Kdo je to?
Kdo byl Diego Maradona? Životopis Diego Maradona, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Diego Maradona

Kdo byl Diego Maradona? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Diego Armando Maradona byl argentinský fotbalový útočník, mistr světa z roku 1986, trenér argentinské reprezentace a jeden z nejlepších hráčů fotbalové historie. Maradona se narodil v Buenos Aires a vyrůstal v chudinské čtvrti Villa Fiorito. Byl nejstarším ze třech bratrů (Hugo a Eduardo).
V 8 letech se připojil ke klubu Argentinos Juniors (1968). O šest let později s klubem vyhrál mládežnickou ligu (1974). Mezi dospělými debutoval 10 dní před svými 16 narozeninami. Za Argentinos Juniors hrál v letech 1976-1981 a během 166 utkání vstřelil 116 branek.
Ve 21 letech Maradona přestoupil do slavného klubu Boca Juniors (1981). V Boce stihl za sezónu a půl dát 28 gólů ve 40 zápasech a dopomohl také k mistrovskému titulu v soutěži Campeonato Metropolitano.
Maradona se v roce 1982 stěhoval do katalánského klubu FC Barcelona za rekordní částku 5 milionů liber. Hned na konci první sezóny v Barceloně slavil zisk 3 pohárů (Copa del Rey, Španělský ligový pohár a Španělský superpohár). Za dvě sezóny v Barceloně vsítil 22 branek v 36 ligových utkáních.
Z Barcelony Diego přestoupil v roce 1984 do italské Neapole. Na jihu Itálie odehrál 7 sezón (1984-1991), ve kterých dokázal s týmem vyhrát dvakrát italskou ligu (1985-1986, 1989-1990), Pohár UEFA (1988-1989), Italský fotbalový pohár (1986-1987) a Italský superpohár (1990). Během 7 let odehrál 188 ligových utkání a přispěl 81 góly. V Neapoli se přátelil s místní mafiánskou organizací Camorra. V těch dobách byl závislý na kokainu, který mu dodávala právě Camorra.
Za argentinskou juniorskou reprezentaci odehrál v letech 1977-1979 15 zápasů a osmkrát skóroval. S týmem získal na Mistrovství světa do 20 let v Japonsku v roce 1979 titul mistrů světa. Následně působil v letech 1977-1994 v seniorské reprezentaci, se kterou si zahrál na MS 1982, 1986, 1990 a 1994 (21 utkání, 8 branek). Na MS 1986 v Mexiku se i díky své „Boží ruce“ (čtvrtfinále s Anglií) dostal později s týmem do finále, kde argentinský výběr porazil SRN 3:2. Díky výhře se stal mistrem světa i v seniorské reprezentaci. Na dalším MS 1990 v Itálii skončil s Argentinou na druhém místě po prohře s NSR 0:1.
Po konci hráčské kariéry začal působit jako trenér. Prošel několika kluby v Argentině (Racing Club), ve Spojených arabských emirátech a v Mexiku. Během let 2008-2010 trénoval argentinskou reprezentaci, se kterou postoupil na MS 2010 v JAR. Argentina vypadla ve čtvrtfinále s Německem po výsledku 0:4.
Během svého života Maradona zplodil 8 dětí s 5 různými ženami.
Diego Maradona zemřel v listopadu 2020 na infarkt. Je po něm pojmenovaný fotbalový stadion v Neapoli.



Kdo byl Diego Maradona? Životopis Diego Maradona, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Diego Maradona

Národnost: argentinská
Datum narození: 30. 10. 1960
Místo narození: Buenos Aires, Argentina
Datum úmrtí: 25. 11. 2020

Tento text (Diego Maradona) můžete samozřejmě sdílet s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Rozumíte pojmu Noktovizor? Vzpomněli byste si co znamená slovo Sangvinik? Znáte definici termínu Jarmulka? Víte co je Homocystein?

Klíčová slova: zajímavosti, Diego Maradona, biografie, kdo je Diego Maradona?, kdo to je, kdy se narodil Diego Maradona?, wikipedie, životopis, kde se narodil Diego Maradona?, místo narození, wiki, lexikon, datum úmrtí, sport, popis, narození

Pojem Diego Maradona je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací o slovu Diego Maradona

Zkusit najít Diego Maradona ve Wikipedii

Vyhledat výraz Diego Maradona ve vyhledávači Yandex

Vyhledat termín Diego Maradona ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat heslo Diego Maradona na Google.cz

Hledat pojem Diego Maradona v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Diego Maradona například ve ruském vyhledávači Yandex, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v Google překladači.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Stručná biografie, resp. životopis osoby Diego Maradona

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo byl Diego Maradona? Kdy se narodil Diego Maradona? Kde se narodil Diego Maradona? Kdy zemřel Diego Maradona? Diego Maradona patří do sekce Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Neručíme za přesnost informací. Možnost chyb vyhrazena. Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. Zkuste též najít informace osobnost, osobu, člověka Diego Maradona dejme tomu např. na české Wikipedii, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Diego Maradona i v jiné kategorii než je sport.