Kdo je to?
Kdo je to Chartista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Chartista? Lidé, politika

Chartista

Co znamená a jaký je význam slova Chartista?

Chartista je označení pro někoho, kdo podepsal chartu.
V českém prostředí se nejčastěji, téměř výhradně setkáme s tímto označením pro signatáře Charty 77. Charta 77 vznikla v roce 1977 v komunistickém Československu a požadovala po komunistické vládě, aby v zemi přestala porušovat lidská práva a dodržovala mezinárodní lidskoprávní dohody. Za Chartou 77 stáli Václav Havel, Pavel Kohout a další disidenti. Hned po jejím vzniku ji podepsala řada lidí a postupně se přidávali další, za což čelili perzekucím ze strany totalitního režimu.
Ve světovém kontextu se za chartisty označuje hnutí požadující rozšíření volebního práva a společenské reformy, které probíhalo v 19. století ve Velké Británii. Název hnutí získalo dle tzv. Lidové charty z roku 1838.



Kdo je to Chartista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Chartista? Lidé, politika

Sdílejte uvedený text s jinými osobami na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Víte co je Vojtova metoda? Vzpomněli byste si na význam slova Akronym? Rozumíte pojmu Říkadlo? Znáte definici termínu Rodné číslo?

Klíčová slova: význam pojmu, politika, etymologie, význam slova, vysvětlení, informace, heslo, lexikon, wikipedie, termín, formulace, wiki, pojem, přesný výraz, politika, Chartista

Pojem Chartista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Jiné zdroje informací o výrazu Chartista

Hledat slovo Chartista ve vyhledávači Yahoo

Najít výraz Chartista na Google.cz

Hledejte bez špehování slovo Chartista ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat heslo Chartista ve fulltextu Seznam.cz

Hledat videa s názvem Chartista na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Chartista například v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Lingea slovnících, ve videích na Youtube, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Tipy na další významy slov, osobnosti, pojmy a termíny

Co znamená Chartista? Definice pojmu, význam a vysvětlení slova

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Chartista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Chartista? Definice pojmu Chartista je v kategorii Politika

Kategorie politika, náčelník muž, chartista, ilustrační obrázek

Text napsán pro Superia.cz. Veškeré texty jsou bez záruky. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Pro aktuální informace zkuste hledat výraz,heslo, text, pojem dejme tomu třeba v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete komplexní text. Berte v úvahu, že termíny mohou mít víc definic v různém kontextu, v různých oborech. Vyzkoušejte proto i příslušná synonyma a homonyma v jiných sekcích než politika.