Kdo je to?
Kdo je Antonín Panenka? Životopis Antonín Panenka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Antonín Panenka

Kdo je Antonín Panenka? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Antonín Panenka je bývalý reprezentační fotbalista. Fotbal začal hrát v pražském klubu Bohemians. V 19 letech si za Bohemians zahrál první ligový zápas a poté v hlavním týmu stabilně zakotvil. Svými výkony si řekl o reprezentační dres a v roce 1973 si poprvé zahrál za reprezentaci. Panenkův nejslavnější okamžik ale přišel až o tři roky později. V roce 1976 se totiž Československo dostalo do finále mistrovství Evropy proti Západnímu Německu. Remízový zápas musel rozhodnout penaltový rozstřel. V rozhodujícím pokusu Panenka proměnil penaltu takzvaným "vršovickým dloubákem" a tím zajistil Československu titul mistra Evropy. Při tomto provedení je míč kopnut obloukem do středu branky, takže vyžaduje skvělou techniku a zmatení brankáře, který musí skočit do strany. Využití riskantního kopu v tak důležitém okamžiku si získalo celosvětovou slávu a dodnes se mu říká „panenka“.
V roce 1981 Panenka přešel z Bohemians Praha do Rapidu Vídeň. Také v Rakousku se mu gólově dařilo a pomohl Rapidu ke dvěma ligovým titulům. Když skončil v Rakousku, vrátil se do Bohemians jako asistent trenéra a funkcionář. V současné době je Panenka prezidentem klubu. V roce 2008 získal dvě ocenění. Nejdříve mu byla udělena Cena Václava Jíry za rozvoj českého fotbalu. Poté mu prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání, přesněji Medaili Za zásluhy I. stupně. V roce 2020 získal Cenu Emila Zátopka, která je určena sportovním legendám a vstoupil do Síně slávy českého sportu.



Kdo je Antonín Panenka? Životopis Antonín Panenka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Antonín Panenka

Národnost: česká
Datum narození: 2. prosince 1948
Místo narození: Praha

Popis osobnosti Antonín Panenka můžete sdílet s bližními na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Rozumíte pojmu Instinkt? Vzpomněli byste si na význam slova Flegmóna? Znáte definici termínu Jilm? Znáte definici termínu Elementární?

Klíčová slova: život, wiki, datum narození, místo narození, osobnost, informace, lexikon, narození, sport, Antonín Panenka, kdo je Antonín Panenka?, národnost, Antonín Panenka, osobnosti, životopis, kdy se narodil Antonín Panenka?

Pojem Antonín Panenka je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné zdroje informací o výrazu Antonín Panenka

Zkusit najít termín Antonín Panenka ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat termín Antonín Panenka ve Wikislovníku

Zkusit najít heslo Antonín Panenka na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Antonín Panenka na Youtube

Zkusit najít slovo Antonín Panenka ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Antonín Panenka například ve ruském vyhledávači Yandex, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Google.cz, v metavyhledávači Info.com nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Antonín Panenka? Stručná biografie

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Antonín Panenka? Kdy se narodil Antonín Panenka? Kde se narodil Antonín Panenka? Antonín Panenka se nachází v sekci Sport

Text napsán pro Superia.cz. Omlouváme se za možné chyby v textech. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Aktuální informace lze většinou nalézt osobnost, osobu, člověka Antonín Panenka třeba ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Antonín Panenka i v jiné kategorii než je sport.