Kdo je to?
Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Odbojář? Lidé, politika

Odbojář

Jaký je význam slova Odbojář? Co to znamená?

Odbojář je člen odboje či odbojové skupiny.
Odboj je forma odporu vedená proti ustanovené moci - například proti vládě, totalitnímu režimu, okupačním silám apod. Obvykle si pod pojmem odboj představíme ozbrojený odpor, nicméně může jít o nenásilné, spíše aktivistické akce, například létákové kampaně apod. Odboj má za cíl změnit poměry v zemi; svrhnout dosavadní moc, proti které se vymezuje, a nastolit novou.
Odbojáři a odbojářky jsou tedy aktivní účastníci odboje. Účast v odbojovém hnutí je obvykle spojena s výraznými osobními riziky - odbojářům často hrozí tvrdé vězení, mučení či smrt.
V kontextu české historie rozlišujeme tři období odboje. První odboj, který probíhal v době první světové války a bojoval proti nadvládě Rakouska-Uherska a pracoval na vzniku samostatného státu. Druhý odboj se zformoval v období druhé světové války proti okupačním nacistickým silám. Za třetí odboj je potom označován odboj proti československé komunistické totalitě.
Odbojářské činy mohou být považovány za hrdinské, někdy jsou však také kontroverzní. To se týká především ozbrojených akcí či takových, po kterých ze strany protivníka následuje pomsta na civilním obyvatelstvu.



Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Odbojář? Lidé, politika

Tento text samozřejmě můžete sdílet s kolegy, přáteli a partnery na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Rozumíte pojmu Ionizátor? Pamatujete si definici pojmu Aukro? Znáte definici termínu Taoismus? Vzpomněli byste si co znamená slovo Darjeeling?

Klíčová slova: informace, význam slova, přesný výraz, termín, význam, politika, vysvětlení, synonymum, definice, co znamená, heslo, původ slova, etymologie, wiki, lexikon, formulace

Pojem Odbojář je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Zkusit najít pojem Odbojář ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít termín Odbojář ve vyhledávači Yandex

Vyhledat heslo Odbojář ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít frázi Odbojář ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat pojem Odbojář ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Odbojář například ve fulltextu Google.cz, v nabídce zboží na Heureka.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve Wikislovníku nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Doporučujeme tyto osobnosti, pojmy, výrazy a termíny

Význam slova, definice, pojem, vysvětlení co znamená Odbojář

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Odbojář? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Odbojář? Definice pojmu Odbojář je v sekci Politika

Kategorie politika, vlajka vlaje, odbojář, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Přes veškerou snahu mohou texty obsahovat faktické i pravopisné chyby za což se předem omlouváme. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pokuste se též vyhledat informace pojem, slovo, termín, definici dejme tomu například ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíše delší a podrobnější text. Berte prosím v úvahu, že pojmy mohou mít víc definic v různých oborech lidské činnosti. Proto prosím zapátrejte i v jiných kategoriích než je Politika.