Kdo je to?
Kdo je Jiří Holík? Životopis Jiří Holík, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jiří Holík

Kdo je Jiří Holík? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jiří Holík byl významnou postavou českého hokeje a jedním z nejlepších hráčů své doby. Narodil se 9. července 1944 v Havlíčkově Brodě, kde začal s hokejem. Jeho o dva roky starší bratr Jaroslav, byl také vynikajícím hokejistou a oba bratři se stali klíčovými hráči československého hokejového týmu v 60. a 70. letech.
Jiří Holík hrál za Dukla Jihlava, kde se stal jednou z nejvýznamnějších osobností klubu. V roce 1964 se stal poprvé mistrem republiky a dalších sedmkrát získal titul v nejvyšší české hokejové soutěži. V roce 1969 se stal kapitánem československého národního týmu, který získal bronz na mistrovství světa. Holík se účastnil dalších olympijských her v rocích 1968 a 1976, kde vybojoval stříbrnou medaili. Roku 1964 a 1972 získal bronz. V roce 1976 se dostal až do finále Kanadského poháru.
Roku 1978 emigroval do Německa a přestoupil do týmu SB Rosenheim, kde hrál hokej dva roky. Následně poté, začalo angažmá v rakouském WAT Stadlau Wien a Wiener EV.
Proslavil se svým technickým umem, rychlostí a schopností dávat góly. Během své kariéry získal mnoho ocenění, včetně ceny Zlatá hokejka pro nejlepšího československého hokejistu. V roce 1985 ukončil svou aktivní kariéru a začal trénovat. Trénoval například v Kladně, Plzni, Vsetíně a Slovanu Bratislava. S týmem Dukly Jihlava vyhrál mistrovství republiky v roce 1985.
Po ukončení kariéry dokončil střední školu na Pedagogické fakultě v dnešní Masarykově univerzitě, obor tělesná výchova a zeměpis.
Řadí se mezi československé rekordmany v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci. V národním týmu odehrál 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. Celkem dvanáctkrát se zúčastnil mistrovství světa, čtyřikrát zimních olympijských her a jednou Kanadského poháru. Je trojnásobným mistrem světa a držitelem čtyř olympijských medailí
Jiří Holík byl také velmi zajímavou osobností mimo ledovou plochu. Mezi jeho koníčky patřilo například malování, zejména krajin a portrétů. Některé jeho obrazy byly vystavovány v galeriích a aukcích.
Holík proslul svým smyslem pro humor a byl velmi oblíbený nejen mezi fanoušky, ale i mezi spoluhráči. Jeho vtipy a srandičky bývaly často těmi, které dokázaly povzbudit tým v nejtěžších chvílích.
V roce 2016 žil v Jihlavě se svou ženou Marií, se kterou měl syna Jiřího.
Měl silný vliv na hokejovou kulturu v Československu a později v České republice. Spolu s dalšími významnými hokejisty, jako byli Václav Nedomanský a Jiří Bubla, ovlivnil styl hry a popularizoval hokej v Československu.



Kdo je Jiří Holík? Životopis Jiří Holík, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Jiří Holík

Národnost: česká
Datum narození: 9. července 1944
Místo narození: Havlíčkův Brod

Tento text (Jiří Holík) můžete samozřejmě sdílet s jinými osobami na Redditu, Facebooku, Pinterestu nebo na jiných tzv. sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co znamená slovo Referendum? Znáte termín Světadíl? Víte, co je to Inri? Víte, co je to Přídavné jméno?

Klíčová slova: osobnost, místo narození, narození, kdo je Jiří Holík?, sport, kde se narodil Jiří Holík?, sport, datum narození, informace, život, wikipedie, národnost, osobnosti, wiki, zajímavosti, vysvětlení

Pojem Jiří Holík je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu Jiří Holík v následujících zdrojích

Zkusit najít výraz Jiří Holík ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Jiří Holík na Youtube

Hledejte bez špehování slovo Jiří Holík ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít slovo Jiří Holík ve Wikislovníku

Najít výraz Jiří Holík ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Jiří Holík například ve videích na Youtube, v Lingea slovnících, v metavyhledávači Info.com, ve fulltextu Yahoo.com nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr náhodných osobností, odborných termínů, pojmů a hesel

Životopis, kdo je Jiří Holík? Stručná biografie

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Jiří Holík? Kdy se narodil Jiří Holík? Kde se narodil Jiří Holík? Jiří Holík je v kategorii Sport

Kategorie sport, golfista, jiří Holík, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Neručíme za správnost a úplnost informací na Webových stránkách uvedených. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Jiří Holík kupříkladu na české Wikipedii, kde naleznete delší popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jiří Holík i v jiné kategorii než je sport.