Kdo je to?
Kdo byla Ája Vrzáňová? Životopis Ája Vrzáňová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Ája Vrzáňová

Kdo byla Ája Vrzáňová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Alena Ája Vrzáňová, provdaná Steindlerová byla česká krasobruslařka, čtyřnásobná mistryně Československa, dvojnásobná mistryně světa, mistryně Evropy a podnikatelka. Vrzáňová se narodila v Praze. S krasobruslením začala v útlém věku pod trenérem Karlem Glogarem. Již v sedmi letech vyhrála své první závody. Po druhé světové válce začal Áju trénovat Arnold Gershwiller.
Poprvé se představila na Mistrovství Evropy 1947 v Davosu ve Švýcarsku, kde si vybojovala pátou příčku. V onom roce se radovala z prvenství na Mistrovství Československa. Úspěch zopakovala ještě tři roky po sobě. Páté místo získala v roce 1948 na Zimních Olympijských hrách ve Svatém Mořici ve Švýcarsku. Ve stejném roce získala svou první bronzovou medaili na Mistrovství Evropy v Praze. Rok 1949 byl pro Vrzáňovou úspěšnější. Nejprve získala druhé místo na Mistrovství Evropy v italském Miláně a následně se radovala z prvního místa na Mistrovství světa v Paříži. Nejúspěšnějším rokem byl rok 1950, kdy zvítězila na Mistrovství Evropy v Oslu a i na Mistrovství světa v Londýně.
Během Mistrovství světa v Londýně požádala o politický azyl a po šampionátu emigrovala do USA. V USA následujících 16 let vystupovala jako krasobruslařka v lední revue s názvem Ice Follies a poté v revue Ice Capades, kde vystupovala pod pseudonymem Aja Zanova. V USA se provdala za Američana českého původu Pavla Steindlera (1969). Manželé společně podnikali v gastronomii. Vrzáňová se také podílela na otevření Trumpova kluziště v New Yorku.
Z rukou prezidenta Václava Klause obdržela roku 2004 Medaili Za zásluhy II. stupně. O dva roky později získala čestné občanství Prahy 2. V roce 2009 se stala první českou krasobruslařkou v Síni slávy a vyhlásili ji také jako českou Sportovní legendu.



Kdo byla Ája Vrzáňová? Životopis Ája Vrzáňová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Hlavní data o osobě Ája Vrzáňová

Národnost: česká
Datum narození: 16. 5. 1931
Místo narození: Praha, Československo
Datum úmrtí: 30. 7. 2015

Tento text (Ája Vrzáňová) můžete samozřejmě sdílet s blízkými na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co označuje výraz Anonymous? Znáte pojem Argot? Znáte pojem Atrium? Vzpomenete si na definici slova Forex?

Klíčová slova: životopis, biografie, kdo to je, popis, lexikon, zajímavosti, osobnosti, Kdy zemřela Ája Vrzáňová, narození, wiki, sport, kdo je Ája Vrzáňová?, Ája Vrzáňová, kde se narodila Ája Vrzáňová?, datum narození, Ája Vrzáňová

Pojem Ája Vrzáňová je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informační zdroje

Najít heslo Ája Vrzáňová na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ája Vrzáňová ve Wikimedia Commons

Zkusit najít Ája Vrzáňová ve vyhledávači Yahoo

Najít výraz Ája Vrzáňová ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít Ája Vrzáňová ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Ája Vrzáňová například ve Wikipedii, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr pojmů, slov, hesel, termínů, výrazů, osobností

Biografie, životopis, kdo je to Ája Vrzáňová?

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo byla Ája Vrzáňová? Kdy se narodila Ája Vrzáňová? Kde se narodila Ája Vrzáňová? Kdy zemřela Ája Vrzáňová? Ája Vrzáňová je v kategorii Sport

Kategorie sport, vodní pólistka, Ája Vrzáňová, ilustrační obrázek

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Text zveřejněný na těchto webových stránkách má pouze informativní charakter a může obsahovat nepřesnosti či chyby. Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Ája Vrzáňová například na české Wikipedii, kde naleznete o něco delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ája Vrzáňová i v jiné kategorii než je sport.