista ve vyhledávači Yandex

Vyhledat termín Neomarxista ve vyhledávači Qwant

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Neomarxista ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Neomarxista ve Wikislovníku

Vyhledat termín Neomarxista ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Neomarxista například ve videích na Youtube, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Co znamená Neomarxista? Definice pojmu, význam a vysvětlení slova

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Neomarxista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Neomarxista? Definice pojmu Neomarxista patří do sekce Politika

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Můžete se pokusit také najít informace výraz, text, termín, pojem třeba v projektu Wikipedie, kde můžete najít nejspíš delší text. Berte prosím v úvahu, že pojmy mohou mít víc definic podle toho o jaký obor se jedná. Doporučujeme vám hledat v jiných sekcích (než Politika).