Kdo je to?
Kdo byl Sid Abel? Životopis Sid Abel, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Sid Abel

Kdo byl Sid Abel? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Sid Abel, celým jménem Sidney Gerald Abel, byl hokejový útočník a trenér. Narodil se 22. února 1918 v kanadském městečku Melville.
Svou hráčskou kariéru započal v juniorské soutěži za týmy Melville Millionaires, Saskatoon Wesleys a Flin Flon Bombers. V roce 1938 se připojil k týmu Detroit Red Wings a v prvních dvou sezónách střídal starty za tento tým v NHL a starty v AHL za týmy Pittsburgh Hornets a Indianapolis Capitals. V sezóně 1940–1941 se však definitivně zabydlel v sestavě Detroitu a od roku 1942 již vedl tento tým na ledě jako kapitán.
V letech 1943–1945, během druhé světové války, narukoval do armády. V tomto válečném období hrál za tým Montreal RCAF.
Po válce se vrátil zpět do týmu Detroitu, kde posléze vytvořil elitní formaci spolu s Gordiem Howem a Tedem Lindsayem. Tito tři pak společně táhli celek Detroitu k sedminásobnému prvenství v základní části v řadě. V roce 1949 pak získal Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Zároveň si vysloužil nominaci do All-Star týmu. Poslední dva roky své hráčské kariéry strávil pak v týmu Chicago Black Hawks, kde plnil i roli hrajícího trenéra.
Sid Abel patřil mezi lety 1946–1952 k nejlepším co se týče bodování nejen v rámci týmu, ale i celé soutěže. Je trojnásobným vítězem Stanley Cupu, vždy s týmem Detroit Red Wings, v letech 1943, 1950 a 1951. Celkem čtyřikrát byl vybrán do All-Star týmu celé soutěže. Číslo 12, s nímž mimo jiné hrával, bylo v Detroit Red Wings vyřazeno na projev uznání.
Po ukončení hráčské kariéry se Sid začal věnovat trenérské práci. V sezónách 1952–53 a 1953–54 byl hlavním trenérem chicagských Black Hawks, od sezóny 1957–58 pak působil jako hlavní trenér v týmu Detroit Red Wings. Zůstal až do sezóny 1969–70. V letech 1962–1972 působil v tomto týmu také jako generální manažer. Hokeji však zůstal věrný i poté a v sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval jako komentátor rozhlasových a televizních přenosů zápasů Red Wings. V roce 1969 byl uveden do síně slávy NHL. Zemřel 8. února 2000 ve věku 81 let.



Kdo byl Sid Abel? Životopis Sid Abel, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Sid Abel

Národnost: kanadská
Datum narození: 22. února 1918
Místo narození: Melville
Datum úmrtí: 8. února 2000

Sdílejte tuto stránku s osobností Sid Abel s jinými osobami na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Vzpomněli byste si na význam slova Facebook? Znáte pojem Markýza? Víte co je Frigidita? Vzpomenete si na definici slova Entalpie?

Klíčová slova: kdo to je, životopis, Sid Abel, informace, datum narození, místo narození, kdy se narodil Sid Abel?, datum úmrtí, život, národnost, národnost, popis, Sid Abel, osobnosti, sport, wiki

Pojem Sid Abel je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Zkusit najít výraz Sid Abel na Google.cz

Zkusit najít frázi Sid Abel v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Vyhledat termín Sid Abel ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Sid Abel ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Sid Abel ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Sid Abel například ve Wikislovníku, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v metavyhledávači Info.com, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Podívejte se také na tyto osobnosti, odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Životopis, kdo je Sid Abel? Stručná biografie

Nyní už nejspíš víte Kdo byl Sid Abel? Kdy se narodil Sid Abel? Kde se narodil Sid Abel? Kdy zemřel Sid Abel? Sid Abel je v kategorii Sport

Kategorie sport, muž akvabela, sid Abel, ilustrační obrázek

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Pokuste se také najít informace osobnost, osobu, člověka Sid Abel dejme tomu například na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Sid Abel i v jiné kategorii než je sport.