Kdo je to?
Kdo byl Bernie Geoffrion? Životopis Bernie Geoffrion, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bernie Geoffrion

Kdo byl Bernie Geoffrion? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Joseph André Bernard Geoffrion, přezdívaný Boom-Boom Geoffrion, byl kanadský hokejový útočník, trenér a jeden z nejlepších hráčů v historii, který se nejvíce proslavil v dresu Montrealu Canadiens. Geoffrion se narodil v kanadském Montrealu. V dětství začal hrát lední hokej a v 15 letech začal hrát za Montreal Concordia Civics (1946-1947). Následně hrál v týmech Laval Nationale (1947-1950), Montreal Royals (1949-1950) a Montreal Nationale (1950-1951).
V polovině sezóny 1950-1951 přestoupil do Montrealu Canadiens z NHL. Ve druhé sezóně 1951-1952 obdržel cenu Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže. V dresu Canadiens odehrál Geoffrion celkem 13 sezón (1951-1964), během kterých s týmem vyhrál 6x Stanley Cup (1952-1953 a 5x po sobě v letech 1956-1960), získal Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny (1961) a 2x vyhrál bodování NHL – Art Ross Trophy (1955, 1961). V Canadiens nosil na dresu číslo 5, které bylo v den jeho smrti týmem vyřazeno. Jako druhý hráč v historii nastřílel v jedné sezóně 50 branek. Před ním se to podařilo jeho spoluhráči Maurici Richardovi.
Svou kariéru Geoffrion dohrál v dresu New York Rangers v letech 1966-1968.
Během své kariéry odehrál 883 utkání, ve kterých nahrál 822 kanadských bodů.
Poté, co ukončil hráčskou kariéru, začal působit jako trenér. Postupně trénoval týmy New York Rangers (1968-1969), Atlanta Flames (1972-1975) a nakonec Montreal Canadiens (1979-1980).
Od roku 1972 je členem Hokejové síně slávy a v roce 2017 byl při výročí 100 let NHL vybrán jako jeden ze 100 nejlepších hráčů v historii soutěže.
Bernie Geoffrion byl ženatý s Marlene Geoffrion, se kterou měl syna Dana.
Geoffrion zemřel v roce 2006 ve věku 75 let na rakovinu žaludku.



Kdo byl Bernie Geoffrion? Životopis Bernie Geoffrion, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Bernie Geoffrion

Národnost: kanadská
Datum narození: 14. 2. 1931
Místo narození: Montréal, Québec, Kanada
Datum úmrtí: 11. 3. 2006

Líbí se stručný životopis s osobou Bernie Geoffrion? Pak se podělte s jinými osobami na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Víte, co je to ISO? Vzpomněli byste si na význam slova Sinice? Vzpomněli byste si na význam slova Pancetta? Znáte definici termínu Pozidriv?

Klíčová slova: zajímavosti, nežijící, datum narození, informace, kdy se narodil Bernie Geoffrion?, osobnost, životopis, Bernie Geoffrion, lexikon, popis, kde se narodil Bernie Geoffrion?, sport, vysvětlení, Bernie Geoffrion, národnost, místo narození

Pojem Bernie Geoffrion je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Vyhledat termín Bernie Geoffrion ve fulltextu Seznam.cz

Hledat pojem Bernie Geoffrion ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Bernie Geoffrion na Google.cz

Vyhledat pojem Bernie Geoffrion ve vyhledávači Yahoo

Najít slovo Bernie Geoffrion ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Bernie Geoffrion například ve ruském vyhledávači Yandex, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v Google překladači.

Náhodných výběr osobností, odborných termínů, pojmů a hesel

Životopis, kdo je Bernie Geoffrion? Stručná biografie

Teďka už zajisté víte Kdo byl Bernie Geoffrion? Kdy se narodil Bernie Geoffrion? Kde se narodil Bernie Geoffrion? Kdy zemřel Bernie Geoffrion? Bernie Geoffrion je v kategorii Sport

Kategorie sport, fotbalista, bernie Geoffrion, ilustrační obrázek

Text napsán pro Superia.cz. Text zveřejněný na těchto webových stránkách má pouze informativní charakter a může obsahovat nepřesnosti či chyby. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Bernie Geoffrion třeba v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bernie Geoffrion i v jiné kategorii než je sport.