Kdo je to?
Kdo byl Bohumil Hanč? Životopis Bohumil Hanč, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bohumil Hanč

Kdo byl Bohumil Hanč? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bohumil Hanč byl český lyžař. Tragicky zahynul při závodě v běhu na lyžích v Krkonoších.
Bohumil Hanč patřil k průkopníkům sportovního lyžování u nás. Stal se vítězem historicky druhého padesátikilometrového závodu v běhu na lyžích v Krkonoších a vyhrál i několik dalších ročníků.
24. března 1913 se konal 8. ročník tohoto závodu a Hanč se ho účastnil. Na začátku závodu panovalo velmi dobrého počasí, v průběhu se však radikálně zhoršilo. Ostatní účastníci ze závodu odstoupili, Hanč, který byl v čele, to však nevěděl a pokračoval. Ve sněhové vichřici však nebyl schopný pokračovat dál. Narazil na něj jeho přítel Václav Vrbata a půjčil mu svůj kabát a čepici. Později ho nalezl další známý lyžař Emerich Rath, který se ho pokusil dostat do bezpečí. Nepodařilo se mu to a tak se vydal pro pomoc. Hanče se podařilo dostat na Labskou boudu, ale tam zemřel na podchlazení a selhání srdce.
Stejný osud potkal jeho přítele z války Václava Vrbatu.
Tragický příběh vešel ve známost a byl několikrát zpracován - například v knize a stejnojmenném filmu Synové hor nebo ve snímku Poslední závod (2022).



Kdo byl Bohumil Hanč? Životopis Bohumil Hanč, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Bohumil Hanč

Národnost: česko
Datum narození: 19. listopadu 1886
Místo narození: Benecko, Jilemnicko
Datum úmrtí: 24. března 1913

Tento text (Bohumil Hanč) můžete samozřejmě sdílet s bližními na Pinterestu nebo na Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Víte co je Podtlak? Vzpomněli byste si co označuje výraz Pofidérní? Rozumíte pojmu Karneval? Znáte termín Schrödingerova kočka?

Klíčová slova: kde se narodil Bohumil Hanč?, vysvětlení, místo narození, zajímavosti, kdo to je, wiki, Bohumil Hanč, nežijící, sport, informace, datum úmrtí, wikipedie, kdo je Bohumil Hanč?, datum narození, popis, kdy se narodil Bohumil Hanč?

Pojem Bohumil Hanč je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Hledejte bez špehování slovo Bohumil Hanč ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít frázi Bohumil Hanč ve vyhledávači Yahoo

Hledat videa s názvem Bohumil Hanč na Youtube

Najít termín Bohumil Hanč ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít frázi Bohumil Hanč ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Bohumil Hanč například ve ruském vyhledávači Yandex, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, v metavyhledávači Info.com nebo v Google překladači.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Životopis, kdo je Bohumil Hanč? Stručná biografie

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo byl Bohumil Hanč? Kdy se narodil Bohumil Hanč? Kde se narodil Bohumil Hanč? Kdy zemřel Bohumil Hanč? Bohumil Hanč se nachází v sekci Sport

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Předem se omlouváme za případné chyby v textech. Uvítáme vaši pomoc a zpětnou vazbu.Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Bohumil Hanč dejme tomu například v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bohumil Hanč i v jiné kategorii než je sport.