Kdo je to?
Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis Jiřina Šiklová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Jiřina Šiklová

Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Jiřina Šiklová byla významná česká socioložka a publicistka. Signatářka Charty 77.
Vystudovala historii a filozofii na Univerzitě Karlově. Později na FF UK spoluzakládala katedru sociologie, stala se tak jednou z nejvýznamnějších osobností československé a později české sociologie 20. století.
V 50. a 60. letech byla členkou KSČ a angažovala se ve prospěch strany. Ze strany vystoupila v roce 1969, byla propuštěna z univerzity a následně pracovala v dělnických a sociálních profesích. V tomto období se zapojila do dění v českém disentu - pořádala přednášky, účastnila se na distribuci zakázané a exilové literatury atd. Stala se též signatářkou Charty 77. V letech 1981-1982 byla pro svou činnost vězněna.
Po roce 1989 se opět vrátila na univerzitu a stala se veřejně činnou. Tak jako v 60. letech stála u zrodu české sociologie, na přelomu tisíciletí stála u zrodu českých genderových studií.
Je autorkou celé řady knih. Výběrem: K čemu jsou dnes humanitní vědy? (2008), Vyhoštěná smrt (2013), Matky po e-mailu (2009) a další.



Kdo byla Jiřina Šiklová? Životopis Jiřina Šiklová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Hlavní data o osobě Jiřina Šiklová

Národnost: česká
Datum narození: 17. června 1935
Místo narození: Praha
Datum úmrtí: 22. května 2021

Tento text (Jiřina Šiklová) můžete samozřejmě sdílet s přáteli a kamarády na Redditu, Facebooku, Pinterestu nebo na jiných tzv. sociálních sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Znáte pojem Abdikace? Znáte termín Retail? Pamatujete si definici pojmu Mandala? Víte, co je to Xoxo?

Klíčová slova: životopis, datum narození, osobnosti, zajímavosti, Jiřina Šiklová, popis, osobnost, národnost, místo narození, wikipedie, Jiřina Šiklová, kdo to je, kde se narodila Jiřina Šiklová?, život, kdo je Jiřina Šiklová?, wiki

Pojem Jiřina Šiklová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Najít termín Jiřina Šiklová v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat videa s názvem Jiřina Šiklová na Youtube

Hledat termín Jiřina Šiklová ve Wikipedii

Vyhledat slovo Jiřina Šiklová ve Wikislovníku

Zkusit najít Jiřina Šiklová ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Jiřina Šiklová například v Microsoft Bing, v Google překladači, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Lingea slovnících.

Náhodných výběr osobností, odborných termínů, pojmů a hesel

Životopis, kdo je Jiřina Šiklová? Stručná biografie

Právě nyní již víte Kdo byla Jiřina Šiklová? Kdy se narodila Jiřina Šiklová? Kde se narodila Jiřina Šiklová? Kdy zemřela Jiřina Šiklová? Jiřina Šiklová je v kategorii Politika

Kategorie politika, sekretář , jiřina Šiklová, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Uvedené informace jsou bez záruky. Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Doporučujeme taktéž hledat informace osobnost, osobu, člověka Jiřina Šiklová třeba v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete o něco delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jiřina Šiklová i v jiné kategorii než je politika.