Kdo je to?
Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis Jiřina Šiklová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Jiřina Šiklová

Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Jiřina Šiklová byla významná česká socioložka a publicistka. Signatářka Charty 77.
Vystudovala historii a filozofii na Univerzitě Karlově. Později na FF UK spoluzakládala katedru sociologie, stala se tak jednou z nejvýznamnějších osobností československé a později české sociologie 20. století.
V 50. a 60. letech byla členkou KSČ a angažovala se ve prospěch strany. Ze strany vystoupila v roce 1969, byla propuštěna z univerzity a následně pracovala v dělnických a sociálních profesích. V tomto období se zapojila do dění v českém disentu - pořádala přednášky, účastnila se na distribuci zakázané a exilové literatury atd. Stala se též signatářkou Charty 77. V letech 1981-1982 byla pro svou činnost vězněna.
Po roce 1989 se opět vrátila na univerzitu a stala se veřejně činnou. Tak jako v 60. letech stála u zrodu české sociologie, na přelomu tisíciletí stála u zrodu českých genderových studií.
Je autorkou celé řady knih. Výběrem: K čemu jsou dnes humanitní vědy? (2008), Vyhoštěná smrt (2013), Matky po e-mailu (2009) a další.



Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis Jiřina Šiklová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Hlavní data o osobě Jiřina Šiklová

Národnost: česká
Datum narození: 17. června 1935
Místo narození: Praha
Datum úmrtí: 22. května 2021

Sdílejte tuto stránku s osobností Jiřina Šiklová s jinými lidmi na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Znáte pojem Abdikace? Víte co je Zážitek? Pamatujete si definici pojmu Mandala? Vzpomněli byste si co označuje výraz Ascites?

Klíčová slova: datum úmrtí, zajímavosti, kdy se narodila Jiřina Šiklová?, osobnosti, narození, kde se narodila Jiřina Šiklová?, politika, národnost, wiki, datum narození, životopis, politika, Jiřina Šiklová, biografie, wikipedie, nežijící

Pojem Jiřina Šiklová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Více informací o pojmu Jiřina Šiklová lze najít v následujících zdrojích

Zkusit najít Jiřina Šiklová ve Wikipedii

Zkusit najít frázi Jiřina Šiklová na Google obrázcích

Hledejte bez špehování slovo Jiřina Šiklová ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Jiřina Šiklová ve Wikimedia Commons

Najít heslo Jiřina Šiklová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Jiřina Šiklová například ve Wikislovníku, v Google překladači, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr pojmů, slov, hesel, termínů, výrazů, osobností

Životopis, kdo je Jiřina Šiklová? Stručná biografie

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo byla Jiřina Šiklová? Kdy se narodila Jiřina Šiklová? Kde se narodila Jiřina Šiklová? Kdy zemřela Jiřina Šiklová? Jiřina Šiklová patří do kategorie Politika

Kategorie politika, poslanec muž, jiřina Šiklová, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Texty mohou obsahovat chyby, nepřesnosti nebo překlepy. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Pokuste se také najít informace osobnost, osobu, člověka Jiřina Šiklová třeba v populární Wikipedii, kde naleznete o něco delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jiřina Šiklová i v jiné kategorii než je politika.