Kdo je to?
Kdo je to Socialista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Socialista? Lidé, politika

Socialista

Jaký je význam slova Socialista? Co to znamená?

Socialista je člověk vyznávající ideje socialismu, to jest levicového politicko-ekonomického směru, který stojí na myšlence kolektivního vlastnictví.
Socialismus jako myšlenkový směr se začal vyvíjet v 19. století, jeho základy však můžeme hledat už v dobách humanismu, a dokonce i v antice. Stojí v opozici k liberalismu a kapitalismu a jeho hlavní myšlenkou je přerozdělování statků (ideálně) rovným dílem mezi všechny lidi.
Socialismus má několik odnoží. Ve vedení moderních států často narazíme na sociální demokracie, které reprezentuje umírněný proud v rámci socialismu a patří ke standardním levicovým stranám.
Do dějin 20. století však výrazně zasáhli radikální socialisté (též komunisté), kteří se inspirovali učením Karla Marxe a Bedřicha Engelse. Nejdříve se komunisté dostali k moci v Rusku, poté se jejich vliv rozšířil i do dalších zemí tzv. východního bloku. Především v období 2. poloviny 20. století docházelo v zemích ovládaných komunisty k násilným kolektivizacím, vzniku diktatur a porušování lidských práv. Většina socialistických vlád v Evropě skončila na počátku 90. let po rozpadu Sovětského svazu, v řadě zemí jsou však komunistické strany stále součástí politického boje. Socialistické strany a vůdce dále velmi často nalezneme v zemích Jižní a Střední Ameriky.
Socialismus též existuje jako filozofický směr, tehdy můžeme mluvit o "utopickém" socialismu či komunismu.



Kdo je to Socialista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Socialista? Lidé, politika

Tento text samozřejmě můžete sdílet s kolegy, přáteli a partnery na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co označuje výraz Předhypoteční úvěr? Pamatujete si definici pojmu Traumatologie? Znáte pojem Vimeo? Vzpomněli byste si co znamená slovo Watt?

Klíčová slova: původ slova, politika, etymologie, význam slova, Socialista, popis, vysvětlení, přesný význam, význam pojmu, lexikon, definice, termín, wikipedie, co znamená, přesný výraz, informace

Pojem Socialista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Najít heslo Socialista ve fulltextu Seznam.cz

Hledat výraz Socialista ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat pojem Socialista ve Wikipedii

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Socialista ve Wikimedia Commons

Zkusit najít heslo Socialista ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Socialista například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve Wikislovníku, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Význam slova, definice, pojem, vysvětlení co znamená Socialista

Právě jste zjistili Kdo je to Socialista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Socialista? Definice pojmu Socialista je v sekci Politika

Kategorie politika, kongresmenka, socialista, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Informace obsažené na našich webových stránkách byly pečlivě zkontrolovány. I přesto však nepřebíráme odpovědnost za případné chyby. Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Můžete též zkusit najít informace pojem, slovo, termín, definici řekněme třeba v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít podrobnější text. Berte prosím v úvahu, že pojmy mohou mít víc definic v různých oborech lidské činnosti. Proto se porozhlédněte i v jiných sekcích (než Politika).