Kdo je to?
Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis Dmitrij Utkin, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Dmitrij Utkin

Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Dmitrij Utkin je ruský důstojník, bývalý příslušník speciálních sil a ruské vojenské rozvědky GRU. Zakladatel paramilitární Vagnerovy skupiny.
Dmitrij Utkin celou svou kariéru strávil v ruských armádních strukturách. Působil ve speciálních silách a dosáhl hodnosti podplukovníka. Po skončení aktivní vojenské kariéry se zapojil jako člen Slovanské brigády do války v Sýrii.
Kolem roku 2013 založil tzv. Vagnerovu skupinu (často též psáno Wagnerova skupina). Jde o tzv. soukromou armádu. Jde o paramilitární organizaci, kterou oficiálně nezřizuje žádný stát, nicméně Vagnerovci jsou velmi úzce napojeni na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Vagnerovci se pohybují ve válečných konfliktech po celém světě a plní vojenské cíle. Výrazně působili ve válce v Sýrii, zasáhli i do války v Libyi, objevují se však i v dalších vojenských konfliktech. Velmi zásadní je jejich činnost v bojích na východní Ukrajině a po roce 2022 v rusko-ukrajinské válce. Spekulovalo se o tom, že po začátku války měli Vagnerovci za úkol zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další členy ukrajinské vlády.
Vagnerova skupina je ve všech konfliktech, do kterých se zapojila, viněna z mučení zajatců a válečných zločinů.
Napojení na Vladimira Putina a jeho režim mimo jiné dokazuje i několik vyznamenání, které Utkin od Putina dostal a také blízká spolupráce s Jevgenijem Prigožinem, jenž je oligarchou blízkým Kremlu.
Dmitrij Utkin jakožto velitel Vagnerovy skupiny čelí řadě sankcí uvalených zeměmi demokratického Západu.



Kdo je Dmitrij Utkin? Životopis Dmitrij Utkin, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Hlavní data o osobě Dmitrij Utkin

Národnost: ruská
Datum narození: 11. června 1970
Místo narození: Asbest, Rusko

Sdílejte tuto stránku s osobností Dmitrij Utkin s jinými lidmi na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo Off-road? Víte co je Věcné břemeno? Víte, co je to Kvásek? Vzpomněli byste si co označuje výraz Vikýř?

Klíčová slova: wikipedie, biografie, Dmitrij Utkin, lexikon, informace, zajímavosti, osobnosti, životopis, život, kde se narodil Dmitrij Utkin?, politika, kdo je Dmitrij Utkin?, Dmitrij Utkin, národnost, osobnost, popis

Pojem Dmitrij Utkin je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Více informací o pojmu Dmitrij Utkin lze najít v následujících zdrojích

Zkusit najít Dmitrij Utkin ve vyhledávači Yandex

Hledat frázi Dmitrij Utkin ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat pojem Dmitrij Utkin ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít pojem Dmitrij Utkin ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Dmitrij Utkin na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Dmitrij Utkin například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Doporučujeme tyto osobnosti, pojmy, výrazy a termíny

Životopis, kdo je Dmitrij Utkin? Stručná biografie

Na této webové stránce jste se dozvěděli Kdo je to Dmitrij Utkin? Kdy se narodil Dmitrij Utkin? Kde se narodil Dmitrij Utkin? Dmitrij Utkin patří do kategorie Politika

Kategorie politika, politik proslov, dmitrij Utkin, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Dmitrij Utkin dejme tomu třeba na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete podrobný text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Dmitrij Utkin i v jiné kategorii než je politika.