Kdo je to?
Kdo je Jackie Stewart? Životopis Jackie Stewart, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jackie Stewart

Kdo je Jackie Stewart? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bývalý skotský pilot Formule F1 John Young Stewart (Jackie), známý spíš pod přezdívkou Létající Skot, skončil s úspěšnou závodní kariérou po tragické smrti svého kamaráda Francoise Ceverta. Ačkoliv se John může za celou dobu závodění pochlubit tituly mistra světa z let 1969. 1971,1973, přesto smrt přítele byla pro něj jakýmsi mementem. Raději se soustředil na prosazování větší bezpečnosti, a to jak na okruzích F1, tak v jejich okolí.
Jeho tažení za bezpečností bylo korunováno úspěchem. Svým počínáním zachránil nespočet životů. Statistiky hovoří o dost vysokých číslech, protože do té doby se počítalo se smrtí nebo doživotním zraněním závodícího řidiče dvou ze tří. Což byla pro Stewarta dost děsivá čísla. On sám se podíval smrti do očí hodně zblízka v roce 1966 při Velké ceně Belgie. Náhlá přeháňka způsobila, že Stewart skončil uvězněný v zmačkaném BRM v příkopu. Unikající palivo donutilo Johna pomalu se loučit se životem, protože v okolí nebyl nikdo, kdy by mu pomohl ven. Nakonec při něm stálo štěstí v podobě dvou také havarujících řidičů, kteří mu na poslední chvíli z vraku pomohli ven. Tehdy vyvázl pouze se zlomenou klíční kostí.
V rámci bezpečnosti John prosadil celoobličejové přilby a bezpečnostní pásy. Dalším krokem byl vývoj lékařských jednotek, jež musely být přítomny na každém závodě. Úspěšně také prosadil bezpečnostní bariéry podél trati, čímž chránil nejen samotné řidiče, ale také diváky. Také prosadil větší výběhové plochy ve zvlášť nebezpečných zatáčkách.
Jackie se narodil do sportovně založené rodiny. Jeho starší bratr Jimmy se stal rodinným průkopníkem F1, a to přes protesty jejich matky, která s tím nikdy nesouhlasila. Jackie byl jako dítě tak trošku rebel. V pouhých patnácti letech odešel za školy, pro velký učební neúspěch. Teprve až později se přišlo na jeho těžkou dyslexii. Jako teenager se začal věnovat střelbě a vydobyl si v této disciplíně prvenství. Svůj sportovní talent ale projevil až právě při usednutí za volant limuzíny a sportovních vozů. Tím se v roce 1963 odstartovala jeho kariéra pilota F1. Toho roku bezkonkurenčně vyhrál sedm závodů v řadě.
Jackie byl známý svojí typickou černou čepicí a vlasy dlouhými stejně jako nějaká rocková hvězda. Nikdy se tak ale nechoval. Byl naopak hluboce oddaný své manželce Heleně, s níž měl dva syny: Paula a Marka. Byl zvaný do královského paláce, stýkal se s prominentními politiky, hudebníky a filmovými Star. Zahrál si několikrát v televizních reklamách, vidět ho mohli fanoušci i v reklamních kampaních. Pořádal celosvětové, propagační turné, měl projevy a vlastnil kanceláře v Londýně, New Yorku a Švýcarsku. Tam i několik let dokonce žil se svojí milovanou rodinou.



Kdo je Jackie Stewart? Životopis Jackie Stewart, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Jackie Stewart

Národnost: skotská
Datum narození: 11. června 1939
Místo narození: Milton, Skotsko

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Jackie Stewart sdílet s vašimi sledujícími na Pinterestu, Redditu, Twitteru anebo na Facebooku.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Znáte termín Kuskus? Znáte definici termínu Gustin? Vzpomenete si na definici slova Zrcadlovka? Pamatujete si definici pojmu Zemské jádro?

Klíčová slova: datum narození, kde se narodil Jackie Stewart?, wikipedie, osobnosti, informace, wiki, osobnost, místo narození, sport, Jackie Stewart, zajímavosti, Jackie Stewart, sport, narození, život, lexikon

Pojem Jackie Stewart je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné informační zdroje o frázi Jackie Stewart

Hledat výraz Jackie Stewart ve vyhledávači Yandex

Hledejte bez špehování slovo Jackie Stewart ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat výraz Jackie Stewart na Google obrázcích

Najít heslo Jackie Stewart ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat videa s názvem Jackie Stewart na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Jackie Stewart například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v projektu slovnik.cz, ve fulltextu Google.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Google překladači.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Jackie Stewart

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Jackie Stewart? Kdy se narodil Jackie Stewart? Kde se narodil Jackie Stewart? Jackie Stewart patří do kategorie Sport

Text vytvořen pro server Superia.cz. Snažili jsme se kontrolovat a ověřovat texty a informace. Přesto se mohlo stát, že je zde nepřesný údaj nebo chyba. Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Doporučujeme vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Jackie Stewart řekněme v projektu Wikipedie, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jackie Stewart i v jiné kategorii než je sport.